На суді "Грифон" та "Беркут" виганяли депутатів та Тимошенко

Середа, 6 липня 2011, 13:09

У середу під час судового засідання по "газовим справам" екс-прем'єра Юлії Тимошенко стався інцидент між суддею Родіоном Кірєєвим та депутатом від БЮТ Михайлом Косівим.

Під час обговорення прохання сторони обвинувачення про припинення відео трансляції, один з депутатів БЮТ щось вигукнув. У відповідь на це Кірєєв попросив підвестися того, хто це зробив.

 Однак на його прохання піднялися всі депутати БЮТ. Кірєєв попросив назватися того, хто щось вигукував, аргументуючи тим, що той порушує порядок і перебиває суд.

"Встаньте, назвіть себе. На запитання головуючого, хто ви, і прохання встати, піднялась кілька людей. Тобто ви всі стверджуєте, що порушуєте порядок в залі", - сказав суддя.

"Ми стверджуємо, що ми просимо суд вести його коректно. Це єдина вимога… Я - депутат Михайло Косів 1934 року народження. Був у судах Совєтського Союзу за 62 статтею – антирадянська пропаганда, бо ми з В'ячеславом Чорноволом видавали підпільний журнал. Я знаю, як діяли Радянські суди, вони набагато коректніші за вас", - заявив Косів.

У відповідь на це Кірєєв звернувся до міліції з вимогою видалити депутата з зали. Однак Косів, який користується депутатською недоторканністю, відмовлявся виконувати вимогу судді

"Працівники міліції, зобов'язую вас виконати постанову головуючого", - звернувся Кірєєв до підрозділу Грифон і оголосив технічну перерву, щоб депутата вивели с зали.

Представники спецпідрозділу "Грифон" намагалися це зробити, але нардепи заявили, що міліція виведе Косіва, коли виведе всіх депутатів, або сюди прийде міністр Могильов.

Правоохоронці так і не змогли вивести депутата, однак він сам залишив залу через те, що йому стало зле. Пізніше Тимошенко повідомила, що Косіва забрала "швидка допомога".

Тимошенко також заявила, що під час інциденту на подвір'я біля Печерського суду пригнали озброєних співробітників "Беркуту", "які готові застосувати силу".

Після цього, під час виголошення захисником Тимошенко Миколою Титаренком заяви про відвід Кірєєва, у залі здійнявся галас. Суддя попросив встати особу, що порушує порядок в залі суду.

Піднявся БЮТівець Євген Суслов. Суддя постановив видалити його з зали, однак депутат не підкорився.

Суддя наказав працівникам міліції негайно видалити його з зали. Після цього між прихильниками Тимошенко та міліціонерами сталася штовханина.

Для того, щоб вивести Суслова із зали суду, туди зайшли співробітники спецпідрозділу Беркут. Вони почали застосовувати силу до людей, які поряд із Сусловим, в тому числі і до журналістів, які перебували в коридорі і у залі. У відповідь на це депутат погодився вийти з зали.

"Не давіть людей, я вийду до вас сам", - сказав він.

Після цього "Беркут" залишив залу суду. Також вийшли кілька депутатів.

Коли суд повернувся після технічної перерви, оголошеної для виведення Суслова з зали, Тимошенко щось сказала на адресу судді. На його питання, вона пояснила, що говорила слово "нелюдь", однак суддя вважає, що підсудна використала "нецензурне слово".

За це він видалив її з засідання суду на один день. Для її видалення з зали суду також було оголошено технічну перерву. Під натиском Беркуту Тимошенко сама вийшла з зали.

Наступне засідання відбудеться в четвер о 10 годині ранку за участі Тимошенко.