"Ранкова доза" Джеймса Джойса. Севгіль Мусаєва рекомендує "Джакомо Джойс"

Вівторок, 19 листопада 2019, 08:08

Коли про ваш текст кажуть, що це потік свідомості, то ви маєте всі права ображатись. Якщо тільки ви не Джеймс Джойс.

Життя цього ірландського модерніста – це чудовий зразок долі генія.

Джойс був абсолютно свавільним і волюнтариським типом. Його зацикленість на індивідуальність, на себе і свої переконання не дала йому стати на коліна і помолитись за померлу матір.

Але вона ж дозволила йому стали найвпливовішим письменником ХХ століття.  Джойс не хтів слухати нікого іншого крім себе. І завдяки цьому став, мабуть, першим, хто насправді почув людину.

Вся історія європейської культури – це дорога до емансипації людини, орієнтації на проблеми конкретної особистості, мірила всіх речей. І Джойс подарував світу індивідуальність возведену в абсолют. Людську свідомість, яка пізнає себе у потоці тут і тепер, "Улліса",який мандрує всередині себе і ніяк не добереться до своєї внутрішньої Ітаки.

Але починалось усе у Джойса із доволі звичайних "Дублінців". Реалістичних оповідань, соціально-побутових історій про Дублін.  Довго не було зрозуміло, коли ж стався творчий перелом у Джойса і як саме він відбувся?

Аж поки у 60-х роках не було знайдете есе "Джакомо Джойс". Дуже ліричне, можна навіть сказати інтимне.

Головний редактор "Української правди" Севгіль Мусаєва рекомендує послухати цю витончену і зворушливу першу пробу пера у жанрі потоку свідомості, без якої, можливо, не було б і "Улісса".

Літературний подкаст "Ранкова доза" - це спільний проект "Української правди" та Українського інституту книги.

Щоранку о 8 годині шукайте нас на сторінка "Української правди" у SoundCloudYouTube та Facebook.

А також на подкаст-платформах Apple PodcastsGoogle PodcastsAnchorSpotifyBreakerPocket CastsRadioPublic.