Будут ли судьи и впредь действовать по приказам сверху и выносить приговоры именем Украины за взятки?

55 просмотров
Вторник, 08 июля 2014, 14:51
Любомир Гузар
Архиепископ Любомир (Гузар)

Упродовж останніх майже 20 років до мене зверталися різні люди: матері, жінки чи інші родичі підсудних, утримуваних в ізоляторах чи в’язнів у тюрмах із проханням заступитися перед судейською владою за позбавлених волі. Зверталися до мене з проханням заступитися за їхніх рідних.

У цих просьбах є логіка, бо кожна людина неповторна. Але, з іншого боку, вони беруть до уваги тільки когось одного, не дивлячись, що всі люди мають однакові права на справедливість.

Відповідаючи на прохання рідних, я звертався до компетентних судейських органів із проханням взяти під особливу увагу ту чи ту позбавлену волі особу. На мої звернення я ніколи не одержував відповіді.

Люди, які знаються на цьому, пояснили, що в таких випадках треба говорити або з дуже знайомими людьми, або – і це ефективніше – дати великого хабара.

Так воно було, але чи триватиме і надалі?

У слідчих ізоляторах та тюрмах по цілій країні перебуває дуже багато позбавлених волі людей. Здається, що в багатьох із них єдина провина – вони були не вигідні державній владі.

Останнє прохання про заступництво, що я одержав, стосується особи колись дуже активної у громадському житті, яка ув’язнена у слідчому ізоляторі вже майже два роки.

На переломі 2013–2014 років відбулися Майдани в Києві та інших містах. Їх ціль – заманіфестувати бажання народу шанувати гідність людини та необхідність справедливості для кожного громадянина.

Це домагання було оплачено найвищою ціною – невинною кров’ю. Таку ціну треба було заплатити за людську гідність кожного громадянина.

Але чи судейська гілка влади, яка в нормальних демократичних суспільствах є заборолом людських прав, у нас, в Україні, відчула своє покликання?

Чи буде вона і надалі діяти за наказами з гори, на замовлення власть імущих або виносити вироки іменем України за хабарі?

Немає сумніву, що між суддями, прокурорами та іншими правозахисними чиновниками є дуже чесні слуги справедливості. Але чи ті інші, про яких годі щось доброго сказати, перестануть зловживати своєю владою та ламати людські життя?

Ми щиро надіємося, що відповідальні в найвищих державних урядах особи подбають про забезпечення людських прав однаково для усіх громадян.

Надіємося, що справи тих, хто сьогодні перебувають в ізоляторах, розглянуть якнайшвидше.

У державі, про яку мріємо, мусить панувати справедливість, а ті, хто за це відповідають, мусять сумлінно виконувати свій обов’язок.

Якщо цього не буде, то кров Небесної сотні була пролита надаремно, а провина за це ляже на нас, тепер живучих.

 + Любомир, Верховний Архиєпископ-емерит

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)