Киргизстан відмовився від проведення навчань ОДКБ

Неділя, 9 жовтня 2022, 11:37

Киргизстан ухвалив рішення скасувати навчання Організації договору про колективну безпеку на своїй території, перед цим президент Киргизстану Садир Жапаров не приїхав на ювілей президента Росії Володимира Путіна.

Джерело: Радіо Азаттик з посиланням на пресслужбу Міністерства оборони Киргизстану

Деталі: Командно-штабні навчання з миротворчими силами ОДКБ "Непорушне братерство-2022" мали відбутися на території Киргизстану в жовтні.

Раніше стало відомо, що Жапаров не брав участі в неформальній зустрічі лідерів СНД у Санкт-Петербурзі, головною подією якої мав бути ювілей Путіна і президента Таджикистану Емомалі Рахмона.

Також повідомлялося, що Путін мав вручити Рахмону орден "За заслуги перед Вітчизною" III ступеня.

Прессекретар Жапарова повідомив, що той не поїхав до Росії через робочий графік, а Путіна з 70-річчям привітав телефоном.

Але політологи вважають, що причиною скасування раніше запланованого візиту Жапарова могли стати вшанування президента Таджикистану і вручення йому ордена російським президентом.

Для довідки: До ОДКБ входять Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія і Таджикистан.

Передісторія:

  • 14-17 вересня між військовими Киргизстану і Таджикистану сталося масштабне зіткнення.
  • Повідомляли, що внаслідок конфлікту загинули 63 громадянина Киргизстану і майже 200 дістали поранення, а також, що, за різними даними, загинув 41 або 76 жителів Таджикистану.
  • Киргизстан і Таджикистан звинуватили один одного у збройному акті агресії. 
  • Після цього Киргизстан закликав ОДКБ проявити активну участь у врегулюванні напруженої ситуації на кордоні країни з Таджикистаном.