Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Великий Герб: чому він на часі

Субота, 21 серпня 2021, 12:00

Кожного місяця до Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування надходять декілька листів з пропозиціями: як вдосконалити Державний Герб, Державний Гімн, Державний Прапор. 

Зокрема, існує ідея, яка має своїх прихильників, що прапор потрібно перевернути жовтою половиною догори. Є навіть окрема стаття у Вікіпедії на цю тему – "Містифікації прапора України".

Тому не викликала здивування й гостра дискусія, яка виникла навколо ініціативи Президента України внести проєкт закону про Великий Державний Герб України. Проте, у цій дискусії, я є безсумнівним прихильником Великого Герба. Поясню чому.

Конституцію треба виконувати! 

Якщо вона встановлює, що в Україні має бути Великий Державний Герб, то логічно ухвалити відповідний закон. 

Якщо хтось із депутатів сумнівається, чи це потрібно, він зможе висловити свою думку під час обговорення в залі парламенту.

Хоча основні аргументи опонентів відомі вже зараз. Перший із них – герб буцімто "не на часі". Та навпаки – такий час настав! Коли країна зазнає агресії, коли її цілісність під постійною загрозою, українці як ніколи потребують символів, що їх об’єднують.

Адже саме ідея об’єднання лежить в основі зображення герба. І це – відповідь на другий аргумент критиків: мовляв, новий герб "геральдично невірний", "недосконалий", або просто "некрасивий".

Реклама:
Як і будь-який художній витвір, герб може комусь подобатися, а комусь ні. 

До того ж, Конституція на сто відсотків не описує вигляд цього символу. У ній лише зазначено, що головним його елементом є Малий Герб (тризуб), а також має бути врахований герб Війська Запорізького ("Лицар із самопалом", "Козак з мушкетом").

Тому абсолютно доречною виглядає пропозиція додати до герба геральдичного лева, який "відображає" західну частину України. Лев був зображений на гербі Галицько-Волинського князівства, він є на сучасному гербі Львова. 

Українці Сходу та Заходу довгий час були розділені між імперіями, тому поєднання лева із козаком дуже символічне.

Деякі критики пропонують ще більш "оригінальне" рішення: замість того, щоб виконувати Конституцію, її треба змінити, викресливши звідти всі згадки про великий Герб.

Читайте також:

Таємниця княжого тризуба. Що символізує наш герб?

Наш Герб. 1000 років історії

Великі проблеми з великим гербом

Державна символіка – це про результат суспільного консенсусу

Навіть, якщо пристати на цю дуже дивну позицію, реалізувати її буде непросто. 

Розділ 1 Конституції, в якому згадується Великий Герб, не можна змінити просто голосуванням 300 депутатів Верховної Ради. 

Згідно вимог тієї ж Конституції, таке рішення парламенту має бути підтверджене всеукраїнським референдумом, який призначається Президентом України.

Невже такий референдум дійсно на часі? Друк бюлетенів, витрачені десятки мільйонів гривень, заголовки у світовій пресі "Українці відмовляються від Державного Герба"… Більший абсурд важко уявити.

Реклама:
Герб – це символ, за допомогою якого наші предки намагалися зафіксувати свою особливість, відмінність від інших, підкреслити свої здобутки, значимість. Це переросло у традицію скріплювати документи печаткою, в основу якої покладено герб. 

Наразі герб є невід’ємним атрибутом держави та складової її конституційного ладу.

Тому я сподіваюсь, що парламент проявить відповідальність для ухвалення виваженого рішення. І великий Державний Герб України буде затверджено конституційною більшістю.

При цьому Малий Державний Герб ніхто не скасовує. Він зафіксований у Конституції та буде широко використовуватися і надалі. Цей простий символ відповідає мінімалістичному духу сучасності, але водночас несе в собі тисячолітню історію українських земель. 

Наостанок нагадаю. Україна майже 30 років перебувала "на консервації": більшість важливих реформ були "не на часі".

Не на часі децентралізація – ми звикли жити за радянською картою, їздити з будь-якого питання "в район". 

Не на часі будівництво доріг – стрибали по ямах, і ще потерпимо. 

Не на часі мала приватизація – стоїть в центрі міста занедбаний кінотеатр, нікому не заважає. 

Не на часі зняття недоторканності з депутатів – все одно їх не посадять за злочин, вони ж депутати.

Але ми прийшли до влади заради змін. Тому усі згадані реформи – на часі. І великий Державний Герб – на часі. Бо на часі – Україна!

Андрій Клочко

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.  

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Сьогодні українська мова є в більшій небезпеці, ніж в 2022 році

Пам'яті Ірини Цибух

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?