Кулеба: РФ знову буде шантажувати світ голодом, вимагаючи поступок

Четвер, 15 вересня 2022, 02:58

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що президент Росії Владімір Путін своїми заявами щодо нібито неефективності "зернового коридору" хоче шантажувати світ голодом, вимагаючи поступок в обмін на продовження домовленості.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Кулеба заявив на брифінгу в Одесі після зустрічі з колегами з Ірландії та Литви Саймоном Ковені та Ґабріелюсом Ландсберґісом.

"Президент Путін бреше, коли стверджує, що більшість зерна з Одеси іде в країни Європи, а не в країни Африки та Азії, як це передбачалося. Насправді більшість збіжжя, яке виходить з цього порту, а також з інших портів, йде саме в Азію й Африку", – наголосив він.

"Тому інтерпретувати ці слова Путіна можна тільки одним чином: він готується поновити шантаж світу голодом і вимагати для себе чергових поступок – очевидно, під листопад, коли завершується дія нинішньої домовленості", – додав глава української дипломатії.

Кулеба зазначив, що наразі зерновий коридор працює і є безпечним, але Україна має бути готовою, що РФ може в будь-який момент порушити домовленість і завдати ракетного удару по Одеському порту.

"Ми сьогодні з колегами домовились, що скористаємося Генеральною Асамблеєю ООН, де наступного тижня зберуться з усього світу високі делегації для того, щоб маскимально розширити коаліцію країн – насамперед з Африки та Азії, – які стоятимуть на захисті цього зернового коридору як головні бенефіціари отримання з нього нашого зерна", – сказав він.

"Тому ми маємо контретний план, як працювати, щоб запобігти зриву цієї домовленості", – підсумував глава українського МЗС.

Нагадаємо, президент Росії Владімір Путін минулого тижня пригрозив обмежити експорт зерна через Чорне море та заявив, що більшість зернових, які залишають Україну, живлять ринок ЄС, а не йдуть до країн, що розвиваються.

Британська розвідка пізніше заявила, що твердження Путіна не відповідають дійсності. Згідно з даними ООН, близько 30% зернових було поставлено в країни з низьким і середнім рівнем доходу в Африці, на Близькому Сході та в Азії.