Томенко: віце-спікер, який живе в квартирі дружини

www.ПРАВДА.com.ua — Четвер, 8 лютого 2007, 22:18

Юлія Тимошенко продовжила свій наступ. Після потрібного їй закону про імперативний мандат та зниження тарифів у Києві вона отримала, за власним зізнанням, "свої очі" в керівництві парламенту – посадила Миколу Томенка на посаду віце-спікера.

Ціною, яку довелося Томенку заплатити за портфель, стали вибачення перед ворогом дворічної давності – акордеоністом і депутатом від Партії регіонів Яном Табачником.

"Уявляєте, зараз Томенко підійшов до Табачника і сказав, що не мав рації, коли наїжджав на нього!", - усміхаючись, повідомила Ганна Герман у четвер вдень, виходячи з сесійної зали.

"Просто у нас частина фракції сказала, що не може голосувати за Томенка, попри прохання частини лідерів це зробити. Ми підійшли до Томенка і сказали: "Якщо ти вибачишся перед Табачником, ми з чистим серцем за тебе проголосуємо!". І ми його підвели, він вибачився. Табачник і Томенко обнялися!", - змалювала Герман ідилію, яка цього дня панувала в залі.

Табачник розповів Януковичу, як він усіх провчив?

"Мені приємно, якщо Коля зрозумів, що був неправий по відношенню до мене. Якщо встановлення миру між нашими партіями, між сходом і заходом починається з наших обіймів із Томенком, то я готовий робити це щодня!", - заявив Табачник, обличчя якого світилося від щастя, наче це його обирали віце-спікером.

Сам Томенко, відчуваючи неоднозначність ситуації, обмежився реплікою: "Моя рука та рука Табачника рухалися один одному назустріч з однаковою швидкістю. Тепер сокиру війни закопано…".

Якщо хтось забув, усе почалося з заяви Томенка в статусі віце-прем'єра приблизно такого змісту, що "в Україні повинні виступати українські артисти, а не табачники та кобзони".

Крім того, Томенко обурився отриманням Табачником землі на дніпровській набережній. Табачник же звинуватив Томенка в антисемітизмі та назвав його "твариною".

Поява у четвер зранку кандидатури Томенка на посаду віце-спікера викликала припущення, що між БЮТ та Партією регіонів відбувся черговий обмін: донецькі підтримають креатуру Тимошенко, а вона – Ніну Карпачову на місце омбудсмена.

Але виявилося, що голоси, віддані Партією регіонів за Томенка, – це продовження розплати донецьких з Тимошенко згідно зі старим пакетом домовленостей, коли БЮТ дала Януковичу необхідні голоси для подолання вето на закон про Кабмін.

І результат, отриманий Карпачовою – 255 голосів – чисто арифметично свідчить, що її кандидатуру підтримали тільки члени антикризової коаліції. Тоді як показник Томенка – 340 бюлетенів "за" – свідчить, що донецькі дисципліновано погасили свої купони перед Тимошенко.

Познайомитися з новим віце-спікером до парламенту зазирнув нечастий гість депутат-мільйонер Василь Хмельницький
Томенко здобув підтримку донецьких загалом і Звягільського зокрема
Поцілунок з Морозом не є порушенням партійної дисципліни?
Останній крок до владного крісла
Всі фото Ганни Андрієвської

Але внесенням Томенка без погодження з ними обурилася частина "Наша Україна" – вони посилалися на свіжу обіцянку Кириленка і Тимошенко знаходити компроміс по кадрам. "Половина фракції у нас вважає, що з БЮТ про щось ще можна домовлятися, а половина згадує фільм "Свадьба в Малиновке": это мне, это мне, это еще раз мне…", - розкритикував близький до Порошенка Павло Жебрівський.

БЮТ на це відповів близьким до Тимошенко Турчиновим: "Цей розподіл був ще в серпні: оскільки "Наша Україна" взяла собі більш престижні комітети, то посада віце-спікера відійшла нам".

Те, що останнім часом на вулицю Тимошенко надто часто стало приходити свято, відчували і пара депутатів від Партії регіонів, які розмовляли надто голосно. "Зараз ми проголосуємо за Томенка, потім Тимошенко оголосить про зниження тарифів – і все, можна нас в асфальт закатувати! Навіщо ми все це робимо?!...", - скаржився один донецький іншому.

А затвердженню Томенка передувало поширення серед депутатів декларації про доходи та інших документів про його студентське та трудове життя.

Так, копія диплому Томенка підтвердила фальсифікацію дворічної давності. Коли спалахнув скандал зі Зваричем і його американською освітою, всі урядовці кинулися поширювати копії своїх свідоцтв про закінчення вузів. Зробив це і Томенко – у його дипломі, оприлюдненому в мас-медіа, значилося, що він закінчив Київський державний університет імені Шевченка за спеціальністю "історія".

Але насправді, як випливає з пакету документів, наданого депутатам у четвер, спеціальність Томенка називалась "історія КПРС".

Витримка з брошури матеріалів про Томенка, наданої депутатам

Крім того, перед голосуванням Томенка була роздана декларація про доходи, але не за попередній, а за 2005 рік – коли він працював в уряді Тимошенко.

Тоді Томенко заробив 120 тисяч гривень доходу, з яких зарплата – 103 тисячі, а 17 тисяч – матеріальна допомога.

Дружина Томенка в цей час мала 13 тисяч зарплати.

У власності подружжя Томенків є по 0,315 гектара на кожного. Також у Валентини Томенко є квартира площею 128,8 квадратних метри та гараж на 19 метрів.

Зате у Томенка є автомобілі – чеська "Шкода" з об’ємом двигуна 1,8 літри та японська "Міцубіші" з дволітровим двигуном.

Станом на звітний період у Томенка був рахунок у банку на 14 тисяч гривень. У дружини ж – суцільні прочерки.