Понад 2 мільйони рибин померли на Херсонщині у кар’єрі

Понеділок, 4 листопада 2019, 11:23

На Херсонщині, у Голопристанському районі, на території кар’єру Херсонського морського торговельного порту, де добувають пісок, загинуло понад 2 мільйони рибин.

Джерело: "Укрінформ" із селекторної наради у Херсонській ОДА, Facebook заступника голови ОДА Сергія Козира

Пряма мова директора департаменту екології та природних ресурсів ОДА Юрія Попутька: "За попередньою інформацією, більше 2 мільйонів особин риби загинуло. На сьогодні це ще не остаточна цифра, будуть підраховуватися збитки, заподіяні навколишньому середовищу".

Загибель риби на Херсонщині

Фото департаментe екології та природних ресурсів ОДА, з "Укрінформу"

Деталі: За словами Попутька, представники департаменту, екологічної інспекції Чорного моря, слідчо-оперативна група Голопристанського відділення поліції побували на місці й відібрали проби води, в Одесі проведуть лабораторні дослідження.

Попередньо розглядається версія того, що під час робіт у кар’єрі був підірваний пласт піску на глибині, і вийшов сірководень, що спричинило мор риби.

"Оскільки риба з лиману (Дніпровсько-Бузького лиману – ред.) заходить на зимівлю саме у такі місця, там, де є глибини, на жаль, така ситуація", – сказав Попутько.

Загибель риби на Херсонщині

Фото департаментe екології та природних ресурсів ОДА, з "Укрінформу"

Він зазначив, що на території кар’єру відчувається сильний запах сірководню, а за територією – ні.

Також директор департаменту екології та природних ресурсів ОДА зазначив, що для з’ясування причин масової загибелі риби необхідно залучити представників Держпраці, оскільки є підозра, що був порушений процес видобування піску.

Він також наголосив на необхідності проведення моніторингу місцевих ринків Держпродспоживслужбою, щоб не допустити продажу загиблої риби, оскільки місцеві мешканці їдуть на місце мору збирати рибу.

Голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв доручив зібрати комісію ТЕБ і НС щодо цієї ситуації.

"Я вважаю, що це надзвичайна подія... Якщо ми зараз працюємо над тим, щоб зариблювати наші природні водойми і допускаємо такі дії, то ми щось робимо неправильно", – зазначив Гусєв.

За словами заступника голови ОДА Сергія Козира, в ніч на 3 листопада співробітники Рибінспекції зафіксували різкий запах сірководню в місці видобутку піску. В той момент в кар'єрі працював землесосний снаряд. Інспектори зупинили його роботу і почали контролювати водойму.

За попередніми підрахунками, загинуло 1 932 000 риб (плоскирка, короп, тараня).