Кем был для нас воин Василий Кондрацкий

672 просмотра
Четверг, 04 июня 2015, 10:46
Богдан ЧервакБогдан Червак
глава ОУН

28 травня пострілом з російського танка Т-72 у селищі Водяне, що неподалік Донецька, був убитий колишній стрілець батальйону ОУН, а віднедавна боєць резерву ОУН-ЗСУ Василь Кіндрацький. Василь загинув як герой.

Не секрет, що Водяне, зокрема місцевість "Шахта" останні тижні піддається інтенсивному обстрілу, в тому числі із важкої зброї. Натомість умови так званого "перемир’я" не дозволяють ЗСУ давати адекватну вогневу відповідь ворогові.

У такій ситуації загроза втратити частину української території дуже велика. Не кажу вже про те, що за подібних обставини бойовий дух наших бійців занепадає – вони відчувають свою безпорадність.

Що у такій, без перебільшення, жахливій атмосфері зробив друг "Кіндрат"? 25 травня, ризикуючи життям, він виліз на вежу напівзруйнованої шахти і встановив там державний прапор і прапор ОУН. О п’ятій годині ранку.

А через два дні Василя не стало. Російський снаряд потрапив у бліндаж, де перебували наші бійці. Серед них був і Василь. "Кіндрат" зазнав важкого поранення. Сорок хвилин лікарі билися за його життя. Зробили, що змогли. Але, у Бога був інший план.

Вшановуючи пам'ять героя, важливо, на мою думку, належно збагнути його життєвий, а головне бойовий досвід.

Василь пішов на війну добровольцем. Він, як і багато патріотів, які пройшли Майдан, не вірив Міністерству оборони, не кажучи вже про МВС. А тому своє місце на війні знайшов у селі Піски, де у складі добровольчого батальйону ОУН багато місяців захищав незалежність і соборність України.

Ризикуючи життям, Кіндрат виліз на вежу напівзруйнованої шахти у Водяному і встановив там державний прапор і прапор ОУН 

Він був одним з тих, хто палко захищав добровольчий рух і критикував чинну владу – мав на це моральне право.

Проте він був одним із перших добровольців, який зрозумів, що перемогти військову міць Росії може лише сильна, боєздатна і патріотична армія.

На кожній ротації Василь "воював" ще на два фронти.

Першому, коли оббивав пороги Міноборони і Генштабу, переконуючи високих чиновників у необхідності залучати добровольчі формування до ЗСУ на їхніх умовах.

Другому, коли переконував своїх побратимів добровольців, що настав час ставати професійними військовими, якщо хочемо не на словах, а на ділі захисти Україну від російської агресії.

У чиновницьких кабінетах Василя, фактично, не розуміли. А скоріше – не хотіли зрозуміти.

Окремі добровольці неохоче йшли в ЗСУ з різних причин: не хотіли реально воювати, подобалася "отаманщина", брали гору амбіції.

Однак треба було бачити радісне обличчя Василя Кіндрацького, коли найкращі бійці ОУН, нарешті, "легалізувалися" у складі 81-ї десантно-шутрової бригади Збройних сил. Це був його особистий успіх. Хоч сам Василь вважав це успіхом України і Української армії.

Прощання із Василем було зворушливим. У Києві, в Миколаєві і у Львові домовину з героєм несли на руках. При цьому тисячі людей ставали на коліна і прощалися з "Кіндратом".

У день його похоронів, десантники-ОУНівці, які не змогли приїхати до Львова, щоб попрощатися із другом, зібралися на плацу, виконали державний гімн і ухвалили рішення, що віднині десантно-штурмова рота ОУН у складі ЗСУ буде носити ім’я Василя Кіндрацького.

Чи ще хтось сумнівається, що герої не вмирають?

Богдан Червак, голова ОУН, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)