В ожидании произведения Медведчука

62 просмотра
Пятница, 30 марта 2012, 22:48
Орыся Луцевич
аналитик Chatham House Лондон, бывший исполнительный директор Фонда "Open Ukraine"

Віктор Медведчук розкрив карти свого повернення у публічну політику у інтерв’ю виданню "Комерсант". Побудова громадянського суспільства – ось основна мета виходу з політичного підпілля колишнього голови адміністрації президента Кучми.

Юрист за фахом, політик та майстер інтриг може розбудити патріархів побудови громадянського суспільства, розпочавши цікаву дискусію у медійному просторі навколо цієї теми.

Вже 20 років в Україні працює безліч громадських організацій, об’єднань громадян, міжнародних донорів, які намаються посилити вплив громадян на владу, зробити її прозорою, підзвітною та ефективною. У 2011 році лише Американська Агенція з Міжнародного Розвитку USAID інвестувала у побудову громадянського суспільства України 28,4 мільйони доларів США.

Результати на цій ниві, наразі, сумнівні. Впливовий рейтинг Freedom House у звіті за 2012 рік знову понизив рейтинг демократії у Україні. А самі українці зазначають, що на владу впливу не мають. 73% населення вважають, що зовсім не можуть впливати на владу на національному рівні (опитування Фонду Демократичні Ініціативи).

Які механізми наявні сьогодні для протистояння недемократичним проявам центральної та міcцевої влади?

У консолідованих демократіях Заходу громадяни розглядають участь у різного типу асоціаціях як механізм впливу на політичні процеси. В Україні лише 4-5% є членами об’єднань громадян.

Громадські ради, громадські слухання, загальні збори громадян носять рекомендаційний характер для влади, і до сьогодні так і не стали реальними механізмами впливу громадян на формування державної політики.

А що ж до прямої демократії на місцевому рівні? За даними міністерства юстиції, оприлюдненими у звіті Національного інституту стратегічних досліджень про стан розвитку громадянського суспільства в Україні, з 1991 року по 2009 в Україні було проведено 150 місцевих референдумів.

У статті Віктора Медведчука, кількість референдумів в Швецарії за 150 років досягла 170. З такою динамікою у нас є шанси перегнати Швейцарію. Кількісні показники референдумів – слабенький показник сили громадян.

Події 2011 та початку цього року показують, що пряма участь громадян у акціях протесту діям влади - чи не єдиний спосіб громадян відстояти свої конституційні права. Сьогодні все більшої динаміки набуває участь громадян у протестному русі проти правлячого режиму Віктора Януковича.

Мітинги у Миколаєві на захист покійної Оксани Макар, протести під МВС на захист Ростислава Шапошникова з "Дорожного Контролю", розклеювання листівок студентами – все це спроби впливу на владу, які вже сьогодні виховують нового громадянина, який має повірити у свою силу і почне вимагати реального суспільного діалогу з владою, а не імітації співпраці з громадським сектором.

Цікаво, чи попаде така діяльність у рецепт розбудови громадянського суспільства, який запропонує нова монографія "Громадянське суспільство. Український вибір" Віктора Медведчука?

Зважаючи на симпатію та родинні звязки з Володимиром Путіним, який вважає побудову демократії "американським інженірінгом" у мене є серйозні сумніви.

З нетерпінням чекаю презентації нового видання, адже українське суспільство дуже потребує активної дискусії на цю важливу тему.

Орися Луцевич, аналітик Chatham House Лондон, колишній Виконавчий директор Фонду "Open Ukraine"

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)