Козаченко: "Зернова криза виникла через перевірки"

Українська служба ВВС — П'ятниця, 25 липня 2003, 12:33
Екс-віце-прем'єр з питань АПК, голова Аграрної конфедерації України Леонід Козаченко вважає, що криза на ринку зерна не була результатом картельної змови зернотрейдерів, як про це неодноразово заявляли нинішні урядовці, і що тотальні перевірки, які проводяться силовими структурами у цій галузі принесуть ще більше шкоди, ніж неврожай цього року.

Дії теперішнього уряду скритикував і колишній прем'єр, голова Спілки промисловців і підприємців України Анатолій Кінах. Після засідання уряду прем'єр Віктор Янукович пообіцяв покарати винних у кризовому становищі на продовольчому ринку, а уряд звернувся до президента Кучми з проханням звільнити губернаторів трьох областей.


Бі-Бі-Сі: Як би ви діяли, якби ви були в уряді, і які ваші рекомендації?

Козаченко: Перше - це завершення плану провадження складських розписок на сільськогосподарську продукцію, зокрема на зерно. Дуже добре, що це відображено в постанові уряду. (...) Ми повинні думати про подальшу лібералізацію сільськогосподарського ринку, гармонізацію стандартів на с/г продукцію відповідно до стандартів європейських країн. Якщо ми все будемо робити в комплексі, то у нас не буде ніяких кризових ситуацій, навпаки, будемо динамічно рухатись уперед.

У ситуації, коли відбувається глобалізація у сільському господарстві на планеті, привабливість України зростає значно. Якщо створити тут середовище, яке буде сприяти залученню інвестицій, то ми відчуємо, що річний притік їх буде не менший, ніж три-чотири мільярди доларів. Це обраховано точно.

Бі-Бі-Сі: Скільки не надійшло до сільського господарства України через постійні скандали?

Козаченко: Їх конкретно ніхто не обраховував, але результатом перевірок є, на мою думку, та криза, яка виникла. Таке масове шельмування, - ви знаєте, що проведено десять тисяч перевірок, і при тому багато структур перевіряли за останні чотири-п'ять місяців по декілька разів.

Конкретно обраховано, що в сільське господарство не надійшло від підприємницьких структур близько трьох з половиною мільярдів гривень інвестицій у цьому році. Це ті кошти, які вкладалися зернотрейдерами у виробництво цієї продукції.

Звичайно, ті, хто був під таким тиском силових структур, не здійснював свою діяльність два-три місяці. Якщо оголосити всі ці структури ворогами народу, то ви розумієте, що це таке. Я думаю, що неправильно, коли оцінку аграрної реформи роблять силові структури, і вносять пропозицію, як треба розвивати агропромислові структури у найближчі роки.

Бі-Бі-Сі: Тобто ви не погоджуєтеся, що це якась картельна змова, як про це казали?

Козаченко: Антимонопольний комітет назвав цифру, хоча з нею не погоджуються зернотрейдери, але вона офіційно прозвучала, що 574 структури займалися торгівлею зерном. Як можна забезпечити картельну змову 574 структур? Це була тотальна паралізація діяльності цих структур силовими органами.

Понад 10 тисяч було одночасно заблоковано підприємницьких структур; у них вилучили документацію, заблокували рахунки, проводили по декілька діб допити керівників цих структур - оце картельна змова. За кілька місяців було порушено безліч кримінальних справ, і виявили тільки одинадцять чоловік, які були притягнені до відповідальності, і доведена їхня провина.

Більше десяти тисяч перевірок - і тільки 11 рішень суду, де були виявлені злочини і покарані люди. Чи варто проводити такі тотальні силові заходи і чи спричинить це користь - робіть висновки самі.

Бі-Бі-Сі: Якщо згадати літо минулого року, що б ви зараз зробили по-іншому?

Козаченко: Я б нічого не зробив іншого, я робив би те, що робив. Я думаю, та кількість продукції, яка була експортована, - то була оптимальна кількість. Можливо, фахівці кажуть, навіть ще можна було збільшити експорт зерна на один мільйон, і це не завдало би шкоди державі.

Ціни, за якими продавалася продукція на експорт, були вищі за ціни на даному сегменті ринку з інших країн - з Росії, з Казахстану, з Молдови, з Болгарії, тобто ми за найвищими цінами експортували цю продукцію. Вперше за останні, мабуть, сто сорок років селяни отримали такий прибуток - близько 700 мільйонів доларів тільки від експорту пшениці. Це дуже велике надбання.

Довідка Бі-Бі-Сі: Проти екс-віце-прем'єра Леоніда Козаченка було порушено карну справу за звинуваченнями у зловживанні службовим становищем, хабарництві та несплаті податків в особливо великих розмірах. Останнє звинувачення було згодом скасовано.

За словами Генпрокуратури, слідство встановило, що діяльність пана Козаченка завдала тяжких наслідків державним інтересам. Втрати від експорту зерна 2002-го року, як каже Генпрокуратура, становили півтора мільярди гривень, а втрати до надходжень у бюджет - 27 мільйонів.

До початку суду пана Козаченка було звільнено на поруки, і у четвер він уперше після арешту спілкувався з журналістами. Це відбулося після спільного засідання УСПП та Аграрної конфедерації України, керівником якої залишається пан Козаченко.

На засіданні підприємці висловили стурбованість поверненням до адміністративних методів управління сільським господарством.