"Вбивство Павла". Розслідування загибелі Павла Шеремета

"Слідство.Інфо" — Четвер, 11 травня 2017, 12:09

Журналісти "Слідство.Інфо", які з перших годин працювали на місці трагедії, разом з колегами з міжнародної мережі OCCRP ретельно проаналізували події ночі перед вбивством Павла Шеремета.

Один з керівників "Української правди" відомий журналіст Павло Шеремет був убитий 20 липня 2016 року в центрі Києва – в його машині спрацював вибуховий пристрій.

Журналістське розслідування почалося зі скрупульозного вивчення моменту закладки вибухівки. Саме тоді і з'явилися перші питання до слідства. Команда виявила як мінімум 6 свідків, які перебували на місці злочину, але не були допитані.

Були опитані представники батальйону "Азов", з якими увечері напередодні вбивства спілкувався Шеремет. Вони заявляють, що ще тоді помітили стеження.

Також в результаті перегляду відео з камер спостереження був ідентифікований автомобіль марки "Шкода", номер якого вдалося розпізнати за допомогою фахівців з проекту BELLINGCAT.

На відео з камер спостережень в ніч перед вбивством журналіста Павла Шеремета був помічений колишній чи теперішній співробітник СБУ Ігор Устименко. (Згідно з даними розслідування, співробітник на ім'я Ігор Устименко працював в СБУ принаймні до 2014 року. Сам Устименко відмовився коментувати свої зв'язки зі службою.)

Один з авторів журналістського розслідування справи Шеремета Дмитро Гнап також  розповів "Українській правді", що працівники СБУ вилучили сервер із відео з камер спостереження в одному з магазинів поблизу будинку вбитого журналіста, а коли повернули його, з'ясувалося, що всі файли з інформацією за 2 тижні, були видалені.

Анна Бабинець, Олена Логінова, Дмитро Гнап, Влад Лавров, Метт Сарнецкі, "Слідство.Інфо"