Росія "кине" януковичів? $150 - можлива ціна на газ для України

Економічна Правда — Середа, 6 вересня 2006, 13:39

Колишній керівник парламентського підкомітету по газовій політиці Олексій Гудима здивований заявами уряду щодо намірів почати переговори з Туркменістаном про поновлення поставок середньоазіатського газу.

Зокрема, Гудима відзначає, що всі обсяги туркменського палива вже законтрактовані Росією, а тому зростання ціни перевершить прогнози українських міністрів, передає Finance.ua.

"Вільних обсягів немає. Вони були, поки росіяни не підтвердили, що будуть купувати весь обсяг за ціною 100 доларів за тисячу кубометрів. Тепер у Росії є надлишковий обсяг. За якою ціною вона захоче його продати? Думаю, що не по 135 доларів, а більше", - сказав Гудима.

Ціну газу в 135 дол. раніше прогнозував віце-прем'єр Микола Азаров. У той же час Гудима переконаний, що ціна палива може досягти й 150 дол. Тобто газ стане наполовину дорожчим, ніж у 2006 році.

Нагадаємо, 5 вересня в результаті переговорів з Туркменією Російське ВАТ "Газпром" одержало контроль над усім експортом газу з Туркменії в Європу до 2010 року.

При цьому "Газпром" погодився протягом трьох років купувати в Туркменії 162 млрд. кубометрів природного газу, погодившись на пропозицію Туркменії підвищити ціну на газ із 65 до 100 дол. за тисячу кубометрів.

Раніше глава Мінпаливенерго Юрій Бойко виражав надію, що домовленості керівництва РФ і України в Сочі щодо цін на газ цього року на рівні 95 дол. збережуться.