МЗС закликає світ накласти санкції на причетних до виборів Путіна на окупованих територіях

Субота, 9 грудня 2023, 16:47

МЗС України закликає міжнародну спільноту рішуче засудити намір Росії провести президентські вибори на захоплених українських територіях.

Джерело: заява МЗС

Деталі: У міністерстві зазначили, що 8 грудня Центральна виборча комісія РФ оголосила про проведення 15-17 березня 2024 року чергових виборів президента РФ.

При цьому окупанти повідомили про намір організувати голосування і на тимчасово окупованих територіях України: Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.

У МЗС наголосили, що проведення російських виборів на українських територіях грубо порушує Конституцію та законодавство України, норми та принципи міжнародного права, зокрема Статут ООН. Такий виборчий процес, які і решта подібних пропагандистських заходів у минулому, буде незаконним та нікчемним.

Включення голосів, отриманих на тимчасово окупованих територіях України, поставить під сумнів легітимність всього результату виборів президента РФ, підкреслили в міністерстві.

Дослівно: "Закликаємо міжнародну спільноту рішуче засудити намір Росії провести президентські вибори на захоплених українських територіях, а на причетних до їх організації та проведення – накласти санкції.

Закликаємо також іноземні держави не надсилати своїх громадян як спостерігачів на ці псевдовибори. Для тих, хто братиме участь, передбачена кримінальна відповідальність згідно із українським законодавством.  

Будь-які вибори в Росії не мають нічого спільного із демократією. Вони слугують лише інструментом утримання російського режиму при владі".

Передісторія: