Канада застерегла Асада від використання хімзброї в Ідлібі

Субота, 8 вересня 2018, 06:09

Канада висловила серйозне занепокоєння тим, що режим Башара Асада може застосувати у провінції Ідліб хімічну зброю.

Про це заявила міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд, передає "Укрінформ".

"Ми серйозно занепокоєні тим, що режим Асада може знову використати хімічну зброю проти власного народу у Ідлібі, що становитиме воєнний злочин.

Канада й міжнародна спільнота неодноразово засуджували кричуще й морально негідне застосування хімічної зброї сирійським режимом, яке підтвердили незалежні міжнародні слідчі", - підкреслила вона.

"З початку війни сирійський режим та його союзники вчинили серйозні порушення міжнародного гуманітарного права і продовжують регулярно бомбардувати та обстрілювати цивільних", - додала Фріланд.

"Канада й надалі сприятиме зусиллям із притягнення режиму до відповідальності за його воєнні злочини, шляхом допомоги у зборі та збереженні доказів у регіоні", - запевнила міністр.

Ідліб, останній притулок для цивільних осіб і повстанців, які мігрували з інших районів Сирії, а також потужних джихадистських сил (близько 10 000 бойовиків), був вражений хвилею нових повітряних ударів Росії, які почалися 4 вересня. 

У результаті бомбардувань загинули 13 цивільних осіб. 

Міністерство оборони РФ підтвердило проведення авіаударів у Ідлібі. Москва заявила, що домовилася з Анкарою про операцію проти терористів угруповання "Фронт ан-Нусра" у Ідлібі за участю сил Асада. 

США також виступають за усунення терористів з регіону і дали зрозуміти, що будуть реагувати на наступ Асада й РФ, якщо тільки у ході нього буде застосована хімічна зброя.