Демократія в Україні під серйозною загрозою та у чиїх руках буде доля керівника НАБУ

Понеділок, 1 березня 2021, 19:37

Центр спільних дій · Демократія в Україні під серйозною загрозою та у чиїх руках буде доля керівника НАБУ

Подкаст доступний на Apple PodcastsGoogle PodcastsSoundcloudSpotify та на інших платформах 

Це 32-й випуск подкасту "Ок, і шо?". Тут аналітики Центру спільних дій розповідають про важливі ініціативи та рішення парламенту, уряду та президента, які впливають на баланс гілок влади в країні та можуть змінити життя людей.

У цьому епізоді Андрій Андрушків та Олег Савичук обговорюють таке:

  • нардепи на позачерговому засіданні проголосували президентський проєкт про відновлення конкурсів на державну службу. Утім, цей проєкт значно викривлює баланс гілок влади в Україні та несе загрози демократії, адже тепер в.о. міністра буде виконувати всі функції міністра, то що далі? Хто тоді контролюватиме уряд?
  • дві законодавчі ініціативи щодо антикорупційних органів: нардепи хочуть залишити за президентом останнє слово у призначенні керівників НАБУ та НАЗК, а кабмін нарешті хоче змінити статус НАБУ і це ок, якби не одне але…
  • президент звільнив керівника регулятора фондових ринків, правда, робити цього згідно з Конституцією не міг, обговорюємо, що не так
  • круте рішення кабміну щодо приєднання до регіональних університетів регіональних філій Національної академії державного управління, чого чекати далі і як це вплине на держслужбу.