Меря… мещеря… тролинг!

455 просмотров
Понедельник, 22 июля 2013, 13:39
Борис Бахтеев
журналист

Останнім часом і в "солідних" ЗМІ, а ще більше у блогосфері, спостерігається вельми цікава тенденція. Варто лише оприлюднити статтю, присвячену проблемам українсько-російських відносин, як одразу ж на неї обвалюється злива коментарів на одну й ту саму тему: чи є росіяни слов’янами, а чи не є, а є угро-фінами. "Меря, мещеря, чудь".

І дуже швидко виявляється, що ця невичерпна дискусія геть затуляє собою обговорення проблем, позначених у матеріалі. Так затуляє, що їх уже й не видно.

Темі "росіяни – не слов’яни" присвячено не лише коментарі й блоги, а й численні публікації у ЗМІ, зокрема й у дуже авторитетних. У деяких із них чітко читається підтекст: оскільки росіяни – то угро-фіни, тож Росія є неєвропейською країною мало не на генетичному рівні.

Публікації ці містять посилання на вчених – істориків, антропологів, навіть генетиків.

Автори й читачі таких публікацій та коментарів, радше за все, щиро вірять, що борються за праве діло. За Україну. Але чи так це?

Перше. Усе ж таки краще, коли наукові дискусії ведуть фахівці. Коли ж суспільство спонукають вимірювати форму черепів та довжину носів – це може надто вже некрасиво завершитися.

Будь-які спроби примітивізації, "адаптації для обивателів" суто наукових дискусій тільки й можуть, що породити стереотипи та упередження – масове невігластво, іншими словами, причому невігластво агресивне.

Тоді вже зовсім недалеко до неодноразово чутої по радіо й телевізору глибокодумної маячні на кшталт того, що "імпортні харчові продукти є шкідливими для здоров’я через те, що українці до них генетично не пристосовані".

Друге. Погодьмося: росіяни – таки не слов’яни. І що ж із того випливає? Французи – теж не слов’яни. Й італійці. Й британці. Й грузини. То що ж тепер із усіма ними робити? Ба більше: чи так уже вони, бідолашні, плачуть із приводу свого неслов’янства?

Третє. Ще погодьмося: росіяни – таки угро-фіни, а отже, генетичні неєвропейці. А як же тоді бути з Угорщиною та Фінляндією? Ці країни теж генетично неєвропейські, ледь не варварські?

І четверте, головне. Ну, гаразд, росіяни – то угро-фіни й ніякі не слов’яни. І що ж далі? Зрозуміло: мати універсальну відповідь на всі запитання й виклики – то дуже зручно.

Чому Росія веде імперську політику? – Бо вона угро-фінська. Чому в Росії немає демократії? – Бо вона угро-фінська. Й так далі, й тому подібне.

Тільки от у який спосіб констатація всіх цих фактів допомагає розв’язати бодай одну проблему у стосунках двох країн і народів?

Приносить почуття глибокого задоволення, декому навіть почуття зверхності над "москалями-кацапами", а ще що? Не на рівні почуттів, а реально? Не на рівні "чому?", а на рівні "як?". Ну, то що ж?

Що, власне, може довести теза про неслов’янське походження нинішніх росіян? Що центр світового слов’янства – це насправді не Росія, а Україна?

Ну, тоді давайте оскаржуватимемо в Москви "почесне" звання "третього Риму". Давайте відсуджуватимемо в Росії права спадкоємців Російської імперії. Зрештою, до її розбудови доклалися чимало вихідців із України.

А ще давайте поставмо пам’ятники Никиті Хрущову та Леоніду Брежнєву – адже вони, вихідці з України, тримали в остраху цілий світ – тож он яка Україна, хай навіть і під "псевдонімом" СРСР, була велика й могутня!

Чого ми, власне, домагаємося, чого ми прагнемо? Змагатися з Росією за лідерство в номінації "батьківщини слонів"?

А чи, нарешті, вийти з традиційного російського імперського дискурсу й перетворитися на нормальну європейську країну, без комплексів і манії величі?

Хто ми, власне кажучи? Опоненти Росії, а чи всього лише її конкуренти?

А тепер скажіть: чи багато українців знають, за якою ознакою вчені відносять ті чи інші народи до слов’янських? От він, результат медійної "науки для вбогих": насправді єдиним критерієм класифікації народів за групами та сім’ями є їхні мови.

Антропологічно між турками, узбеками та якутами немає геть нічого спільного. Але всі ці три народи належать до однієї й тієї самої тюркської групи алтайської сім’ї.

Або взяти тих самих угро-фінів, точніше, фіно-угорську групу уральської сім’ї: найближчими до угорської є мови, якими розмовляють ханти та мансі – геть не схожі на угорців ані зовні, ані в культурно-побутовому аспекті.

Жоден лінгвіст ще не висловив сумнівів щодо того, що сучасна російська мова належить до слов’янської групи індоєвропейської сім’ї…

Тож хай навіть предками росіян були угро-фіни, але протягом свого розвитку вони зазнали дуже потужного асиміляційного впливу з боку слов’ян – аж такого впливу, що забули свої автентичні мови й перейшли на слов’янську.

І якщо вплив був аж таким сильним, то не викликає сумнівів: ментальність, традиції та побут колишніх угро-фінів так само зазнали потужного слов’янського впливу.

Насправді теза про фіно-угорську природу росіян не так уже й багато доводить. Тим паче що й українці – не такі вже й чисті слов’яни ані з антропологічного, ані з генетичного погляду. Так само, як і представники будь-якої іншої європейської нації.

Так, Російська Федерація як держава й росіяни як суспільство демонструють взірці поведінки, дуже далекі від європейських стандартів добра й зла. На те є численні й вельми складні причини – історичні, географічні, культурні, політичні, економічні.

Далеке етнічно-генетичне минуле росіян якщо й є в цьому списку, то розташоване десь наприкінці його.

А отже, зведення обговорення всіх численних проблем, що існують між Україною та Росією, до тези: "Та вони ж – угро-фіни!" – є нічим іншим, як звичайнісіньким тролингом. Переходом на особистості цілком у стилі "сам дурак". Воно лише відвертає увагу від реальних проблем, так само як і від реальних шляхів їхнього розв’язання.

Зрештою, в усіх україно-російських суперечностях нас мусить цікавити єдине: що маємо робити, як поводитися, як знівелювати російський диктат?

Обговорення угро-фінського походження росіян на жодне з цих запитань жодної відповіді не дає й дати не може. Це обговорення навіть теоретично не можна вивести з площини минулого й розгорнути у площину майбутнього.

І з цієї причини воно вигідне насамперед росіянам. І справді: далеке, ледь не доісторичне етнічне походження – то річ, яку ми не можемо змінити, а тільки й можемо, що сприйняти як даність.

То що ж, і російську зверхність, і російське втручання у внутрішні українські справи маємо сприйняти як даність і скласти руки? Виходить, що саме так.

…Років із десять тому щось дуже подібне вже було. Тоді патріотичними ЗМІ прокотилася потужна хвиля дискусій: мовляв, Московія незаконно й безпідставно привласнила собі назву Росія, а насправді Росією має зватися Україна.

Тоді це виглядало як відверта спецоперація. А нинішнє угро-фінсько-російське божевілля, нинішня неадекватно велика увага до цієї теми, – чи не є так само спецоперацією?

І, може, нам краще просто бути Україною, бути собою – а Росія хай сама копирсається у своїх комплексах та маніях?

Борис Бахтєєв, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)