Капітан 72-ї бригади Олександр Портяненко: про бій, РФ і АТО

Субота, 9 серпня 2014, 22:54

Капітан 72-ї бригади  Олександр Портяненко, який вивів на територію РФ групу бійців 1 серпня, щоб врятувати їх з оточення.

Перед тим, як виводити групу, Олександр наказав підлеглим знищити зброю, щоб вона не потрапила до противника. 

Після повернення на територію України Портяненко був заарештований.

6 серпня суд випустив його на поруки. Слідство триває, Олександру загрожує від 5-ти до 10-ти років в'язниці. 

7 серпня Олександр прилетів до Борисполя і вирушив до Білої Церкви, в частину, де його чекають дружина та дві маленькі доньки.
Історію про перехід кордону та інші подробиці Олександр розповів журналісту Громадського відразу по прильоту.

Раніше у Міністерстві оборони заявляли, що 438 солдатів бригади та прикордонників у неділю змушені були перейти російський кордон в районі російського селища Гукове, коли у них скінчилися набої. 

4 серпня завдяки переговорам на Батьківщину повернулося 180 військових. У вівторок Росія відправила до України ще близько 200 солдатів. 

За даними командира 72-ї механізованої бригади Андрія Грищенка, ФСБ намагається перевербувати українських військових, у зв’язку з чим частина військових оголосили голодування.

Жовтневий райсуд Дніпропетровська 6 серпня відмовився взяти під варту командира однієї з рот 72-ї бригади капітана Олександра Портяненка, який перевів своїх солдат з поля бою на територію Росії.

Станом на 7 серпня на території РФ станом на четвер перебувають 18 військовослужбовців 72-ої окремої бригади, з яких п’ятеро офіцерів.

Джерело відео - Громадське ТБ