Андрій Шевченко: Я пишаюсь, що я українець, і тим, як наші військові захищають країну

Понеділок, 4 квітня 2022, 16:30
Колаж: Андрій Калістратенко

Найвідоміший український футболіст Андрій Шевченко з перших днів повномасштабного російського наступу різними мовами звертається до громадян  країн світу, розповідаючи про події в Україні.

Шевченко вважає, що відомі на весь світ люди зараз мають використовувати свою популярність для того, щоб доносити правду про події в Україні якомога більшій кількості людей.

Для того, щоб увага західних країн до України була не просто хвилею інтересу, яка вже завтра може спасти, а підтримкою, діями та виконаними зобов'язаннями.

– Скажіть, будь ласка, чи пам'ятаєте ви ту мить, коли ви дізналися, що Росія напала на Україну?

– Це був дуже важкий момент у моєму житті, коли мені зателефонувала мама вранці й зі сльозами на очах сказала, що почалася війна. Це був, звичайно, великий шок, ніхто не міг повірити в це.

– Скажіть, будь ласка, на той момент ваші рідні знаходилися в Україні?

– Так, моя сестра, моя мама, дуже багато моїх друзів, родичів і зараз перебувають в Україні. Звичайно, це було таким величезним шоком. Почалися бомбардування, вибухи. І один із вибухів стався буквально поруч із місцем, де знаходилися мої батьки, моя мама, моя сестра. Перші дні були дуже тяжкі.

– Але вони в порядку?

– Так, все нормально.

– Це у Києві?

– Будинок моєї мами та моєї сестри розташований під Києвом, дуже близько, по Обухівській трасі.

– Вони не хочуть виїжджати? В якому вони стані? Все нормально? Чи хочете ви їх забрати?

– Вони не хотіли їхати, хотіли залишитися. 20 днів мама була у себе вдома, але стан здоров'я її почав погіршуватися, тому ми вирішили її забрати. Сестра та мама сіли в машину, забрали двох собак та доїхали до Ужгорода. Зупинились там. Нині вони перейшли кордон та приїхали до Італії.

– Ми бачимо, як Лондон підтримує Україну, як Велика Британія підтримує Україну в ці дні. Розкажіть, будь ласка, які там настрої зараз по відношенню до України? Чи багато людей у Лондоні, які хочуть допомагати Україні в ці дні?

– З перших днів і зараз у нас дуже велика підтримка у Британії. І прем'єр-міністр, і уряд одразу схвалили дуже суворі санкції. І була велика допомога нашій армії. Тут постійно відбуваються мітинги.

Навіть просто у спілкуванні всі висловлюють величезну підтримку Україні, захоплюються нашим народом, нашою стійкістю. У мене дуже багато знайомих, друзів, які готові допомагати та допомагають.

 
фото: УАФ

– Я бачу, що ви берете участь у мітингах на підтримку України. Що це за люди, які приходять на ці мітинги?

– Туди приходить дуже багато людей. Нещодавно пройшов мітинг, там було близько 20 тисяч людей. По всій Британії підтримка дуже сильна і на всіх рівнях.

Говорять про це дуже багато, дуже багато наших людей приходять на мітинги, багато британців там виступають.

]Для мене це був серйозний крок. Після декількох днів війни – це був дуже великий шок – я вирішив, як я можу допомогти країні сьогодні.

До мене зателефонував журналіст зі Sky Sports та попросив прийти на прямий ефір, вони зробили програму, присвячену подіям в Україні. Це були перші дні. На цій програмі вони дуже багато тем зачіпали.

І я зрозумів, що наші відомі люди, які перебувають не в Україні, сьогодні можуть принести велику користь нашій країні. Потрібно виходити, треба говорити, треба розповідати, треба достукатися до людей.

Сьогодні Україна має величезну підтримку у світі. І насамперед тому, що всі розуміють, що сьогодні Україна захищає усі демократичні країни. Україна не має впасти, вона не повинна програти. Це сьогодні для всіх важлива позиція. І цю позицію я чую з екранів телевізорів, виступів у парламенті, від політиків, на вулицях.

Я дуже багато спілкуюся з італійськими журналістами, вів програму, а нещодавно їздив до Америки, до ООН, куди мене запросили на зустріч зі студентами. На цій зустрічі також був колишній президент США Білл Клінтон. І він теж торкнувся цієї теми й дуже багато приділив їй уваги. Він говорив, що Україна – це важлива частина світу.

Ще раз зверну увагу на те, що Україна в жодному разі не повинна програти. Ми всі маємо зробити так, щоб демократичний світ в особі України вистояв та переміг. Обов'язково переміг.

 
фото: instagram.com

– Різні відомі люди у Британії заявляли про готовність розмістити у себе біженців. Яка є інформація стосовно українців, які виїхали до Великобританії, до Лондона?

– Було зроблено опитування. Понад 100 тисяч сімей готові прийняти українських біженців. Єдина проблема у Великій Британії – це оформлення документів. Тому що Велика Британія пішла з Європейського Союзу, а там з цим набагато простіше.

І, звісно, те, що роблять сьогодні країни Європейського Союзу, особливо наші сусіди в особі поляків, румунів, а також угорців, італійців, німців, австрійців, дуже нам допомагає. Польща, звичайно, грає величезну роль у цьому.

У Великій Британії, щоб все оформити, треба підготувати певну низку документів та почекати. Тому я зі свого боку вже заповнив ці документи, я запросив дві родини, швидше за все, завтра чи післязавтра запрошуватиму третю.

Чому вам варто приєднатися до Клубу УП?
Друзі, вступайте до Клубу "Української правди", аби підтримати журналістику, що приводить до змін, та зробити свій внесок в об'єктивне інформування суспільства.
Михайло Ткач, журналіст-розслідувач УП

– А ви вже знаєте, що це за родини? Це відбувається якось адресно чи просто ви сказали, що у вас є можливість розмістити у себе 2-3 родини?

– Так, я подав документи, що на даний момент готовий прийняти у себе дві родини, тому що маю дві гостьові кімнати і за площею я можу це зробити. Я подаю документи, вони розглядають мої можливості й будуть визначатися, які сім'ї мені відправляти.

– Круто. Дякуємо. Чи є серед ваших знайомих люди, які не розуміють, що відбувається зараз в Україні, у яких якась інша позиція?

– Люди, з якими я спілкуюсь зараз, це люди, які підтримують Україну. Розуміють, наскільки тяжка ситуація в Україні. Які великі проблеми з біженцями у нас. Здебільшого виїжджають у нас діти та матері. Тому для цього це особливі мають бути програми. Дуже багато робиться, як я вже сказав, у Євросоюзі тут, безпосередньо в мене.

Ми зараз готуємо з мером Мілана програму прийому дітей у Мілані, їх розміщення. Чи це буде з батьками, з мамою чи без неї. І водночас це вже має бути певна допомога і з боку шкіл. І ця вся програма готується, і її буде представлено наступного тижня.

– Саме у Мілані, правильно? Не у всій Італії, а в Мілані?

– Так, це в Мілані, але я постійно на зв'язку з послом і з консулом. Також цим займаються і в Римі, і у Вероні, і Бергамо. Я знаю, що Руслан Малиновський разом із дружиною дуже багато робить. Сьогодні весь світ об'єднався довкола цієї проблеми. І я вважаю, що кожен намагається і робить усе, щоб допомогти.

 
фото: instagram.com

– Щодо біженців з України, ви зараз от у цьому будинку, де ви можете розмістити, я правильно розумію?

– Так.

– Це у вас вдома?

– Так.

– І ваша родина також розуміє цей крок?

– Ну звичайно. Моя дружина дуже активна у цьому. Крім того, ми вже зробили кілька благодійних програм. Ці благодійні програми вже працюють, були вже надіслані фонди. Я за це все повністю звітую перед тими, хто сьогодні інвестував у благодійність.

Уся сім'я, навіть мої діти, мій старший син теж намагається допомогти. Вони вже вдруге зараз збирають гуманітарну допомогу, яка вирушатиме до України.

Реклама:

– Скажіть, будь ласка, можливо, є якісь прізвища людей, які брали участь у ваших ініціативах? Якісь, можливо, відомі люди, яких можна назвати?

– Насамперед футбольний клуб "Мілан", який одразу ж відгукнувся, і ми зробили кілька спільних акцій в Італії, запустили благодійний проєкт. Буквально за 10 днів було зібрано кошти, і вони були одразу ж спрямовані на допомогу в Україну.

Зараз також готується проєкт. Ви знаєте, я просто дивлюся, я думаю, що кожен, хто небайдужий сьогодні до тієї ситуації, яка відбувається в Україні, намагається допомогти, намагається створити фонди якісь, намагається зібрати кошти, щоб відправити та допомогти Україні.

Той же Девід Бекхем, який і сам зробив donation, і плюс віддав свою сторінку в Інстаграм для того, щоб наш лікар з Харкова давала інформацію людям саме про ту ситуацію, яка зараз відбувається в Україні.

Ви багато років жили в Києві, де є місця, які багато для вас значать: стадіони, вулиці. Що ви відчуваєте, коли зараз читаєте або бачите повідомлення про те, що по Києву влучила ракета, йдуть обстріли, чи йде наступ?

– У мене розривається серце. Я завжди на зв'язку. Я знаю, що відбувається у Маріуполі, я знаю, що відбувається у Харкові, я знаю, що відбувалося у Бучі, я знаю, як бомбили Київ. Просто немає слів.

– Скажіть, будь ласка, що б ви хотіли сказати зараз, цієї миті Україні, українцям? Можливо, нашим військовим, які захищають нашу країну, президенту?

– Насамперед я пишаюся, що я українець. Я пишаюся тим, як наші військові з гордістю захищають нашу країну. Я пишаюся нашим президентом, який взяв на себе відповідальність. Він згуртував усіх людей навколо себе.

І пишаюся тим, як ми героїчно захищаємо нашу країну. Я хочу побажати всім витримки, стійкості, віри. Ми обов'язково переможемо. Ми повинні бути всі разом, ми маємо бути єдиними. І, звичайно, Слава Україні!

– Героям слава! Дякую.

Михайло Ткач, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді