Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Суттєве спрощення для поранених військовослужбовців. Як працює електронний обмін документами

Вівторок, 27 лютого 2024, 12:40

Оновлено о 15:40

Українська армія дає відсіч російським окупантам і разом з тим продовжує боротьбу з бюрократичними процесами, які сповільнюють роботу війська. Серед таких процесів – паперова бюрократія, яка зокрема супроводжує проходження військово-лікарської комісії. Але в напрямку процесів медогляду ВЛК відбулись суттєва оптимізація та спрощення, якими вже можуть скористатись військовослужбовці.

Що змінилось?

Довга кропітка робота з оновлення законодавства у сфері ВЛК досягла важливого етапу – були змінені 6 законодавчих документів. У серпні Кабмін затвердив порядок електронного документообігу, а в жовтні – інструкцію з організації обліку особового складу в системі Міністерства оборони України, які дозволили проводити документообіг засобами електронного зв’язку між закладами охорони здоров’я, в яких розміщені гарнізонні та госпітальні ВЛК,  військовими частинами ЗСУ й ТЦК та СП.

Реклама:

На практиці це означає, що низка документів (довідка про обставини травми, пакети документів, необхідні для оформлення відпустки для лікування, подовження цієї відпустки або звільнення з військової служби) тепер передаються між військовою частиною, закладом охорони здоров’я та ТЦК і СП в електронному вигляді через захищену систему електронного документообігу СЕДО Міноборони (скани з електронними підписами). 

 

Усі з наведених у схемі документів тепер передаються в електронному вигляді через систему електронного документообігу (далі – СЕДО) (для військових шпиталів) та СЕДО Онлайн (для цивільних закладів охорони здоров’я).

Тобто від поранених військових більше не вимагається привозити оригінали перелічених документів в лікарню, ТЦК і СП чи військову частину особисто, ці установи мають надіслати ці документи для вас. За бажанням, військовослужбовець завжди має можливість та право подати документи до в/ч особисто.

Читайте також: "Загублені" й розірвані рапорти: як можемо захистити права військових вже зараз

Як скористатись послугою електронного документообігу для проходження ВЛК:

  • Якщо ви знаходитесь в медзакладі – зверніться до лікаря, який вас веде або секретаря ВЛК. Якщо в військовій частині – до начальника медичної служби військової частини. Якщо в ТЦК та СП – до представника відділу обліку персоналу;
  • Напишіть рапорт щодо отримання потрібного документу засобами електронного документообігу з вказанням назви документу, номеру військової частини, яка повинна надати дані документи та куди відповідні документи потрібно надіслати;
  • Підпишіть інформовану згоду на обробку персональних та медичних даних та їх передачу до відповідних установ у електронному вигляді.

Для закладів медичної сфери, ТЦК та СП, військових частин не менш важливим є максимально долучитись до системи електронного обігу документів. Це не просто спрощує життя, економить час та забезпечує впорядкований і захищений електронний архів документів, це про базову повагу до військових, які постраждали, захищаючи нас всіх.  

Для військовослужбовців, які отримали поранення, травми чи захворювання і перебувають на лікуванні, вкрай важливо знати свої права і те, що система обміну документами тепер здійснюється онлайн.

Якщо вам не повідомили про можливість електронного обміну документами, відмовляють у наданні послуги з електронного документообігу або вимагають особисто везти документи до військової частини – зверніться до керівництва шпиталю або поговоріть з представниками вашої військової частини. Якщо на ваші питання не реагуватимуть – дзвоніть на гарячу лінію Міноборони 15-12. 

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Сьогодні українська мова є в більшій небезпеці, ніж в 2022 році

Пам'яті Ірини Цибух

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?