11 колишніх в’язнів Кремля поїхали на реабілітацію до Латвії

Середа, 11 грудня 2019, 09:19

11 звільнених Росією українських політв’язнів, серед яких Едем Бекіров, Павло Гриб, Олександр Кольченко та Микола Карпюк, відправилися на реабілітацію та відпочинок до Латвії.

Джерело: Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб

Деталі: 10 грудня, перед поїздкою група колишніх бранців, серед яких і звільнені 7 вересня цього року, зустрілися в латвійському посольстві з послом Латвії в Україні Юрісом Пойкансом і міністром у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Оксаною Колядою.

Едем Бекіров та Павло Гриб подарували послу сувеніри: книгу та власну картину.

Група колишніх бранців Кремля проведе у Латвії 12 днів.

Поїздка українців відбуватиметься у рамках розробленої урядом Латвійської Республіки програми реабілітації.

Пряма мова посла Пойканса: "Ми дуже добре розуміємо вас та вашу боротьбу, тому ми так охоче підтримуємо вас. У програмі вашого перебування в Латвії не лише реабілітації, а й зустрічі та спілкування із нашими високопосадовцями та школярами. Я переконаний, що ви зможете розповісти їм про події в Україні, про боротьбу свого народу".

Пряма мова міністерки Коляди: "Ми вже внесли зміни до постанови і тепер зможемо надавати грошову допомогу на правову підтримку родинам, незаконно позбавлених свободи, щорічно, поки їх близькі перебувають в ув’язнені.

Також підготовлений законопроєкт щодо соціального захисту осіб, позбавлених свободи, який незабаром буде зареєстрований у Верховній Раді. Та просто зараз, не очікуючи нового закону, ми вносимо зміни в наші нормативно-правові акти, аби максимально забезпечувати потреби тих, хто повернувся з полону та тих, хто досі не зміг повернутись додому".

Читайте також: Обмін полоненими. Як Зеленський домовився з Путіним про звільнення заручників Кремля