Нацгвардії хочуть розширити функціонал і додати впливу

Четвер, 16 січня 2020, 10:04

Національну гвардію, підпорядковану Міністерству внутрішніх справ, хочуть наділити надзвичайними повноваженнями – а саме статусом суб’єкта системи воєнної розвідки з таємним бюджетом і агентами за межами України.

Джерело: Центр протидії корупції з посиланням на рішення Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, який 15 січня підтримав до першого читання відповідний законопроєкт № 2412 "Про розвідку"

Пряма мова члена правління ЦПК Олени Щербан: "Це означає надзвичайні повноваження із розвідки для органу в системі МВС. Норми дозволяють залучати Нацгвардію для виконання розвідувальних завдань у військовій сфері.

Формулювання проекту настільки широкі та загальні, що на практиці це може вийти далеко за межі розвідки під час виконання військових завдань та перетворитися у зловживання. Наприклад, на виконання завдань розвідки у Нацгвардії зможуть мати таємний бюджет для закупівель та впроваджувати агентів до різних установ за кордоном".

Деталі: Якщо законопроєкт приймуть, то у МВС буде створена повноцінна паралельна система військових і правоохоронних формувань тепер уже із можливостями розвідки. 

Зокрема, підрозділи Нацгвардії отримають вплив далеко за межі України. Вони зможуть: 

  • на виконання завдань розвідки впроваджувати агентуру за кордоном, організовувати спецоперації закордоном (наприклад, мати агентів у посольствах як українських, так і іноземних в Україні, урядах, оборонних структурах інших держав, міжнародних організаціях та просувати там необхідні питання, отримувати інформацію);
  • отримати таємний бюджет на забезпечення розвідки, в тому числі на купівлю техніки, інших засобів необхідних для виконання розвідувальних завдань. 

ЦПК відзначає: оскільки більшість розвідувальної інформації та діяльності буде поза прокурорським контролем, ця паралельна система отримає надпотужний та неконтрольований інструмент впливу.

До всього проєкт закону вносить зміни і до Кримінального процесуального кодексу. Зокрема,  вводить гарантії для осіб, яким відомі дані про розвідувальну таємницю, тож таких людей не зможуть допитувати щодо цих питань.  

У ЦПК відзначають, що за таких умов можливі зловживання – як у сумнозвісній справі із закупівлі "рюкзаків Авакова" для Нацгвардії, коли рюкзаки закуповували в декілька разів дорожче за кураторства сина чинного міністра Авакова та його заступника.

Для довідки: Наразі виключна компетенція з військової розвідки є у розвідувального органу Міноборони. Президент пропонував додати до суб’єктів воєнної розвідки ще окремі військові частини та органи управління військової розвідки Збройних Сил.

Проте, Комітет вирішив доповнити цей перелік іще підрозділами Нацгвардії.