Оппозиция, осторожно с блокировкой! Или Кому выгоден роспуск Верховной Рады

38 просмотров
Среда, 13 февраля 2013, 15:10
Егор Чечеринда
журналист ТВi

Тижневе блокування роботи Верховної Ради депутатами від "УДАРУ", здається, певною перемогою опозиції. Так, поки у боротьбі за персональне голосування у сесійній залі м'яч – на боці меншості.

Але чи все так однозначно? І чи не вибудовує "більшість" інший, значно підступніший сценарій подальшого розвитку парламентаризму в країні?

ЗМІ вже багато писали про те, що президію та трибуну блокують лише депутати від "УДАРу", які начебто хочуть захопити одноосібне лідерство в опозиційній парламентській трійці. Мовляв, "Батьківщина" та "Свобода" стоять осторонь процесу і спостерігають за зростанням електоральної підтримки партії чемпіона світу з боксу. Принаймні, таку "теорію" активно просував та педалював головний "регіональний кнопкодав" Михайло Чечетов.

Але у понеділок у "Свободі слова" Андрія Куликова уважно вислухав іншого регіонального "спікера", колишнього ренегата "канівської четвірки" зразка президентських виборів 1999-го року, Володимира Олійника. Чомусь здалося, що опозиція у питанні блокування Ради може фатально помилятися, думаючи, що вона грає першим номером. Адже у більшості випадків сам Володимир Миколайович, як і Чечетов, озвучує лише те, про що думають та говорять на Банковій. А там порожніми балачками зазвичай не займаються.

Отже, зі слів Олійника, Партія регіонів цілком припускає розпуск Верховної Ради та призначення нових виборів. І вона до цього, як це не дивно, готова. Єдине, чого прагнуть біло-сині, аби другі дочасні вибори відбулися обов’язково за суто мажоритарною системою.

Ось таке ноу-хау, яке, у разі його реалізації, однозначно перетворить нинішню "регіональну" більшість у конституційну.

Просто прокалькулюємо, які "мандатні" результати за такої системи отримає опозиційна трійка, а які – владна ПР та її сателіти разом з "само висуванцями". Звісно, у разі збереження нинішніх електоральних уподобань.

При цьому за 100% гіпотетичної нової Ради візьмемо нинішні 225 мажоритарних крісел, а за відсоток електоральної підтримки – те, скільки мандатів партії взяли в одномандатних округах минулого жовтня.

Отже на виборах 28-го жовтня Партія регіонів здобула 113 мажоритарних мандатів з 225-ти. І це – 50,22 %.

Так у Донецькій та Харківській областях регіонали взяли усі 100% мажоритарних мандатів (21 та 14 відповідно). Навіть у західних Закарпатській та Чернівецькій областях регіонали вибороли половину мажоритарних місць.

Другий показник – у "Батьківщини" - 39 мандатів, і це – 17,3 % "мажоритарних" голосів, далі – "Свобода" - 12 мандатів і 5,33%.

Найменшим виглядає показник тих, хто саме зараз займається блокуванням трибуни – в "УДАРу" лише 6 партійних мажоритарних мандати, і це 2,66% відсотки голосів, якщо враховувати лише мажоритарне голосування.

До того ж у 8-ти областях, Криму та у Севастополі жоден з опозиціонерів на здобув жодного (!) партійного мажоритарного мандата. Для порівняння ПР не має власних партійних мажоритарників лише у 6-ти областях та у столиці. Але біло-сині вдало "відіграються" на лояльних та контрольованих само висуванцях.

Саме вони - найбільша після регіоналів група. Таких – 43 мандати і це - 19,11%. Ще напередодні виборчої кампанії було не важко спрогнозувати, до якої з двох опонуючих парламентських сил приєднаються ці нібито безпартійні "багнети".

У Раді 7-го скликання до 113 регіональних мажоритарників та 72 "списочників" додався ще 21 самовисуванець та двоє партійців з сателітних партій (Павло Балога та "литвинівець" Гриневецький) Отже з 43-х- само висуванців половина (!) відразу ж увійшла до більшості. У відсотковому значенні від загальної кількості – це 9,33%.

Шляхом арифметичного складання отримуємо гіпотетичну більшість, яку зможе отримати ПР разом з лояльними та контрольованими самовисуванцями, у разі дочасних мажоритарних виборів до Верховної Ради 8-го скликання:

50,22 + 9,33 = 59,55%.

До омріяної конституційної більшості бракує якихось 6 відсотків.

Але і вони цілком можуть стати очевидним бонусом регіоналів у випадку ще активнішого використання адмінресурсу, фальсифікації під час підрахунку голосів, підкупу членів виборчих дільниць та силового тиску на опозиційних висуванців. А досвіду такої передвиборчої "роботи" регіоналам не позичати.

Натомість методів боротьби з цим ганебним явищем в опозиції, очевидно, бракує. Згадати хоча б ситуацію у 5-х виборчих округах, де опозиціонери об’єктивно перемогли, але їхню перемогу відібрали невідомі "підрахувальники" з виборчих комісій. І досі дата перевиборів у цих округах, а з нею і доля 5-х мандатів, не визначена.

Не покарані і безпосередні фальсифікатори, і ті, хто ними вправно керував згори. Не покарані і ті, хто "засівав" свої округи продовольчими пайками, здійснював прямий підкуп виборців грішми чи укладав асфальт за державний кошт, видаючи таке будівництво за власноруч профінансовану ініціативу. І подібних випадків у разі нових перевиборів буде у рази більше!

А скільки ж зможе отримати голосів нинішня опозиція у новій "мажоритарній" раді?

17,3% + 5,33% + 2,66 разом дають лише 25,29%. І це, очевидно, менше 150 депутатів…

Певно, кількісно не допоможуть навіть "відлучені" від більшості мажоритарники на зразок Балоги чи Домбровського…

А тоді і Януковича можна буде обирати у Верховній Раді, і його старшого сина призначати офіційним спадкоємцем трону… Як би дивно це не виглядало зараз на перший погляд.

І тут нинішні дії опозиції щодо блокування трибуни можуть лише допомогти біло-синім у реалізації такого начебто фантастичного сценарію. Мовляв, вони блокували, то ми і розпустили та призначили перевибори.

Єдина проблема – як у заблокованій чи розпущеній Раді проголосувати новий, "мажоритарний" закон про вибори. Але маючи досвід активної "роботи" з Конституційним та Вищим адміністративним судами, думаю, непереборних проблем у біло-синіх не виникне.

Отже, опозиція, обережно з блокуванням! Аби вас у черговий раз не пошили в дурні!

Єгор Чечеринда, журналіст телеканалу ТВі

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)