Оппозиция: проиграть программно?

35 просмотров
Среда, 16 мая 2012, 10:31
Остап КрывдыкOstap Kryvdyk
руководитель направления "Украина и мир", Аналитический центр УКУ

Я – виборець, що хоче голосувати за опозицію на цих виборах.

Справжня політична програма – це бачення майбутнього через можливості і проблеми та список пріоритетів на шляху до нього, інтегрований із попередніми здобутками і досвідом. Це – основа для плану дій.

Ця стаття – це базова критика "Програми Об`єднаної опозиції "Справедлива держава, чесна влада, гідне життя".

Я ще й політолог, і від неякісного продукту мене верне, тому це – скорше патологоанатомія, аніж терапія.

Минуле

Сьогоднішня опозиція є вчорашньою владою: Яценюк – колишній спікер парламенту, Турчинов – колишній перший віце-прем’єр. Але їхня програма пишеться з чистого листка: до 2010 року нічого не відбувалося?

Де звіт про зроблене? Де пояснення невдач? Де програмно описане каяття і відхід вчорашніх невдах, щоб очистити команду і дати шанс новим людям? Де і як шукатимуть цих нових людей?

Де люстрація тих опозиціонерів, котрі вже сьогодні очевидно не відповідають критеріям, заявленим у програмі? Чи, може, варто зазначити, що критерії стосуються тільки влади? Де відмова від кулуарного визначення "єдиних кандидатів"?

Де пояснення того, чому ФЗ і БЮТ пропонують закон про відкриті списки, за який самі ж не проголосували? Де справжнє покаяння за "тушок", за вбивцю судової системи Портнова і за тендерного Яценка? Де гарантії того, що це не повториться у вигляді чіткого механізму їх відкликання?

Чому не було спрощено дозвільну систему за два прем’єрства Тимошенко? Хто цього не зробив – хто і як робитиме це зараз?

Чому не було включено систему Рада-2, при якій депутати голосують особисто? Який механізм контролю за особистими голосуваннями пропонує опозиція, якщо систему не включать?

Тисячі таких "чому" вимагають відповідей – і солодких слів про те "як має бути" не досить.

Тільки сильні можуть визнати помилки. Тому програмна амнезія, яку пропонують виборцеві, не викликає довіри. Опозиція повинна дати раду своєму минулому – і тоді пропонувати себе як альтернативне майбутнє.

Сьогоднішнє

Інституційний конфлікт (хто має більше повноважень, хто за що відповідає) між президентом і прем’єром був причиною поразки Помаранчевої революції. Фраза програми "В політичній системі діятимуть принцип поділу влади та механізми стримувань і противаг, баланс влади буде відновлено" є цитатою з підручника, а не конкретною позицією. Знову ті самі граблі?

Жодної конкретики і щодо реформ судової, правоохоронної та податкової систем. "Щоб відновити справедливість, повернути довіру громадян до суду, прокуратури, правоохоронних органів, ми здійснимо прискіпливу перевірку законності їх рішень і дій, що викликали суспільний резонанс", – каже програма.

А що ж робити з сотнями тисяч "висяків", котрі закрили долями людей, і щодо яких суспільний резонанс відсутній?

Ця частина нагадує казку – "і будемо ми жити в країні, де будуть молочні ріки і кисельні береги", без бачення, що робити, коли молоко вже скисло.

Хто судитиме корумпованих суддів? Хто арештовуватиме корумпованих міліціонерів-катів, котрі сьогодні роблять "слоника" і "ласточку" черговій жертві? І коли це почне відбуватися?

Пенсійна реформа, котра підвищить пенсії "в середньому на 334 гривні", фінансована за рахунок продажу держрезиденцій і автопарку органів влади, вкупі з "скасуванням усіх пільг для народних депутатів і чиновників", є взірцем огульного популізму а ля Тимошенко-2009, чи навіть Леніна-1917.

4 мільярди 342 мільйони додаткових виплат щомісяця при вже сьогоднішньому дефіциті ПФ у 30 мільярдів є шоком для держави.

Я вже не кажу про прожитковий мінімум на рівні 2400 гривень, який просто нереально забезпечити, і який знищить тих працедавців, котрі легально платять зарплату.

Чи підлягає сама опозиція люстрації, чи належність до неї є індульгенцією від усіх попередніх дій (зокрема, для персоналій типу Олександра Волкова)? І чи планує вона притягнути самого Януковича до кримінальної відповідальності?

А ще – жодних деталей по ліквідації офшорних схем чи корумпованих податків типу ПДВ...

Майбутнє

Бачення майбутнього хоча б на 10-15 років взагалі відсутнє як таке. Відсутня цілісна концепція майбутнього українця, котрого розпорошено між соціально-економічними темами: є ліс, але немає дерев.

У програмі опозиції не існує глобального виміру. Складається враження, що вона стосується острова Науру за тисячу кілометрів до найближчої землі десять років тому.

Яким є ставлення до Кіотського протоколу і до глобального потепління? Чи існує проблема з ГМО? Банкрутство соціальної держави у глобальному вимірі в умовах економічної кризи, світовий дефіцит основних ресурсів, еміграція до України з перенаселених країн третього світу, податкова політика майбутнього, для того, щоб капітал не емігрував – все це не є питаннями програми.

Національна безпека, макроекономіка і зовнішньоекономічні елементи в програмі відсутні як клас. Жодного слова про іноземні інвестиції, про монетарну і бюджетну політику. Жодної інформації про приватну медицину. Контраст із "конкретною" програмою Партії регіонів очікується разючий.

Як повернути українських емігрантів, що є успішними у країнах, де живуть зараз – і як дати шлях українській діаспорі для впливу на українську політику, економіку, культуру?

Яке місце релігії в суспільстві – чи можна відкривати власні школи конфесіям, чи варто забороняти аборти, що робити з тоталітарними сектами?

Яку зброєполітику варто проводити?

Ці та сотні інших питань не присутні ні у "вузькій", ні у "широкій" програмі.

Чому не годиться?

Програма Об`єднаної опозиції "Справедлива держава, чесна влада, гідне життя" – це копіпейстові мітингові фрази, з ідеологічним креном в соціалістичний антиолігархічний популізм.

Це – однобокий опис сьогоднішнього плюс популістичні пропозиції вчорашнього, пересипані некритичним копіюванням чужого досвіду, описані бідним бюрократично-антирежимним словником. Її стиль – "іншування": ми хороші тому, що вони – погані.

Ця програма написана для 2002-го, максимум – 2004-го року, коли треба було поборювати злочинний (без лапок) режим Кучми. Але пройшло вже майже 10 років – чи багато змінилося хоча б в риториці (я вже не кажу про теми)? "Програма скинення Януковича і запровадження раю" не дає відповіді, чи знову ми міняємо шило на мило.

Це – не програма для середнього класу чи для бізнесу, це не програма розвитку. Це не програма тих, хто реально бачить ситуацію: потенційний дефолт України цієї осені, стрибкове зростання еміграції, глибока криза довіри між суспільством і політикумом.

Ця програма – беззубий несвіжий продукт, негідний ні перемагати на виборах, ні бути програмою майбутнього уряду. Вона тільки підкреслює світоглядну слабкість опозиції, брак бачення майбутнього і глибоку неадекватність сьогоднішньому дню.

Насамкінець

Я – громадянин, що не бажає бачити, як популізм вкотре знищує мою державу. Я хочу обрати найкращу програму і найякіснішу команду. Тому не треба мене звинувачувати у тому, що якщо ви будете неякісними – я не оберу вас.

Чи стану я і мільйони людей знову "противсіхами" (і/або не прийдемо на вибори) – залежить від вас, політики. І від ваших програм – їх виборці все-таки читають.

Конкретні програмні пропозиції – у наступній статті.

Остап Кривдик, політолог, активіст, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)