"Двойные агенты" в новосозданном украинском "ФБР"

5400 просмотров
Четверг, 16 августа 2018, 13:30
Александр СолонькоОлександр Солонько
PR-специалист, политический аналитик

В Україні зараз проходить визначальний процес – створення національного варіанту ФБР – Державного бюро розслідувань. На жаль, цьому процесу приділяється занадто мало уваги, як зі сторони ЗМІ, так і громадськості.

Новостворений орган буде принципово відрізнятися від існуючих силових відомств. ДБР стане своєрідним мета-правоохоронним органом з повноваженнями прокуратури, і в компетенції якого буде розслідування злочинів, скоєних високопосадовцями всіх рівнів.

Президент і голова парламенту разом із нардепами, прем`єр і урядовці, судді всіх судів, ГПУ, співробітники НАБУ, прокурори САП, ЗСУ – представники всіх цих органів будуть у сфері підслідності ДБР.

Конкурс на ТОП-посади Бюро почався зі скандалів – активісти виявили багато порушень у біографіях та деклараціях кандидатів.

Все виглядало досить типово: бідні посадовці при надзвичайно багатих дружинах чи родичах. Але фінансові порушення, знайдені громадськими організаціями і журналістами, виявилися лише квіточками.

Незважаючи на намагання досвідчених оперативників приховати "зайву" для їхньої кар’єри інформацію, в еру соцмереж і геотегів сховати "плоди" майже неможливо.

Один із таких скелетів у шафі і виявився на просторах соцмереж: один із новопризначених "державних агентів", імовірно, тісно пов`язаний із сепаратистами.

Мова про призначеного керівника Управління оперативних розробок ДБР Володимира Криволапова та його бізнес-партнера Олега Койнаша.

Подружилися вони на початку 2000-х, коли Койнаш працював у Донецькій прокуратурі, а Криволапов – у Донецькому управлінні по боротьбі з економічними злочинами. За наявною інформацією, Койнаш управляє сімейним бізнесом Криволапова – кав’ярнею OldStreetCafe, розташованою в центрі Києва.

 
 

Подібних фото з кафе Криволапових у Койнаша на сторінці багато. Причому дискусії в коментарях Койнаш веде з риторикою шефа закладу.

До того, як Олег Койнаш так полюбив київську каву, він влаштовував сепаратистські мітинги та робив картинку для каналу "Россия-24" разом із партією "Голос народу". Не завжди мітинги в Олега проходили успішно, наприклад, у Вінниці його облили зеленкою і вигнали з міста.

Цікаво, що Койнаш був на особливому рахунку у своїх російських кураторів і спілкувався з ними напряму. Після провалу своєї антиукраїнської агітаційної кар’єри він старанно вичистив свою сторінку на Facebook і видалив всю інформацію за буремні 2013-2014 роки.

Проте дещо видалити забув, зокрема фотографію на борту приватного літака зі спеціальним посланцем Путіна Володимиром Лукіним.

Однак "Російська весна", всупереч очікуванням Олега, далі Донбасу і Криму не поширилась. Олег розчарувався і виїхав до Києва. У "ДНР" у Койнаша залишився невеликий бізнес – спортивний клуб "Гедеон-Донбас".

 

У Києві Койнаш вдає з себе вже українського патріота. Іноді, правда, проривається, і Олег репостить ватних друзів, які озвучують темники кремлівської пропаганди про "дідиваєвали" і "не дамо переписувати історію".

Я не з тих, хто вірить усьому, що пишуть у соцмережах, тому вирішив перевірити цю інформацію і знайшов, як мені здається, сторінки Криволапова і Койнаша у Фейсбуці. На сторінках соцмережі партнери переписуються і лайкають пости один одного про дорогі автомобілі та нові сорти кави.

 

Мені також вдалося знайти новини і відео про мітинг у Вінниці за участі Койнаша і перевірити інформацію про спільний бізнес. До речі, ресторан дружини не вказаний у декларації Криволапова.

Це все ставить питання до компетенції і незалежності конкурсної комісії ДБР – органу, який покликаний врівноважити правове поле країни.

Як обираються і перевіряються кандидати, якщо серед найближчого оточення обраних посадовців нового органу виявляються сепаратисти з незадекларованим бізнесом?

І чи не варто громадськості приділяти більше уваги органу, який стане ключовим серед усіх силовиків?

Олександр Солонько, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)