Розгін Майдану: суд закрив справу двох ексберкутівців через закінчення строків давності

Четвер, 28 грудня 2023, 18:41

Дніпровський суд Києва закрив справу ексберкутівців Вадима Бетлія та Олега Козачишина щодо розгону Майдану 30 листопада 2013 року через закінчення строків давності для притягнення до відповідальності.

Джерело: "Адвокатська дорадча група" у Facebook

Дослівно: "13.12.23 Дніпровський суд закрив справу ексберкутівців Вадима Бетлія та Олега Козачишина щодо події розгону Майдану 30 листопада 2013 року. Закінчились строки давності для притягнення до відповідальності.

В своєму рішенні суд не надав оцінку доказам та не встановив винуватість обвинувачених. Представник потерпілого Оксана Михалевич подала апеляційну скаргу на це рішення".

Деталі: "Адвокатська дорадча група" нагадує, що справу передали до Печерського суду у 2020 році. Після низки відводів її передали в інший суд. З березня 2021 справу слухала суддя Дніпровського суду Ірина Галига. У справі один потерпілий.

4 грудня 2023 року в Дніпровському суді мав би відбутись допит обвинувачених. Це завершальна стадія перед дебатами у справі. Але обвинуваченні подали клопотання про закриття справи через закінчення строків давності - 10 років з моменту подій розгону Майдану.

13 грудня 2023 року суддя Ірина Галига ухвалила рішення про закриття провадження.

За даними слідства, в 2013 році Вадим Бетлій та Олег Козачишин були міліціонерами 1-го відділення 2-го взводу 4 оперативної роти київського "Беркуту". Вони обвинувачувались у тому, що на виконання явно злочинного наказу, за попередньою змовою групою осіб

  • перевищили службові повноваження з застосуванням фізичної сили та спеціальних засобів до громадян, що спричинило тяжкі наслідки
  • здійснили службове підроблення, а саме сфальсифікували рапорт
  • незаконно перешкоджали мирному зібранню.

Згідно з Кримінальним кодексом, термін давності, щоб притягнути до кримінальної відповідальності за тяжкі злочини становить 10 років.

Бетлію та Козачишину інкримінували злочини середньої тяжкості - перешкоджання мирній акції, та фальсифікація рапорту - строки давності по яких закінчились ще і 2018 році. Та тяжкий злочин - перевищення службових повноважень працівником правоохоронного органу - строк давності по якому сплив 30.11.23.

Після цього строку обвинувачені заявили відповідне клопотання. Суд закрив розгляд справи за нереабілітуючими обставинами. Тобто не виправдав підсудних. Але й не ухвалив рішення, що їх вина доведена.

Чому це важливо: У лютому 2023 року керівник Департаменту "Майдану" Офісу генпрокурора Олексій Донський наголошував, що строки давності у 60 справах, які розглядаються в судах і стосуються тяжких злочинів, вчинених проти учасників акцій протесту 2013/14 рр, закінчуються за рік. Прокуратура наполягала на законодавчих змінах, аби не допустити їхнього закриття.