Почему нынешний формат коалиции обречен?

67 просмотров
Четверг, 19 марта 2015, 14:14
Александр Москалюк
к.ю.н., доцент кафедры конституционного права юридического факультета КНУ имени Шевченко

Події останніх тижнів вже вкотре доводять відсутність єдності у лавах парламентської коаліції, ставлячи під сумнів сам факт її існування у такому форматі.

Разом з тим, причини, які обумовлюють скепсис у перспективах діяльності коаліції, були очевидними з самого початку її створення.

Навіть в країнах західної Європи, які ми традиційно схильні ідеалізувати, широка парламентська, а отже і урядова коаліція рідко коли буває ефективною і тривалою.

Згадати хоча б малопродуктивні широкі коаліції, які постійно виникають в Бельгії, Нідерландах та Італії.

Справа в тім, що широка коаліція – це завжди об’єднання трьох і більше політичних партій з різною ідеологією, яка передбачає різне розуміння напрямів розвитку суспільства і держави.

Відтак, тривалість існування парламентської, а отже і урядової коаліції завжди залежить від здатності політичних сил поступатися своїми інтересами та досягати компромісу.

На перших порах спільні рішення ухвалюються достатньо швидко, проте з часом наростаючі протиріччя долаються все складніше, аж доки коаліція не розвалюється, що в більшості випадків призводить до позачергових парламентських виборів.

Не даремно найбільш продуктивними вважаються коаліції, які складаються з двох політичних партій, одна з яких є явним лідером, а інша задовольняється перебуванням на других ролях.

Так, в Німеччині ХДС/ХСС утворює коаліцію з вільними демократами, а соціал-демократи з зеленими.

Втім приреченість нинішнього формату коаліції, яка складається з п’яти фракцій, пов’язана більше навіть з особливостями українських політичних реалій, аніж з об’єктивними закономірностями, характерними для країн західної Європи.

По-перше, усі фактичні лідери партій, що входять до коаліції, мають президентські або прем’єрські амбіції. Відтак, кожний з фактичних лідерів фракцій коаліції розглядає нинішню діяльність власної фракції в аспекті можливості стати, чи залишитися, президентом або прем’єром.

Таким чином, в межах коаліції на два головні крісла в державі аж п’ять претендентів.

До того ж вже невдовзі відбудуться вибори до органів місцевого самоврядування. Цілком природно, що за таких обставин коаліція не може бути стійкою, адже у складних економічних умовах більш вигідною стартовою позицією перед виборами є перебування в опозиції.

Тому три з п’яти фракцій в нинішній ситуації формально будучи в коаліції, фактично прагнутимуть відмежуватися від її рішень, аж до виходу з неї.

Є і інша важлива обставина, яка впливає на продуктивність коаліції. На сьогодні проходження в парламент політичної сили залежить насамперед від можливостей фінансування передвиборної кампанії та потрапляння на екрани телевізори.

Якщо подивитися на сили, представлені нині в парламенті, всі шість політичних партій мали відповідну медіа-підтримку та витратили величезні кошти на виборчі кампанії.

Таким чином партії, які потрапляють у парламент, мають певні зобов'язання перед своїми донорами, інтереси яких часто діаметрально протилежні. То чи може в цьому разі ефективно функціонувати парламентська коаліція?

P. S. Історії відомі приклади, коли широка коаліція була і тривалою, і ефективною. Так, в період Другої світової у Великобританії в уряд входили представники консервативної, лейбористської та ліберальної партій.

Однак, для ефективності широкої коаліції її учасники повинні бути об’єднані єдиною, спільною, фундаментальною для всіх метою – такою як перемога у війні чи подолання економічної кризи…

Олександр Москалюк, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)