Ніяких розкошів, навіть вагони різні – Чернишов про поїзд, який евакуював уряд 24 лютого 2022 року

Понеділок, 10 квітня 2023, 13:55

Вранці 24 лютого 2022 року, коли вже стало відомо про повномасштабне вторгнення Росії, частину членів Кабінету міністрів, які мали кворум, евакуювали на захід України звичайним потягом.

Джерело: подкаст УП "Кабінет Залужного, наради у Зеленського, евакуація Кабміну. 24.02: Реконструкція"

Деталі: Міністр інфраструктури Олександр Кубраков розповів, що вранці 22 лютого почали шукати поїзд, щоб можна було вивезти міністрів, їхні родини і важливу секретну документацію. Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов розповів, що це був "абсолютно звичайний поїзд".

Пряма мова Кубракова: "А навколо ж війна, безлад. Я обдзвонив ледь не все керівництво "Укрзалізниці", поки ми тих два поїзди зібрали з того, що було. Ніяких розкошів – але люди були раді і тому.

Але вже подали ті потяги, а вони все не відправляються. Мали о 12-ій виїхати – стоять, о 13-ій теж не виїхали. Десь аж о 14-ій перший відправився. А мені Чернишов раз за разом телефонує: "Ну, де той поїзд? Ну, коли? Ну, чому не їде?".

Пряма мова Чернишова: "Він був скомплектований з якихось резервів чи наявних потужностей, які були. Ніяких він не мав ознак, навіть вагони подекуди були різні. Він не був навіть повністю заповнений. В дорозі ми були довше, ніж я очікував. Бо поїзд був не регулярний, і в той день було не без збоїв. Тому їхали ми годин 20".