"Швейцарская гвардия" Кремля

28 просмотров
Среда, 21 сентября 2011, 15:44
Юрий Шеляженко
для УП

Менш ніж через півроку в Росії відбудуться президентські вибори. Опитування Левада-Центру показало, що найбільш популярними кандидатами росіяни називають Володимира Путіна (23%) та Дмитра Медведєва (18%). Ще 45% виборців не визначилися, або не підуть голосувати.

Втім, навряд чи щось реально залежить від виборців. Путін неодноразово стверджував, що вони "разом з Медведєвим" вирішать "в інтересах країни", хто яке місце посяде у владі. Медведєв теж заявив, що його конкуренція з Путіним на виборах була б "поганою для країни".

Російські політологи вже висловили здогадку, що Путін планує висунутись кандидатом у президенти Росії від партії влади одразу після думських виборів у грудні. Це означає практично стовідсоткову гарантію його перемоги на президентських виборах 4 березня 2012 року.

Якщо щось і може поламати види Путіна на Кремль, так це – газовий конфлікт України з Росією в кінці цього року. Суперечка навколо контрактів Путіна-Тимошенко явно роздмухується в інтересах Дмитра Медведєва, у кращих традиціях кремлівської підкилимної боротьби за владу, яку Черчилль порівнював із гризнею бульдогів під килимом.

Не секрет, що компанія "РосУкрЕнерго" була створена за участі Медведєва як топ-менеджера "Газпрому" Керувала цією компанією – і, напевне, мала з того непогані комісійні – саме команда Медведєва.

З 2004 по 2008 рік виконавчим директором швейцарської компанії був близький товариш Медведєва, нині один з керівників кремлівської адміністраціїКостянтин Чуйченко.

Як відомо, наприкінці 2008 року на рівні прем’єр-міністрів України та Росії була досягнута домовленість укласти прямі контракти на поставку газу та усунути з газового ринку посередника "РосУкрЕнерго". Але для цього Україна мала погасити всі борги з поставок газу.

За офіційною версією, борги не були погашені: стверджувалося, що "Нафтогаз України" винен "Газпрому" 2,4 мільярда доларів. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко неодноразово заявляла, що це не борг України, а борг "РосУкрЕнерго".

Легко переконатися в тому, що вона була права. Про це свідчить фінансовий звіт Газпрому за 2008 рік: на сторінці 83 знаходимо згадку про дебіторську заборгованість "РосУкрЕнерго АГ" перед "Газпромом" у сумі 69,9 мільярдів рублів станом на 31.12.2008, що у перерахунку на долари США якраз становить 2,4 мільярда.

Ця заборгованість виникла внаслідок закупівлі надмірних обсягів газу, які газовому трейдеру не вдалося продати у зв’язку із світовою економічною кризою, тому газ не оплатили "Газпрому".

Подальший конфлікт, відомий як "газова війна" у січні 2009 року, почався після провалу переговорів 31 грудня.

Остання ціна на газ для України, яку тоді назвав голова правління "Газпрому" Олексій Міллер, – 235 доларів за тисячу кубометрів. Але ця ціна називалася за однієї умови: якщо 11 мільярдів кубометрів газу, закачаного "РосУкрЕнерго" у підземні сховища, буде транспортовано в Європу в рахунок погашення боргу РУЕ перед "Газпромом".

Віктор Ющенко прийняв політичне рішення відмовитись від такої "занадто високої" ціни і тоді Москва перейшла до жорсткої риторики та озвучення захмарних цін.

Для повного розуміння ситуації 2008 року слід провести умовну риску між двома тодішніми потужними групами впливу в "Газпромі" – ставлениками Путіна та ставлениками Медведєва.

Перші (зокрема, Міллер) турбувалися перш за все про прибутки концерну, оскільки їх положення та особисті доходи визначаються волею приватних акціонерів (відомих як "чекісти-нафтовики"). Сам Міллер, до речі, – теж акціонер "Газпрому", тож не дивно, що він хоче отримувати якнайбільші дивіденди за своїми акціями.

Другі (зокрема, Медведєв) опинилися у керівництві "Газпрому" в силу посади, за квотою найбільшого акціонера – держави. Не маючи долі від прибутків концерну, вони більше цікавилися тим, як використати "Газпром" для отримання особистої вигоди й у якості важеля політичного впливу.

Зокрема, вони були зацікавлені у прокручуванні газпромівського капіталу через посередницькі схеми, на зразок тої, що здійснювалася через швейцарську компанію "РосУкрЕнерго".

Команда Медведєва, переїжджаючи в Кремль у першій половині 2008 року, поступилася контролем над урядом (зокрема, і урядовою квотою в менеджменті "Газпрому") команді Путіна. Не випадково, що перехід на прямі контракти між "Газпромом" та "Нафтогазом України" відбувся у рік приходу Путіна на посаду російського прем’єр-міністра.

Можна не сумніватись у тому, що саме Путін був ініціатором усунення посередника, поставленого між "Газпромом" та Україною його запеклим товаришем-конкурентом по "тандему".

Двоє учасників "тандему" грають за одними правилами, тісно співпрацювали, співпрацюють і будуть співпрацювати. Однак кожен потихеньку тягне ковдру на себе.

Саме тому в 2008 році у "Газпромі" плутали Україну з "РосУкрЕнерго". І тому нині, коли вирішується питання лідерства на наступні шість років, команда Медведєва кинула в бій з "Газпромом" – путінською вотчиною – всю "швейцарську гвардію" своїх ставлеників в Україні: і на Банковій, і на Грушевського, і в медіа.

Ми не знаємо точно, які домовленості на майбутнє досягнуті в "тандемі". Відомо лише те, що "тандемократи" не підуть на вибори вдвох і визначать національного лідера консенсусом між собою.

Не виключено, що вони вирішили: піде на вибори той, у кого буде вищий рейтинг. Це логічне припущення. Рейтинг, в свою чергу, може відчутно впасти після того, як візаві Путіна сяде в тюрму, а уряд знову вляпається у газовий скандал.

Задача Медведєва зараз – всіма силами підірвати вплив та авторитет Путіна, щоб залишитися у Кремлі на другий термін. І солодшим від усіх цукерок для нього є торпедування Банковою газових контрактів 2009 року. Хоч він в цьому ніколи не зізнається публічно, бо на людях Медвєдєв з Путіним – найкращі друзі.

Юрій Шеляженко, редактор газети "Правдошукач", для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)