Чому СДПУ(О) поділилося з "донецькими" Ощадбанком?

www.ПРАВДА.com.ua — П'ятниця, 16 травня 2003, 17:34
У вирі травневих свят та постсвяткового синдрому не поміченою пройшла одна цікава подія. 23 квітня в будинку уряду відбулося засідання Наглядової Ради державного Ощадбанку. У цьому не було б нічого дивного, якби главою НР банку, що уже кілька років контролює СДПУ(О), а точніше - один із його активних членів Ігор Плужников, не став донецький бізнесмен Едуард Прутнік.

Більшість ЗМІ (у тому числі і ми, Українська Правда) відразу оголосили, що есдеки програли банк донецьким. Але якщо відкинути емоції й уважніше придивитися до кадрових призначень, можна побачити, що Плужников так і залишився при своїй посаді - заступником глави Ради, а крісло голови правління Ощадбанку зайняв дніпропетровський колега Сергія Тігіпка по комсомолу Микола Суганяко.

Рекомендований на цю посаду президентом Анатолій Шаповалов став заступником. І на думку спостерігачів, від звільнення його врятувало лише те, що напередодні засідання він потрапив у лікарню з гіпертонічним кризом. Крім того, було розформоване колишнє правління, у котре ввійшли нові маловідомі особистості. Натомість два колишніх заступники голови скорочені.

За цією кадровою чехардою ховається довга й затята боротьба за найбільший банк країни, у якому зосереджена левова частка внесків населення й гроші пенсійного фонду. Останні кілька років "ручного" управління з боку окремих партійних лідерів призвели до боргів банку в сотні мільйонів гривень.

При цьому сам криз-менеджер, у збитку не залишився. Чи не за рахунок коштів Ощадбанку був створений "Інтерконтинентбанк", до якого Плужников має безпосереднє відношення? Чи не туди пішли двісті мільйонів народних грошей?

Експерти стверджують, що саме жалюгідні результати привели до того, що Кучма призначив на посаду голови Наглядової Ради "свою людину" - Олега Дубину. Правління підсилили за рахунок колишнього заступника голови Нацбанку України Анатолія Шаповалова.

За півроку дефіцит регулятивного капіталу зменшився з 83,7 до 33,1 млн. грн., балансовий капітал збільшений з 230 до 251 млн. грн., а розмір резервування - з 188,6 до 211,3 млн. грн. Розмір чистих активів банку збільшився з 3 422 до 4 777 млн. грн.

Результати показують, що для радикальних кадрових рішень не було явних підстав. Уперше за багато років, у переддень горезвісного засідання Ради, банк став прибутковим. Що ж ще, крім бажання донецьких захопити якнайбільше посад, стало причиною кадрових змін в Ощадбанку?

А от що - як розповіло УП джерело, ревізія справ банку показала такі кричущі зловживання команди Плужникова, що довелося порушувати питання про заміну всіх ставлеників колишнього глави НР. За даними джерела, у повітрі запахло гучними кримінальними справами. Діяти потрібно було негайно, і щоб остаточно не втратити контроль над банком, Плужникову довелося домовлятися з донецькими. Як стверджують обізнані люди, саме це і стало причиною для кадрових перестановок.

Ті ж обізнані люди додають, що історія ще не закінчена. Такий цинічний "дерибан" найбільшого державного банку не влаштовує насамперед тих, хто не відносить себе ні до СДПУ(О), ні до донецьких.

Плужников поспішав, тому наробив багато помилок, починаючи з терміну проведення засідання Наглядової Ради, що суд може визнати недійсним, закінчуючи кадровими перестановками, проведеними з порушенням трудового законодавства.

За даними УП, окремі незгодні, зокрема Шаповалов, готують зараз відповідні судові позови. Битва за Ощадбанк ще попереду...

P.S. УП звертається за коментарями до нового і старого керівництва Ощадбанку і чекає на їх думку зі згаданої теми