Кияни обрали, які дерева висадити на Хрещатику

Середа, 10 жовтня 2018, 17:35

Під час онлайн-опитування кияни обрали для висадки на Хрещатику платан гібридний, гіркокаштан червоноквітковий та вишню пташину Plena.

Про це під час прес-конференції повідомив начальник управління екології та природних ресурсів КМДА Андрій Мальований, передає "Укрінформу".

За його словами, певний час, за підтримки "Київзеленбуду" і Folk Ukraine тривало опитування "Обери дерево для Хрещатика!".

"Ми оголосили опитування серед киян: якому ж саме дереву бути на Хрещатику, адже за експертними думками фахівців, екологів, на жаль, каштан, виходячи із кліматичних умов, із загазованості, із екологічної ситуації, яка є в центральній частині міста Києва, часто хворіє і не дуже добре себе почуває в центральній частині міста", - розповів Мальований.

Він зазначив, що за результатами опитування, найбільшу кількість голосів обрали три дерева це: гіркокаштан червоноквітковий - декоративний каштан, платан гібридний і вишня пташина Plena.

гіркокаштан червоноквітковий

"Близько 3 тисяч киян проголосували за гіркокаштан і платан та трохи менше за вишню", - зауважив чиновник.

вишня пташина

Мальований додав, що одним із переможців опитування серед киян є гіркокаштан, "адже кияни звикли до каштану і вважають його символом міста".

"На жаль, ми бачимо, що каштан і гіркокаштан на сьогодні в наших кліматичних умовах, в умовах урбанізованого міста, у зв'язку з температурним режимом, з наявністю шкідників не дуже добре себе почуває. Можна констатувати, що каштан на сьогодні в Києві часто хворіє і швидко помирає", - сказав він.

платан гібридний

При цьому начальник управління екології наголосив, що міській владі важлива думка киян, експертів, дендрологів, щодо того, які дерева можуть довго жити на Хрещатику та яку систему поливу і лікування застосувати, виходячи з реалій Києва.

Водночас він зауважив, що наразі питання щодо вибору дерев та посадки на головній вулиці міста ще не прийняте, бо йдуть консультації з експертами та громадськістю.

"Зрештою, коли ми зможемо мати конкретне рішення, будуть проведені процедури бюджетування, закупівлі посадкового матеріалу і тільки після цього ми приступимо до реалізації заміни посадкового матеріалу чи проекту лікування дерев на Хрещатику", - розповів Мальований.

Як повідомлялось, у червні цього року стартував проект "Обери дерево для Хрещатика!", який передбачає вилучення постраждалих дерев на "лікування", а на їхнє місце висадження саджанців більш адаптованих до умов мегаполісу.

Раніше стало відомо, що скандальновідомі каштани, які під виглядом сорту "Бріотті" висадили на Хрещатику у 2013 році, повсихали.

Восени 2012 року  КП по утриманню зелених насаджень Шевченківського району Києва провело тендер на висадку 289 каштанів породи Briotti (м’ясочервоні).

Його виграла фірма ТОВ "Професійний садівник". Але компанія не імпортувала каштани з Італії сама – посередником між "Професійним садівником" та італійським розсадником виступив "Ед Марліс".

У березні-квітні 2013 року каштани посадили, однак уже в травні виявилося, що не ті: дерева зацвіли не червоним, а білим.

Як з’ясувалося пізніше, лише 2 дерева з 285 каштанів, висаджених у квітні на Хрещатику, є анонсованими червоними каштанами сорту Бріоті – стійкого до молі і несприятливого середовища. Дві третини дерев виявилися звичайними кінськими каштанами.

Прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за зловживання при закупівлі каштанів, а збитки склали мільйон гривень.

Пізніше київські чиновники заявляли, що підміна червоних каштанів сорту Бріотті, призначених для висадки на Хрещатику, сталася в Італії. Водночас італійці це спростовували.

При цьому виникла також плутанина з ціною саджанців: радник голови КМДА Олександр Мазурчак заявляв, що один саджанець породи Briotti коштує €430, при цьому в квітні того ж року "Київзеленбуд" закуповував у "Ед Марліса" цей же сорт по 3 тисячі гривень за штуку.

Загалом, зеленбудівці переплатили на закупівлі скандальних саджанців значну суму. Оскільки у рік закупівлі саджанці кінських каштанів комерційні підприємства, розташовані поблизу Києва, пропонували по 700-800 гривень, а саджанці гібриду "Бріотті", яких так і не дочекався Хрещатик, за 900-1200 гривень.