"Посадить трех друзей..."

12733 просмотра
Суббота, 02 января 2016, 10:21
Владимир Шкляр
народный депутат Украины IV та V созывов, для УП

Мені не раз доводилося чути найрізноманітніші оцінки діяльності президента України. Порошенко багато критикували, і часто цілком обґрунтовано, багато за що: Мінські домовленості, призначення генпрокурором Шокіна, роботу його креатури Гонтаревої на посаді голови Нацбанку, невиконання обіцянок розлучитися з бізнес-активами і контрольованими ЗМІ і так далі.

Сам Порошенко і його команда значною мірою є носіями тих уявлень і того стилю поведінки у владі, які так ускладнюють просування України на шляху демократичних реформ.

Старі, у сенсі політичного стажу, політики, навіть найзаслуженіші – дуже добре знають, що таке влада і скільки вона коштує, чим вона цінна для хорошого бізнесу, як працює система і почому котируються принципи. І дуже часто минулі зв'язки, у тому числі й із нинішніми опонентами, виявляються вагомішими, ніж нові задекларовані цілі, які стоять перед країною.

Але, дивна річ: у команді президента є й політики нового покоління, які сповідують інші принципи і не мають кайданів перебування в минулій владі, як-от, Саакашвілі, Лещенко, Найєм та інші.

Мало того, що це нове покоління практично оголосило непримиренну війну деяким старим і випробуваним кадрам президентської команди – а й, судячи з усього, дії цих "нових людей" сьогодні негласно підтримуються.

У контексті сказаного, слід також згадати про ініціативу президента залучення в українську владу реформаторів, фахівців із зарубіжжя.

Я, мабуть, жодного разу від пересічного громадянина не чув критики з приводу цього приводу. І зрозуміло чому: українців не лякають прийшлі – їх нудить від своїх, які через одного замішані в різного роду сумнівних схемах і без сорому залазять всією п'ятірнею в державну скарбницю.

Найбільш помітний серед залучених реформаторів – той же Міхеіл Саакашвілі і команда грузинських фахівців. Сильна команда, в якій я б особливо відзначив Давида Сакварелідзе. Мені, як людині, яка багато років прожила в Грузії, це особливо приємно. Дуже схоже, що цій команді відводитися спеціальна роль. І вона пов'язана з тим, що сьогодні найбільше заважає президенту в його роботі.

Я досить добре знаю Петра Олексійовича, і на основі цього знання ставлення в мене до нього непросте. У нього є чому повчитися більшості українських політиків. Деякі його кроки можуть бути незрозумілі лише тому, що розраховані на перспективу. Йому практично немає рівних як переговірнику, що дозволяє домагатися серйозних успіхів у зовнішній політиці. З іншого боку, його політичний досвід говорить про здатність завжди знаходити компроміси, уникати крайніх сценаріїв, навіть перебуваючи в опозиції.

Як один з патріархів української політики, Порошенко перебував у самих різних політичних силах і, безумовно, мав найширше коло партнерства й спілкування.

На етапі політичного виживання це працювало в позитив.

Однак коли він став президентом, ці зв'язки із засобу виживання перетворилися на гирі, що не дозволяють проводити всі ті реформи, яких потребувала країна.

Можна легко розібратися з політичним опонентом, корумпованим до мозку кісток. Але, тільки-но на перший план вийшли питання реальної боротьби з корупцією та очищення влади – що робити, якщо це твій вчорашній бізнес-партнер або побратим, з яким ти стояв на обох Майданах? І чи не накриє цей картковий будиночок тебе самого, якщо його штовхнути?

У травні цього року відбувається призначення Саакашвілі губернатором Одеської області. І цей "грузинський бульдозер" починає реально зносити "підгнилу надбудову", яку не міг знести сам президент.

"Лаври борця", якщо можна так сказати в цьому випадку, отримує Саакашвілі. І далеко не всі розуміють, хто за цим стоїть.

На будь-які звернення друзів-товаришів – а я можу уявити, скільки було таких звернень, мовляв, "зніми його" – можна послатися на негативну реакцію США або щось в цьому роді. А поки президент спостерігає і якого-небудь невдоволення не висловлює.

Майже як в анекдоті: всі губернатори як губернатори, тільки Міхеіл як прокурор.

І в тому ж дусі діють всі "нові люди" в команді президента.

Хід гарний. Практично єдино можливий, щоб зрушити з мертвої точки і при цьому уникнути з'ясування стосунків між учорашніми партнерами. І потрібно віддати належне Порошенко, якщо він все це задумав і поетапно реалізує.

Міхеіл Саакашвілі підходить для цієї ролі як ніхто інший. Досвід роботи на вищому державному посту в умовах жорстких внутрішніх конфліктів і зовнішньої агресії багато чого коштує.

Досить показовий момент: за президентства Саакашвілі Грузію полишили кримінальні авторитети, а тепер вони повернулися. Мені це здається навіть більш важливим, ніж, скажімо, стан доріг або якісь інші соціально-економічні орієнтири. І, думаю, багато хто зі мною погодиться.

При цьому жодних "хвостів" у вигляді розкрадання бюджетних коштів, кумівства тощо – за Міхеілом не тягнеться. Хіба можна бажати кращої кандидатури для боротьби з корупцією і розкраданням держави?

Фактично, надавши Саакашвілі українське громадянство і ввівши його у велику політику, Порошенко не побоявся зіпсувати відносини з офіційним Тбілісі та роздратувати Москву.

І, чесно кажучи, не буду здивований, якщо виявиться, що різного роду викривальний матеріал з'являється не без допомоги Порошенка.

Володимир Шкляр, народний депутат України 4 і 5 скликань, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)