Основана Георгием Гонгадзе в 2000 году

Мировая пресса: Европа хочет опередить Путина в Киеве?

Василий Зилгалов _ Среда, 14 марта 2012, 17:37
Версия для печати Комментарии 0

Поряд із повідомленнями преси про можливий швидкий (через місяць) наступ Володимира Путіна на суверенітет України з метою втягування її в Митний союз та новий євразійський проект, надійшла інформація з Брюсселя про заплановане на 30 березня парафування угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між ЄС та Україною.

Експерти називають цей крок Брюсселя обнадійливим для євроінтеграції Києва. Глава українського уряду Микола Азаров водночас із оголошенням західним журналістам намірів Києва купувати газ у Європі, також повідомив про нібито розкриття Службою безпеки України збройних груп, які готувалися до акцій насилля, а також про наявність в Україні закликів до "насильницького повалення існуючої нині в державі влади". Газети повідомили також про передачу Україні чеськими вагонобудівниками першого з двох електропоїздів (із шести двоповерхових вагонів), які возитимуть пасажирів по українських швидкісних трасах під час Євро-2012.

Майя Коцянчич, речниця глави зовнішньополітичного відомства ЄС Катрін Аштон повідомила польській газеті Rzeczpospolita, що Брюссель "проводить переговори з Україною щодо намірів парафувати угоду про асоціацію 30 березня". Коцянчич також наголосила, що в Брюсселі "не бажають надавати цьому якогось політичного значення" і що цей акт має "виключно технічний характер". Газета також інформує про нібито узгодження сторонами всіх питань щодо парафування угоди, але це, як інформує видання з Варшави з посиланням на речника Брюсселя, "не означає, що сама перспектива підписання цієї угоди наближається". Коцянчич також наголосила виданню, що "умовою підписання угоди є визнання Україною спільних демократичних цінностей, верховенства права та незалежності судочинства". Євродепутат від Польщі Павел Залевський сказав Rzeczpospolita, що "угода дійсно буде парафована згідно з планом, натомість її підписання залежить від результатів парламентських виборів в Україні, призначених на 28 жовтня". В Брюсселі, як інформує газета, визнають поступки влади у Києві, коли було допущено іноземних лікарів до Юлії Тимошенко та у справі розробки нового кримінального кодексу, але цього мало, щоб "вести мову про політичний перелом", кажуть в ЄС. Видання з Варшави також наводить дані про зовнішньополітичні настрої українців, коли за останніми опитуваннями до 52 відсотків громадян України висловлюються за вступ до ЄС (а на Заході України майже 80 відсотків) Однак, скажімо, 47 відсотків українців - за створення нового Радянського Союзу з Росією, Україною та Білоруссю. Парадоксом є те, як зауважують в Rzeczpospolita, що близько 30 відсотків українців хочуть як будувати новий Союз на пострадянських теренах, так і одночасно... вступати до ЄС. Кількість прихильників НАТО зменшилася в Україні до 13 відсотків.

Ще одне польське видання - Gazeta Wyborcza - інформує, що перед парафуванням угоди між ЄС та Україною парламент у Києві має ухвалити низку необхідних документів, включно зі зверненням до ЄС із проханням про парафування, щодо якого між опозицією та правлячою більшістю немає згоди. Речники опозиції обурюються, як зауважує Gazeta Wyborcza, що перед голосуванням за проект цього звернення до ЄС у Верховній Раді з його тексту зникли питання про дотримання виборчих прав громадян та про недопустимість переслідування опозиції.

Німецька Die Welt оприлюднила інтерв’ю з Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим, де той розповідає про наміри Києва закупати блакитне паливо в Європи, від німецьких компаній, бо тут російський газ значно дешевший ніж той, що його продає Росія напряму Україні. Азаров висловився і за створення тристороннього українсько-російсько-європейського газового консорціуму щодо модернізації української ГТС. Прем’єр-міністр також скаржиться німцям, що Україна змушена купувати в Росії газ за набагато вищими цінами, аніж це робить Німеччина. Разом з тим, Микола Азаров виправдовує ув’язнення Юлії Тимошенко згідно із рішенням суду в Києві та заперечує втручання його влади у дії українських судів. У цьому інтерв’ю німецькому виданню Азаров повідомив про арешти Службою безпеки України кількох груп людей, котрі накопичували зброю та готувалися до актів насильства у державі. Микола Азаров також сказав: "В Україні дійсно мають місце заклики до насильницького повалення влади. На жаль, ми не завжди реагуємо на ці заклики відповідним чином. Необхідно було б реагувати більш жорстко".

Чеська Lidove noviny повідомляє, що перший з двох модерних швидкісних поїздів чеських вагонобудівників зі Skoda Transportation для України передано представникам Києва на чолі з віце-прем’єром українського уряду Борисом Колесніковим. Ці поїзди обслуговуватимуть ключові маршрути між українськими містами, котрі в червні приймають гостей футбольного чемпіонату Євро-2012. Електропоїзд, подібний до європейських швидкісних варіантів Elefant, складається з шести двоповерхових вагонів, котрі загалом вміщають до 1200 пасажирів. У Чехії також радіють з того, що чеські вагонобудівники, через багато років перерви, повертаються до традиційних ринків на Сході Європи, де й сьогодні ще їздять сотні локомотивів, вироблених у Чехії.

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦИЯ