Омбудсмен звернеться до МКЧХ і ООН через відео страти українських військових

Субота, 2 грудня 2023, 22:39

Омбудсмен Дмитро Лубінець звернеться до Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН щодо відео страти російськими окупантами українських військових, які здавалися в полон.

Джерело: Лубінець у Telegram

Дослівно: "Сьогодні у мережі зʼявилося відео страти російськими військовослужбовцями українських воїнів, які здавалися в полон! Це чергове порушення Женевських конвенцій та вияв неповаги до міжнародного гуманітарного права! Російська сторона знову і знову показує своє обличчя терориста!

Світ не має потурати таким злочинам. Тому, як омбудсман України, з цього проводу звернуся до:

- по-перше, Міжнародного комітету Червоного Хреста, мандат якого передбачає фіксацію злочинів щодо військовополонених. А на відео чітко видно, що українські військові виконують необхідні кроки, які показують, що вони здаються у полон! Воїни були обеззброєнні, а їхні руки – піднятими догори. Вони не несли жодної загрози! Російська сторона мала взяти їх у полон та надати статус військовополонених.

- по-друге, до Організації Обʼєднаних Націй, щоб постійна моніторингова місія ООН фіксувала цей факт, як ще один яскравий приклад порушення норм міжнародного гуманітарного права Росією".

Деталі: Лубінець висловив думку, що українські правоохоронні та розвідувальні органи зможуть встановити тих російських військовослужбовців, які вчинили цей злочин.

"Водночас зазначу, що такі злочини – це відповідальність і вищого керівництва РФ! Покарання мають понести всі!", – написав він.

Що передувало: У суботу в мережі з'явилося відео розстрілу російськими окупантами українських військових, які здавалися в полон, імовірно, біля Степового. У Збройних Силах перевіряють це відео.