Україна в Радбезі ООН: Росія не захищає, а знищує УПЦ МП

Субота, 18 листопада 2023, 02:11

Росія, вдаючи, ніби захищає Українську православну церкву Московського патріархату насправді знищує її - краде українські єпархії, храми та майно.

Джерело: радниця Постпреда України в ООН Наталія Мудренко на засіданні Ради безпеки ООН, Укрінформ

Пряма мова Мудренко: "Москва вкотре використала майданчик Радбезу для просування інтересів Російської православної церкви – де-факто державної церкви в Росії. Від початку вторгнення ця інституція фактично відповідає за ідеологічну підтримку агресії, а її очільник Кирил (Гундяєв) транслює наративи військової пропаганди в унісон з Кремлем".

Деталі: Це засідання скликала Росія для обговорення нібито переслідування російського православ’я в Україні.

Вона зазначила, що Гундяєв прищеплює своїй пастві віру в те, буцімто війна проти України є "богоугодною справою".

При цьому, зауважила дипломатка, він "досить чесно" оцінює роль своєї інституції в агресивній війні: "Він не марнує часу на проповіді про мир і не посилається на біблійні заповіді на кшталт "не вбий", а прямо закликає до мобілізації. Зокрема й церкву, яка має "молитися за владу і військових, а також бути на передовій".

Тому не дивно, що у Росії священники, які намагаються говорити про мир як головну цінність, зазнають внутрішньоцерковних репресій, додала Мудренко.

Радниця Постпредства України нагадала, що Російська православна церква сама бере участь в окупації, захопивши у 2022 році всі три кримські єпархії УПЦ. У липні 2023-го Московський патріархат украв ще три єпархії – у Луганську, Алчевську та Ровеньках: "Нагадаю, що ці дії були вчинені проти тієї самої церкви, права якої російська делегація вдає, що захищає, зажадавши цього засідання". 

За її словами, агресор поширив на окуповані території ті репресивні практики, які вже давно існують в Росії.

Також вона розповіла, що, за останніми даними, в Україні пошкоджено понад 500 релігійних об'єктів, 100 з яких зруйновано повністю.

Окрім того, Мудренко пояснила суть проєкту змін до законодавства України щодо діяльності релігійних організацій. Він має дуже чітку мету – "протидіяти спробам держави-агресора використовувати релігійні організації в Україні для цілей агресії".

За її словами, у разі ухвалення відповідного закону буде заборонено діяльність тих релігійних організацій, що афілійовані з керівними органами в країні-агресорі: "Усі релігійні організації, належність яких до держави-агресора не буде встановлена судом, зможуть продовжувати свою діяльність".