Рациональный выбор Украины

54 просмотра
Понедельник, 23 января 2012, 14:44
Руслан Бортник
Український Інститут аналізу та менеджменту політики, магистр философии НАУКМА

Уже 20 років Незалежності минуло, а Україна так і залишається "дівкою на виданні" між двома "женихами" – Європейським Союзом та Російською Федерацією.

З віком ця "дівка" вже трохи "змарніла" і розгубила свої "принади" – позбулася ядерного арсеналу, у значній мірі розтратила винятковий промисловий, науковий та людський потенціал.

Що б не говорили політики, а соціологічні дослідження свідчать, що більше половини українців парадоксально одночасно прагнуть і вступу до ЄС, і посилення партнерський стосунків із РФ.

"Женихи" ж, констатуючи, що "дівка" не молодіє – не роблять жодних реальних кроків на зустріч "шлюбу", хоча володіють необхідними для цього інструментами та ресурсами. Причому як і один, так і другий не забувають час від часу манити Україну то "євроінтеграційною перспективою", то економічними перевагами й "дешевим газом".

Реально ж наблизити Україну до себе, і Євросоюзу, і Росії заважають одній і ті ж проблеми – стереотипи в мисленні політичних еліт.

Керівники ЄС до цього часу не можуть позбутися "привидів Холодної війни", які їм "нашіптують", що "Україна – то тимчасова недокраїна, частина Росії", з якою не варто зв'язувати стратегічних перспектив. Керманичі РФ вочевидь такої ж думки, лише з поправкою на імперську історію й на те, що "змерзнуть і прибіжать" проситися в СНД, МС, ЄврАзЕС...

І в ЄС, і в РФ у підході до України домінує політичний ірраціоналізм, помножений на незнання реальної України.

Вибір же України – повністю раціональний.

Адже членство України в ЄС сприяло б ефективному вирішенню енергетичних проблем – забезпеченню прямого, без посередників, доступу до російських та каспійських енергоносіїв, виходу на Кавказ та середню Азію, з якими в нас традиційно міцні зв'язки. Крім того, приєднання українців не порушило б етнічну та релігійну рівновагу в Європі, на відміну від турків, чи алжирців. І, безумовно, дало б значний поштовх культурному та соціальному розвитку ЄС.

Інтеграція України із РФ, у свою чергу, дала б останній вирішальні інструменти забезпечення свого впливу на енергетичних та політичних ринках Європи, зробило б Росію більш "європейською" в розрізі соціальних відносин, дало б покращений доступ до традиційних кадрових ресурсів, технологій, механізмів кооперації. При цьому, знову ж таки, щонайменше, не порушуючи культурного та релігійного балансу в суспільстві.

Але й для тих, і для інших "вибір України" вимагає значних зусиль і переосмислення власних міфологем, за принципами яких розвивалося їхнє суспільство в останньому столітті; визнання проблем і помилок у зовнішній та внутрішній політиці.

Я ж в свою чергу жалкую, що в Україні поки немає достатньої кількості людей, які б не "велися" на привнесені нам ззовні міфи, а просто винахідливо й продуктивно працювали на себе й свою країну, допоки Україна почне сама вибирати "женихів".

У світі поважають тільки сильних і перспективних.

Руслан Бортнік, експерт, голова ВГО "ПО "Спільна Мета", спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)