Основана Георгием Гонгадзе в 2000 году

Психическая атака "Газпрома"

Виталий Портников _ Понедельник, 09 июля 2012, 13:56
Версия для печати Комментарии 0

Це тільки так здається, що ялтинська зустріч президентів Росії і України нагадуватиме курортну прогулянку. Володимир Путін може прекрасно відпочити і в Сочі. До Криму він їде не для того, щоб помилуватися краєвидами й вислухати запевнення Віктора Януковича у непорушності російсько-української дружби, а для того, щоб поставити колезі нові умови й нагадати про свої попередні побажання. 
 
Янукович кожного разу чекає від своїх зустрічей із Путіним зміни газових угод. Путін – приєднання України до Митного союзу та інших інтеграційних декорацій на пострадянському просторі. Однак цього разу не тільки Янукович говоритиме з Путіним про газ, але й Путін із Януковичем.
 
"Газпром" ретельно до цього готується: перед візитом російського президента в Україну надіслано спеціалістів, які ретельно обстежують газосховища. Москва вимагатиме від Києва більшого обсягу закачування сировини й закупівлі газу в обсягах, передбачених існуючим контрактом.
 
Для Путіна це принципово. Після того, як контракт, який він узгодив із тодішнім головою українського уряду Юлією Тимошенко, став предметом судового розгляду, для російського президента важливо продемонструвати, що угода діє і ніщо не може її змінити. Саме для того, щоб Путін мав можливість довести це Януковичу, і працюють зараз в Україні газпромівські спеціалісти.
 
До того ж у своїх вимогах Москва посилатиметься на європейські інтереси – вона дбає про споживачів своєї сировини, а от Україна все блокує. Як завжди. І як домовлятися з такою непоступливою країною?
 
А в чому буде тоді компроміс? А в тому, що Путін погодиться хоча б на невеличке зменшення обсягів або не вимагатиме від Януковича приєднатися до Євразійського союзу вже завтра. Звичайно, для України цей компроміс виглядатиме дуже умовно – але в ситуації, коли тебе атакують, навіть можливість залишитися на старій позиції можна вважати справжньою перемогою.
 
Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода
 
Думки, висловлені в рубриці "Точка зору", передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦИЯ