НБУ дозволить небанківським фінустановам обмінювати готівкову валюту

Економічна Правда — Середа, 7 червня 2006, 17:15

Національний банк має намір дозволити небанківським фінустановам надавати послуги готівкового обміну валют.

Про це журналістам заявив заступник голови НБУ Олександр Савченко, повідомляють Українські новини.

"Ми розробили постанову, відповідно до якої небанківські фінансові установи зможуть у перспективі займатися валютообмінними операціями", - сказав він.

Такий намір Нацбанк мотивує необхідністю створення більш конкурентного середовища на ринку готівкового валютного обміну, що сприяло б поліпшенню якості послуг.

Заступник голови НБУ також підкреслив, що після введення Нацбанком з 26 березня вимог щодо поліпшення технічного стану пунктів обміну валют, число пунктів, що працюють по агентським угодам, дещо скоротилося.

"Чисельність пунктів-агентів скорочується, однак кількість безбалансових банківських відділень росте, тому загальна чисельність точок обміну валют у країні росте", - сказав Савченко.

На думку Нацбанку, розширення доступу до надання послуг готівкового валютного обміну знизить рентабельність роботи в даному сегменті, що приведе до скорочення числа валютообмінних пунктів.

"Щоб пункти працювали рентабельно, їх повинно бути менше... При стабільності валюти обмінні пункти повинні бути тільки для туристів. А в нас населення ходить перед виборами міняє й після виборів міняє. Національний банк веде пропаганду за те, щоб населення не міняло безглуздо туди-сюди валюту, втрачаючи на курсі. Сподіваємося, що через 2-3 роки основними клієнтами обмінних пунктів будуть туристи або наші громадяни, що виїжджають за кордон", - сказав Савченко.

Як повідомляло агентство, у грудні 2005 року НБУ заявив про доцільність скорочення загального числа обмінних пунктів на 20-30% з 2 тис. 900 до 2 тис. 300.

За станом на початок 2005 року, по даним НБУ, в Україні було зареєстровано близько 2 тис. 900 обмінних пунктів, з яких близько 1 тис. 500 працювали за агентськими угодами з банками.