Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Драконівські вимоги" до якості харчування ЗСУ. Приклад однієї консерви

Понеділок, 04 березня 2024, 16:00

Державний оператор тилу (DOT) – новостворена агенція для тилового забезпечення ЗСУ – стикається з тиском та спробами блокування реформ вже третій місяць. 

Команда DOT успішно забезпечує ЗСУ пально-мастильними матеріалами, одягом та амуніцією. Саме зараз ми працюємо над закупівлею харчування. 

Перші тендери були зірвані в лютому шляхом інформаційної атаки та масових судових позовів. Як результат – ритейл не зайшов на торги, а самі торги були скасовані через технічну неможливість виконати вимоги апеляційного суду. 

Реклама:

Серед іншого, були оскаржені такі вимоги до постачальників, як заборона участі постачальників, які не виконали свої зобов’язання перед Міноборони в попередніх роках, наявність мінімум 15 складів для забезпечення безпекових вимог тощо. 

На цьому тижні відбудуться повторні торги за спрощеними процедурами. І знову телеграм-каналами ширяться наступні тези: 

  • не можна виставляти високі штрафи за неякісні товари, які поставляються військовим; 
  • не можна виставляти штрафи за недопуск на територію склада постачальника, де зберігаються продукти харчування для ЗСУ. 

Так у чому причина? На фото нижче консерви сардини тих постачальників, які забезпечують ЗСУ у 1-му кварталі 2024 року. 

 

Управління з контролю якості ДОТу протестувало кілька консерв. На фото продукція від двох різних постачальників, яка поставляється за однією номенклатурною позицією – консерви сардини.

Як вам відмінність? Окрім зовнішньої та смакової відмінностей, були виявлені неприпустимі речовини у консервах, що свідчить про серйозні проблеми з контролем якості у деяких постачальників.

 

Такі проблеми можуть мати серйозні наслідки для безпеки та здоров'я військових і вимагають негайного реагування та прийняття відповідних заходів для забезпечення якості продукції.

Що це означає? Якість товарів – один з ключових показників, на який треба звертати увагу при забезпеченні ЗСУ. Покладати цей процес виключно на сторону постачальників – означає не контролювати ситуацію та приймати ризики. Тому ми в DOT приділяємо особливу увагу побудові процесу контролю якості. Відповідні механізми вбудовуються як на етапі оголошенні тендерів, так і під час прийому товарів.  

Вже з 1 квітня почнуться поставки за контрактами DOT. Буде не просто, але ми вже на шляху змін, щоб забезпечення наших захисників було гідним. 

Яким Коваленко, директор з управління поставками Державного оператора тилу

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Сьогодні українська мова є в більшій небезпеці, ніж в 2022 році

Пам'яті Ірини Цибух

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?