Нужны ли Украине новые мифы?

235 просмотров
Понедельник, 14 декабря 2009, 16:05
Николай Черныш
инженер, для УП

Альфою і омегою радянської історіографії були або відверта брехня, або тотальне замовчування відомих всьому світові фактів.

Здавалося б, що в Україні із настанням нових часів з цим совковим методом буде остаточно покінчено. Але не так сталося, як мріялося. Охочих до вибудовування нових міфів виявилося більш, ніж достатньо.

Чи не першу скрипку у цьому сумнівному оркестрі грає Віктор Ющенко. Взагалі-то автор вітає його прагнення відновити шану нації до власної історії, але при цьому не треба забувати про науку. Підняття самосвідомості громадян не треба робити шляхом відвертої неправди.

Часто-густо при будь-якій нагоді Віктор Андрійович доводить до відома громадськості, що саме в Україні народилася перша в світі Конституція, маючи на увазі Конституцію Пилипа Орлика.

Та чи була ця конституція тим, що ми зараз вкладаємо в це поняття; і чи була вона першою в світі.

Вікіпедія пише наступне: слово конституція (constitutio) латинського походження і означає установлення, устрій, порядок.

Сучасне значення цього слова - основний державний документ, закон, який визначає державний устрій, порядок і принципи функціонування представницьких, виконавчих, та судових органів влади, виборчу систему, права і обов'язки держави, суспільства і громадян.

З погляду на таке усталене тлумачення, подивимося, чи відповідає йому так звана Конституція Пилипа Орлика.

Як відомо, генеральний писар Війська Запорізького Пилип Орлик був обраний гетьманом 16 квітня 1710 року в Бендерах (територія нинішньої Молдови), коли там перебувало до 5 тисяч запорожців.

Це обрання супроводжувалося ухваленням угоди між гетьманом та старшиною і військом.

Далі слово доктору історичних наук, професору НаУКМА Наталі Яковенко: "Цю угоду, відому під назвою "Конституція прав і свобод Війська Запорізького" ("Pacta et constitutionеs lеgum libertatumque Exercіtus Zaporoviensis"), нерідко с наївним ентузіязмом трактують, як "першу конституцію Української держави", вкладаючи новітній зміст у формулу "pacta et constitutiones".

Насправді ж укладачі акту 1710 року мислили його як традиційні для Речи Посполитої pacta conventа (договірні пункти), на дотримання яких обраний володар (там - король, тут - гетьман) присягав перед "вільним народом" (там шляхтою, тут - козацтвом).

Ідеал договірного правління являв собою стрижень річпосполитської політичної культури, і саме на цей взірець орієнтувалися Орлик та його старшина, надавши своїй угоді ідентичну з річпосполитськими практиками назву - pacta et constitutionеs.

Інша річ, що прийняття Військом Запорозьким власних "договірних пунктів" стало справді великою подією, оскільки засвідчувало політичну зрілість козацької держави, яка вперше "самоусвідомила" себе і на формальному рівні зафіксувала розподіл прав та обов'язків між гетьманом і "козацьким народом", - писала Наталя Яковенко у "Нарисі історії середньовічної та ранньомодерної України".

До цього висновку треба додати, що, власне, на території України ця угода не діяла, оскільки вже у 1714 році Пилип Орлик остаточно зійшов з політичної арени, так і не спромігшись повернутися на рідні терени. Це по-перше.

По-друге, ці угоди, як видно із самої назви, стосувалися відносин між гетьманом і козаками.

Таким чином, вважати цю угоду справжньою конституцією у сучасному розумінні не можна. Це, безумовно серйозний крок, який відповідає демократичним традиціям українського козацтва, але на Конституцію він не тягне...

Щодо того, чи це перша Конституція у світі, то тут взагалі нема про що сперечатися, бо загальновизнаним є факт, що першими документами, які з повним правом можна віднести до поняття конституційних, були англійські "Велика хартія вольностей", що була прийнята 1215 року і "Білль о правах" 1689 року.

Обидва чинні досі.

Для пересічного українця це виглядає дуже дивним, але Велика Британія досі живе без документу, який зветься Конституцією.

Українцям є чим пишатися, в цьому немає ніяких сумнівів. Ми маємо свої здобутки в історії, яка вписана в історію Європи, маємо неосяжні простори, багатющі надра, найродючіші ґрунти.

І головне, кожний із нас представляє 46-мільйонний народ, самодостатню велику націю, якій для самоствердження не потрібні зайві міфи.

Микола Черниш, інженер, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)