"О, спорт, ты - кэш!"

23 просмотра
Вторник, 02 октября 2012, 16:33
Борис Беcпалый
для УП

Війни породжують героїв і плодять мародерів. Спортивні баталії породжують спортивних героїв і плодять казнокрадів.

Ледь підросла стадіонна трава після Євро-2012, як уряд вже хоче запросити в Україну зимову Олімпіаду-2022. Головний аргумент — успіх того ж Євро. Успіх безсумнівний, та чи у всьому?

Як, наприклад, з оскудінням державної скарбниці? Урядовці цього питання або "не чують", або лицемірно обурюються: "як, мовляв, не соромно високі ідеали вимірювати низменним металом!". Дійсно, як же нам не соромно рахувати свої гроші в їхніх кишенях?

Так, не хлібом єдиним живе людина. Але ж і не без хліба. Без чесного розгляду фінансових аспектів вирішувати, чи потрібна Україні Олімпіада чи ні, доречно хіба що в пісочниці. І перш як влаштовувати українським платникам податків нове свято за їхні гроші, слуги народу мають відзвітувати, куди поділись гроші зі свята попереднього.

Спосіб єдиний і перевірений — незалежний аудит. Євро-2012 фінансувався як спецпроект, гроші виділялись у різний час і в різний спосіб, витрачались — аналогічно. Тож стандартний звіт про виконання бюджету можна писати хіба що на липових дощечках. Тільки повний і незалежний аудит.

Тим більше, що досвід напрацьовано. У 2010-му, за кілька місяців, був проведений аудит діяльності попереднього уряду. В обсягах куди більших, ніж потрібно щодо Євро.

До слова, аудит потрібен навіть безвідносно до Олімпіади. І уряду також. Інакше він залишиться під обґрунтованою підозрою в казнокрадстві.

Натхненник сучасного олімпізму барон П’єр де Кубертен висунув величне вселюдське гасло "О спорт, ти — мир!". Натхненники всеукраїнського дерибану призвичаїлись навіть величні гасла обертати в готівку.

І якщо не викарбували на граніті, то вкарбували у власну практику — "О, спорт, ти — кеш!".

Борис Беcпалий, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)