Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

(Не)виграна війна, (не)ідеальна держава, (не)ідеальні люди: як жити далі?

Субота, 04 травня 2024, 08:00

Між словами "виграна" і "невиграна" війна – лише два символи

На письмі все дуже просто: якийсь маленький знак вмить змінює зміст слів без надмірних емоцій, без довгих роздумів, без наслідків для автора.

Грайся як завгодно: пиши так чи інакше – папір все витримає. А от в теперішньому сьогоденні чи витримають живі люди, держава та ми, захисники? 

Бо в реальному житті ці "знаки на письмі" – це болючі та непопулярні рішення військово-політичного керівництва, важкі солдатські ночі й дні в земляних чорних окопах, опорних пунктах та "викошених" перехресними вогнями посадках… 

Реклама:

Місяці й уже роки ми живемо у фронтових бліндажах. Хоча їх злобно обстрілюють ворожими снарядами, сиплють постійно, мов рясним вогняним дощем. Але ми тримаємо лінію оборони, ми мужньо боремося.

Все мокре: і душа, і тіло. Все скроплене щедро кров'ю та потом українських захисників: і земля, і спіднє. Бувають пекельні морози і виснажливо висока тепмертара, бувають морок і пітьма, а буває сліпуче біле сяйво від фосфорного вогню, вибухів різного калібру.

Та найбільше забирають солдатські життя не наші виснаження і втома, а ці кляті ворожі обстріли, і це прикрий сухий та нічим не прикритий факт цієї війни. На нашому фронті переважно одна і та ж погода без змін: і взимку, і влітку – нестерпно пекельно… 

Йде війна… Вона раніше також ішла, і всі це знають. А зараз вона зненацька побігла, розігналася на десятки місяців, на роки. За її сатанинським галопом вже ніхто не встигає: ні держави, ні люди, ні навіть ми – захисники.

Ми, буває, також не встигаємо за її зрадницьким ритмом, часом геть запізнюємося. Точніше не ми, а запізнюється так звана "західна допомога", яка ніяк не доїде, хоча десь там іде "ангельскою тихою ходою". Бо в них на "Заході", певне, життя ще нікуди не поспішає, не біжить, а чимчикує собі повільно, наче людина пенсійного віку. Постаріла Європа, постаріли США. Чи не тому, що їм всім нудно, от і граються в дебати, перемовини – шкода, що чужими (себто нашими) життями, життями українських захисників.

Читайте також: Оновлений суспільний договір 

Між "ідеальною" державою та "неідеальною" також лише два символи

Мізерна відстань на письмі, а в житті, на жаль, загрозлива рукотворна прірва. Здолаємо ми її чи ні – ось у чому питання.

Корупція "на місцях" і в "центрі" або р*шисти: що небезпечніше для нас саме в цей період, коли вирішується доля війни, наше майбутнє, коли на кону – життя, робота, творчість, одним словом – все?  

Протягом багатьох років незалежність сприймали як незаслужений подарунок, а зараз її доводиться виборювати. Держава жила сама собою, не сильно втручалася в життя громадян, а громадяни також жили-були самі собою, кожен "крутився" як міг, як вмів, як знав. Недосконалий, сякий-пересякий, але суспільний договір – він працював, принаймні його дотримувалися всі в Україні багато-багато років.

Широкомасштабне вторгнення російських загарбників на територію України стало тим форс-мажором, що спонукав державу відступити за рамки суспільного договору й нагадати кожному про військовий обов'язок – захищати державність зі зброєю в руках. Не лише нагадати, а застосовувати примус.

Пишуться нові умови суспільного договору. Втім, багато чиновників "на місцях" та "в центрі", до яких була тотальна недовіра, підозри або які відверто крали тільки правильно "по-закону", раптом отримали "бронь" – бо вони працюють у поліції чи в органах місцевого самоврядування тощо, тобто в "критично важливих галузях".

Отже, невже одні віддають своє життя, а інші – далі живуть у рамках "старого" суспільного договору – крадуть без жодної політичної чи юридичної відповідальності? І цей присмак несправедливості, неправди "висить" в українському інформаційному просторі та в головах пересічних обивателів. 

У громадян є питання – корупція, яка не зникла під час війни. Знову ж таки, прикро, що ніхто нікому не довіряє. Це боляче і загрозливо для нашого існування. І жоден телемарафон не може заповнити правильними речами цей вакуум недовіри. Чи може?

І чи є гарантії, що оці "заброньовані" від мобілізації, до яких є чи були питання щодо доброчесності, не почнуть зводити особисті рахунки з тим самим бізнесом, активістами, журналістами на хвилі законодавчих змін, які дозволять затримувати (не)ідеальних людей просто на вулиці? Що не почнеться якась війна всіх проти всіх?

Читайте також: "Це війна двох радянських армій". Сьогодні ЗСУ це про неефективне використання ресурсів

"Ідеальні" та "неідеальні" люди – просто на письмі, та все складно в житті

В перші дні широкомасштабного вторгнення безліч українців на добровільних засадах поповнили лави захисників. Здебільшого це патріоти, але й багато неідеальних людей, які мали проблеми з законом, сприйняли це як шанс втекти від відповідальності, втекти від неприємностей та навіть від себе.

Байдуже, якщо ти був наркоманом чи зловживав спиртним, чи заплутався в житті та вчинив якийсь злочин – все перекреслювалося священним ім'ям "захисник", все покривалося подвигом. Ні в кого язик не повертається комусь із бойових солдатів пригадати якесь неприємне минуле. І це також нові умови суспільного договору, який переписується за форс-мажорних обставин.

Ідеальні люди, керовані інстинктом самозбереження, залишилися осторонь "неідеальних" захисників. Взяли в руки гуманітарку, займаються "економічним" фронтом, волонтерством. І все це треба робити, але в інтенсивних бойових діях, які не завершуються ні на мить, меншає "неідеальних" захисників. Війна є війна.

Замість висновків

Чи підуть "ідеальні" люди на фронт? Зараз не видно черг біля військкоматів. Зараз виловлюють по одному–два на вулиці в гірших традиціях тоталітаризму.

А може, взяти та й обміняти боротьбу з корупцією на довіру людей до держави в усіх сферах та на всіх рівнях: в армії, в цивільному житті, в господарстві та управлінні тощо?

Може, взяти й не лише оголосити боротьбу з корупцією, а з корупціонерами вчиняти так, як з "ухилянтами" – "за законами воєнного часу"? Щоб корупціонери боялися ходити по вулиці? Щоб, якщо крадуть, то озиралися?

Я, як і кожен захисник України – за ідеальну державу, за ідеальних людей та за перемогу. Тобто щоб у новому суспільному договорі умови виглядали щонайменше симетричними та справедливими. І пересічні люди мають це не лише бачити, а й відчувати.

Можливо, тоді це спонукатиме ідеальних людей захищати ідеальну державу зі зброєю в руках?

Часу мало, варіантів дій також. Складні рішення потрібні були ще на вчора, на позавчора.

Ідеальними не народжуються, а стають. Над ідеалом працюють, його здобувають. До ідеального не лише прагнуть, а й ідуть, якою б тернистою та важкою не була б дорога до омріяної перемоги.

Лев Баглик

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Заповіт загиблого на війні фотографа Арсена Федосенка

Відповідей більше, ніж питань. Яким буде склад збірної України в матчах Євро-2024

Як депутати пропонують узаконювати набуту різними шляхами нерухомість

Чи доцільно витрачати 1,5 млрд грн на відновлення зруйнованих ТЕС?

Краще за "Будапешт", але... До чого приведе нова спроба України стати союзником США

Твоя кров переможе: як трансформується українська система крові під час повномасштабної війни