Не давали їсти й пити, били струмом по статевих органах: росіянин і колаборант катували херсонців

Вівторок, 12 грудня 2023, 13:13

Українські правоохоронці встановили особи російського нацгвардійця та колаборанта з Олешок, які були серед тих окупантів, які жорстоко катували щонайменше 90 українців у СІЗО в Херсоні.

Джерело: поліція Херсонської області, Херсонська обласна прокуратура

Деталі: Поліція повідомляє, що під час окупації Херсона військові РФ організували у захопленому приміщенні Головного управління Національної поліції в Херсонській області катівню. Туди окупанти привозили незаконно затриманих місцевих жителів і мучили їх.

Слідчим вдалося встановити особи двох катів, розповів начальник відділу розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, слідчого управління поліції Херсонщини Ігор Дем’янюк.

Військовослужбовцю РФ та громадянину України наразі повідомили про підозру у вчинені воєнних злочинів, а саме – порушенні законів та звичаїв війни.

Житель Олешок і російський нацгвардієць брали участь у жорстоких катуваннях в окупованому Херсоні
Колаж із фото прокуратури Херсонської області

Слідчі з’ясували, що у червні 2022 року 33-річний військовослужбовець РФ у змові з 33-річним жителем Олешок, який раніше прийняв пропозицію співпраці з силовими структурами окупантів, незаконно затримали в Херсоні 40-річного місцевого жителя. 

Чоловіку одягли на голову мішок та привезли до приміщення ГУНП в Херсонській області, де утримували в ізоляторі тимчасового тримання, що багато років не функціонував. 

Там затриманого ув’язнили в непристосованій до тривалого перебування осіб камері в антисанітарних умовах. Чоловіку не давали їжі та води, били, погрожували вбивством та схиляли до співпраці з окупаційною владою. 

Нині поліцейські встановили, що в підвальних приміщеннях ГУНП під час окупації міста російські військові утримували та катували близько 90 громадян України. Доля деяких затриманих досі не відома. 

Задокументовано 3 факти смерті цивільних від тортур, додає прокуратура.

За даними прокуратури, під час окупації Херсона громадянин України, що обійняв посаду у псевдоправоохоронному органі, та нацгвардієць РФ, разом із іншими військовими Росії незаконно ув’язнювали місцевих мешканців у будівлі ГУНП в Херсонській області, де застосовували до утримуваних психологічне й фізичне насилля.

Затриманих допитували по кілька годин поспіль, застосовуючи різні методи катувань. У тому числі вони вдавалися до тортур статевих органів електрострумом. Крім того, змушували свідчити проти себе, рідних та знайомих, схиляли до співпраці із окупантами. 

Катівня окупантів у Херсоні
Фото поліції
Катівня окупантів у Херсоні
Фото поліції
Катівня окупантів у СІЗО Херсона
Фото поліції
У Херсоні окупанти мучили людей у старому СІЗО
Фото поліції
Окупанти з Росії влаштували катівню в приміщенні ГУНП в Херсонській області
Фото поліції

Встановленому військовослужбовцю РФ та громадянину України, який працював на російських силовиків, повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28 "Вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією", ч. 1 ст. 438 "Порушення законів та звичаїв війни" Кримінального кодексу України. 

Підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.