И был День Первый. Ликбез для президента

94 просмотра
Вторник, 07 декабря 2010, 14:35
Михаил Притула
для УП

Це буде розповідь про перший справжній робочий день президента. Не має значення, коли цей день буде – чи відразу після інавгурації, чи на четвертому році президентства.

І не має значення, хто саме сьогодні президент.

Є робота, яку може зробити тільки президент. Для того він, президент, власне, і потрібен.

Аж ось пролунали слова: "Адміністративний кодекс". Що запропонують суспільству чиновники? Як завжди – перерозподіл майна, посад, фінансових потоків і влади. На свою, чиновницьку, користь. І не має значення, до якої політичної сили сьогодні приклеївся чиновник – він завжди буде на боці сильніших, і завжди буде багато споживати.

Також нема ніякого сенсу аналізувати їхній політ фантазії. Вона буде завжди в одному руслі: я – великий і важливий, дайте мені все!

... А вже нічого нема, шановні!

Але яка від того користь президентові? Тільки зайвий клопіт, витрати, псування рейтингу й іміджу. Нема користі від чиновників, нема…

Є лише один вид адмінреформи, який був би на користь і Народу, і президенту.

Класична аналітична стаття на цю тему виявилась би надто сухою й нецікавою бодай її читати, а тим більше втілювати в життя. Тож із великим сподіванням на те, що президент прочитає цю статтю й виконає свою роботу, викладу висновки в зрозумілій кожному формі.

На прикладі Януковича показано, як воно могло би бути. Та й – хтозна як воно станеться? – Януковичу це було б зробити набагато легше.

Особисто я вчинив би саме так. Бо робота поки що лишається невиконаною.

І доки ця робота не буде виконана, влада будь-якого президента буде під загрозою. Челядь завжди намагалась змістити свого начальника.

Годинник показував третю годину ночі. Віктор Федорович зітхнув, підвівся з ліжка й підійшов до вікна. Сон не брався.

Віктор Федорович стояв, опершись на мармурове підвіконня, дивився на велику ялинку, і по-інтелігентному, пошепки лаявся матом на недолугу челядь.

"Кого ми набрали в народні депутати, кого призначили міністрами? Що вони коять? Чим займаються? Чому президент має заносити їм хвости та їздити до Брюсселя випрошувати якісь копійки? Сором та й годі. Недолугі нікчеми.

Не можуть забезпечити комфорт власним грошам! Дегенерати. Лошьйо з мандатами. Прийняти своїми руками Податковий кодекс, від якого їм самим і доведеться ховати свої гроші за кордоном. Тобто – ховати гроші від самих себе.

У Віктора Федоровича був недобрий настрій. Він сподівався, що його товариші – розумніші. Ну ладно, Азаров не знає, що є така заповідь: "Не відбирай останнього". Але ж інші-то в курсі!

800 мільярдів гривень зовнішнього боргу. До бюджету надійшло всього 170 мільярдів. Невиконаний бюджет, зруйновані фабрики й заводи. А Коля закликає людей іти на зруйновані заводи… Треба сказати Хорошковському, нехай проінформує Колю, і покаже йому фотографії – що лишилось в Україні, куди він людей кличе.

А йому ж – ніякої відповідальності, а з мене весь світ глузує, що мій прем'єр намагається загнати людей на зруйновані заводи, а не відбудовувати ці заводи…

Мільйон чиновників. Мільйон! Це ж треба бути такими нікчемами, мати всю владу в країні – і не мати розуму нею розпорядитись?

А я маю їздити до Брюсселю випрошувати півтора мільярди доларів їм на зарплату! Власним чиновникам! Так бути не повинно. Це неправильно!

Господи, допоможи!", – в серцях крикнув Віктор Федорович, і зі сподіванням глянув на темне нічне небо.

Раптом звідкілясь до вікна злетів білий голуб, сів на ялинкову лапу й уважно подивився в почервонілі від роздратування й безсоння президентові очі. Як загіпнотизований, Віктор Федорович відчинив вікно й впустив голуба до опочивальні... І раптом величезна, нестримна й безпричинна радість осяяла обличчя Віктора Федоровича, думки стали світлими, він ураз відчув невідому йому раніше любов до всієї України, але не таку, як до креветок, а як до своєї Батьківщини.

І він усе зрозумів…

Взяв мобільний телефон і натиснув кнопку. Відповів сонний голос Миколи Яновича.

– Слушаю, Виктор Фёдорович!

– Коли це ти вже українською розмовляти почнеш?

– Ну Вы же знаєте…

– Ти шо, спиш?

– Я только прільог, половіна-четвьортого…

– Я знаю який зараз час. О 10-й ранку нарада з усіма чиновниками кабміну, усіх міністерств і відомств, усіх зібрати в Палаці спорту.

– Віктор Фёдорович, они все не уместятся, их много…

– Утрамбуєш, штабелями покладеш. Силовиків, СБУ, прокуратура , МВС та податкова – лише начвідділів і вище, а то їх надто багато, усі не вмістяться. Усіх до єдиного! Пряму трансляцію по телебаченню.

Спокійної ночі, Миколо Яновичу, посміхнувся Віктор Федорович. Він випустив у вікно голуба, і вперше за все своє президентство спокійно заснув.

Прокинувся пізно, на диво відпочивши, і з ентузіазмом взявся за справу.

Привівши себе до ладу, о 10:00 Віктор Федорович з охороною ввійшов до кабміну. Віктор Федорович по-хазяйські йшов коридорами колись його рідного будинку уряду. Комендант швидко відчиняв двері кабінетів, а охоронці оглядали приміщення.

Нарешті, на четвертому поверсі в одному з кабінетів охоронці знайшли якогось зовсім молодого чиновника, трохи лисуватого, який сховався й не пішов на нараду до президента. Чиновник зблід, побачивши Самого Віктора Федоровича.

– Як тебе звуть?

– Ва-а-ася…

– Дійсно, Вася, – упізнав чиновника президент.

Охоронці хутко заломили йому руки за спину, хоч той щось верещав, що він заступник там якоїсь адміністрації й тут випадково… Кумедний, чим більше верещить, тим краще.

Віктор Федорович повернувся й пішов на вихід. Ззаду охоронці тягнули дрібного чиновника Васю до автомобіля.

Віктор Федорович спостерігав, як охорона заштовхала чиновника Васю до багажника автомобіля й сів у свою машину.

Кортеж рушив до Палацу спорту. Вася в багажнику пітнів і тихо молився.

Усі під'їзди до Палацу були заставлені автомобілями. Жодного вільного місця, бо ж і машини всі були немаленькі. Кортеж президента під'їхав до центрального входу. Віктор Федорович вийшов із машини, з висоти свого зросту оглянув транспортні засоби чиновників, посміхнувся й увійшов до Палацу. Позаду охоронці несли чиновника Васю.

Палац спорту, технічно розрахований на 10.000 осіб, влучно вмістив понад двадцять тисяч чиновників, яких було напхано як оселедців у бочці. На обличчях поважних чиновників відображалась мука. Уже більше години ніхто з них не палив, не пив звичної ранкової кави й не ходив до туалету. І ніхто не чекав нічого доброго для себе.

На сцену охорона винесла чиновника Васю й поставила на коліна. По трибунам прокотився зойк жаху. Настала тиша. На трибуну вийшов Віктор Федорович. Вася тремтів і молився… Заберуть хлібний заводик чи не заберуть…

– Устань! – звернувся Віктор Федорович до чиновника Васі. Вася встав.

– Тобі сподобалось їздити в моєму багажнику?

– Н-ні, затинаючись відповів Вася. По Палацу спорту знову прокотився зойк жаху. Багато хто впізнав Васю…

– Прокуратура, негайно порушити кримінальну справу, провести обшук удома, у кабінеті, з'ясувати всі активи, усі фінанси, мені доповісти, швидко!

На сцену вийшли два начальника відділів із Генпрокуратури, і повели Васю за лаштунки.

– Ви всі зрозуміли, яка доля вас очікує? – Питання Віктора Федоровича прогриміло як грім над головами чиновників.

– Не чую? Так чи ні?

По залу прокотилось неголосне "Так!"

– Не чую! Голосніше!

Так!!!

– Ще раз!

Так!!!!!

– Бачу, зрозуміли. Тепер слухайте що буде далі. Далі буде адміністративна реформа, через три місяці більшість із вас буде звільнено. Зрозуміло?

Таааак!!!! – сумно зітхнули чиновники.

– У вас є три місяці щоб організувати собі бізнес, виробництво, надання послуг населенню, щоб ви не лишились без шматка хліба. Бізнес не має бути пов'язаний із виконанням адміністративних функцій держави. Зрозуміло? – Над головами притиснутих один до одного чиновників стояла густа тиша.

– Не чую? Зрозуміло?

Так…

– Тепер найголовніше. За три місяці Вам треба встигнути реформувати правила гри таким чином, щоб було зручно й вигідно вести бізнес в Україні. Готуйте нормативну базу, реформуйте законодавче поле, зменшуйте податки й кількість контролюючих органів.

Усе що ви зробите, ви випробуєте на власній шкурі.

Ви мене почули? Не чую?!

ТАК!

– Усім дякую, усі вільні.

У Палаці спорту стояла мертва тиша.

Віктор Федорович розвернувся й рішучим кроком залишив тих, хто заважає нам жити. Переляканих, тремтячих і трохи смердючих. Вони мали облаштовувати нове життя. Адже, справді, не президентська це справа – двори підмітати, це мають робити двірники.

Мільйони працівників і підприємців аплодували президентові по всій країні.

Михайло Притула, спеціально для УП та президента

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)