Десять километров от Донецка.Записки с "Промки"

6325 просмотров
Вторник, 16 августа 2016, 12:07
Оксана КоваленкоOksana Kovalenko
УП

800 гривень за одне місце в машині, щоб проїхати 138 кілометрів через лінію розмежування – з Костянтинівки в окуповану Амвросіївку.

Про це я дізналася від старенької жінки, з якою ми розговорилися у потязі Київ-Костянтинівка. Жінка гостювала у дітей і онуків, які переїхали в Київ, вона ж не захотіла кидати старий будинок і лишилася в Амвросіївці. От і їздить через лінію розмежування до онуків.

На моє питання вона розповідає, що шлях лежатиме через пункти "Майорськ" і "Зайцево" й, напевно, триватиме цілий день. А я одразу згадую численні повідомлення про обстріли цих позицій, але не зважуюсь нічого про це сказати. Лише сподіваюся, що там все буде спокійно.

Інша жінка в потязі телефонувала на різні номери – шукала машину до підконтрольної бойовикам Ясинуватої, торгувалася. Збила ціну до 500 гривень за майже 60 км дороги.

У Костянтинівці біля вокзалу на вулицях стоять машини з назвами міст і містечок, що опинилися за лінією розмежування. Перед центральним виходом – маршрутки з написом "Донецьк", "Харцизьк". Коли приїжджає потяг, транспорт швидко заповнюється вщент. У задусі одна з жінок обмахується іконкою...

 
все фото Оксаны Коваленко, УП

Перевізники за кругленьку суму везуть людей на окуповані території.

Такі транспортники – чи не найбагатші люди в Донецькій області. На них завжди є попит і майже нема альтернативи.

Я ж рухаюсь у напрямку Авдіївки, яка розташована на нашому боці від лінії розмежування.

Якщо рухатись прямо по дорозі, можна потрапити у Донецьк, проїхавши між Ясинуватою і Авдіївкою. Десь там і "Промзона", яка з березня гримить в усіх зведеннях штабу АТО.

Туди я й прямую з необхідним для бійців обладнанням.

"Зараз тут, на "промці", не стріляють. Напевно, на тому боці до бойовиків приїхали з ОБСЄ", – пояснює тишу боєць, поки ми йдемо по вуличках неподалік від ясинуватської розв'язки в районі Авдіївки. Вдень бійці можуть трохи перевести дух і відпочити від постійних обстрілів.

"Промка" – це одне з найгарячіших місць в Донецькій області, та й взагалі в зоні АТО. Чи не кожного дня тут є поранені, іноді загиблі бійці. "Це все тому, що бойовики використовують зброю забороненого калібру", – пояснюють військові.

Позиції бойовиків і наші – впритул: відстань від 300 до 800 метрів.

Тут добре чутно мотор машини, яка рухається по трасі, підконтрольній ОРДО та неозброєним оком видно будівлі, в яких можуть сидіти бойовики. Тут по деяких стежках не ходять, а хутко перетинають, щоб не уразила куля снайпера. Тут протягом доби можна почути все "розмаїття" звуків режиму припинення вогню – від стрілецької зброї до артилерії.

 

Тут свої правила виживання: обережно вдивлятися, чи не лишили за ніч бойовики якихось "подарунків"; не скупчуватись в одному місці; ходити "вервечкою", а у деяких місцях – бігти швидше.

"Промка" – це невеликий район Авдіївки. Звідси до Донецька менше 10 кілометрів.

Ситуація тут загострилась у березні. Тоді сили АТО були вимушені просунутись вперед до ясинуватської розв'язки, щоб захистити Авдіївку від обстрілів.

"Ми зробили це не лише, щоб контролювати дорогу, якою пересувалися колони з технікою бойовиків. До березня по цих дачах ходили бойовики, хоча це сіра зона. Небезпека полягала в тому, що вони обстрілювали житлові квартали Авдіївки. Тому ми були вимушені їх трохи посунути назад, щоб убезпечити місто", – пояснюють військові.

 

Ми йдемо по звільнених від бойовиків вуличках "промки".

Тут не лише промислові ангари, а й дачі – маленькі будинки на 6 сотках. З яблунями, грушами, огірками і помідорами, клумбами квітів, бесідками виноградників. Колись влітку тут гомоніли діти, яких вивозили з міста на відпочинок.

Тепер тут порожньо.

У будівлях вибиті шибки, зруйновані дахи й стіни. Заглядаю всередину однієї з хат: кинута іграшка, домашні капці, банки чи то з цукром, чи то з манкою. На білій скатертині на столі розкидані грудки землі, які занесло ударною хвилею від вибуху важкого снаряду під вікнами. На тумбочці випотрошена аптечка – напевно, господарі нашвидкоруч збирали ліки, коли тікали.

 
 
маси найем

Жовті груші-лимонки так і не дозріли, бо снарядом бойовиків дерево рознесло – і величезна гілка з плодами лежить на землі.

Сюди день за днем прилітають нові й нові снаряди.

Ми бачили щонайменше з десяток воронок, які утворилися "стараннями" бойовиків протягом останнього тижня. Глибина кратерів – півметра-метр. Часто "подарунки" летять з житлових кварталів Донецька. Це заборонені Мінськими угодами 152 мм снаряди, запущені з САУ.

Мінські угоди у бійців "промки" – це окремий предмет для жартів. Щось на кшталт – "... вони такі ж, як Мінські угоди: ніхто їх не бачив, але вони є". Чи, наприклад, ми підходимо до стежки. Хлопці пояснюють, що вона прострілюється, тому треба бігти швидше. А потім додають жартома: "Хоча навіщо бігти, якщо ж є Мінські угоди"...

Питаю, як часто до них приїжджає ОБСЄ. "На "промку" – ніколи", – відповідають бійці. – "Їздять десь по Авдіївці, але сюди не завітали жодного разу".

Замість ОБСЄ сюди намагаються прорватися бойовики.

Кілька тижнів тому на одну з позицій зайшла ворожа ДРГ. "Це точно не були ті, з ким воюємо. Це були специ", – розповідає боєць Паша. Тоді бойовики вбили двох бійців, двоє чудом лишилися живі.

В мирному житті Паша працював у торгівлі, був супервайзером. На "промці" він стоїть на одній з передових позицій. Маючи уламок в плечі, відмовляється від госпіталізації. "Мені соромно залишати позицію і їхати у шпиталь його витягати. У хлопців є важчі поранення – руки, ноги перебиті – куди мені з уламком пхатися, коли тут гаряче? І командира не хочу підставляти", – зізнається Паша.

Війьсковий Паша
Війьсковий Паша

А потім з посмішкою згадує історію, від якої в мене холоне кров. "Куля снайпера влучила в короб ДШК, з якого я стріляв по їхніх позиціях. Потрапивши у короб, вона змінила траєкторію і зупинилась у мене прямо…. в кишені штанів, розірвавши гроші, перебивши ключі і картку, які там були. Від кулі в мене не було навіть і подряпини", – розповідає Паша.

Пораненими тут опікується молода дівчина Катя. В минулому волонтер, а з шостою хвилею мобілізувалася у бригаду.

Дивуюся, як така ніжна дівчина бореться за життя військових. Бійці бережуть її. Вона їх так і називає – "мої хлопці". "Її хлопці" подарували їй кошеня, яке живе з нею на "промці".

 

На війні до бійців завжди прибиваються кинуті звірі. На "промці" є вже ціла зграя собак з дивними для незвичного вуха кличками: Промка, Сєпар, Патрон. Бармалєй приїхав з бійцями з іншої позиції. Він досі боїться, коли починаються обстріли, і забивається у дальній кут. Тварини допомагають бійцям трохи переключитися після важких чергувань.

Старшина Дмитро, який віз мене назад на потяг, мобілізувався з 4 хвилею, відслужив, а далі лишився за контрактом. В дорозі він часто з теплом в голосі згадував дружину.

Я вагалася, а потім спитала, як же вона його відпустила на контракт. "Вона в мене сама військова, служить в моєму батальйоні, ми познайомились вже тут, в АТО. Весілля у Костянтинівці зіграли", – розповів Дмитро. Ось так і руйнуються міфи про те, що служба заважає сімейному щастю...

Кожного разу, коли у сухих зведеннях АТО наводять статистику про кількість обстрілів в напрямку Авдіївки, або просто наводять бездушні цифри поранених, – у мене перед очима спливають обличчя всіх цих хлопців, і однієї Каті, яких бачила на "промці".

Це не суха статистика, а живі люди і їхні життя.

Я дуже хочу вірити, що всі вони цілі, і всі вони повернуться.

Оксана Коваленко, УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)