Опозиційні сили готуються до повалення Черновецького

Віктор Чивокуня, УП — Четвер, 16 серпня 2007, 12:10

30 вересня одночасно з парламентськими виборами буде визначатися доля Леоніда Черновецького. У залежності від складу нової Верховної Ради стане зрозумілою реальність його усунення з посади.

Опозиційні сили розглядають декілька варіантів оголошення імпічменту меру.

Перший варіант – нова Верховна Рада призначить нові вибори Київради. Враховуючи нинішні рейтинги, переобраний столичний парламент матиме стійку античерновецьку більшість. І якщо проти мера буде дві третини від складу Київради, вони можуть висловити недовіру Черновецькому.

Другий спосіб – парламент самостійно оголосить дострокові вибори мера на підставі судових рішень стосовно незаконної діяльності міського голови Києва.

При цьому перезавантаженню Київради мають передувати внесення змін до закону про столицю. Вони повинні розділити повноваження міського голови і глави міської державної адміністрації, щоб не створювати прецеденти для узурпації влади.

Ще одна новація, необхідність запровадження якої стала очевидною після минулих виборів – голосування за мера має відбуватися в два тури, що зменшить імовірність, коли випадкові люди стають градоначальниками. В такому разі переговори про коаліцію у міській раді будуть відбуватися між першим і другим туром, а не в кабінеті мера.

Дострокові вибори у Києві можуть відбутися за кількох умов.

Перше – якщо "Наша Україна" та блок Тимошенко матимуть більшість у новій Верховній Раді. Їм реально буде зібрати і 226 голосів за відставку мера.

По-суті, з числа нинішніх кандидатів у депутати від двох помаранчевих сил на захист Черновецького можуть встати брати Станіслав і Тарас Довгі, син і племінник яких Олесь Довгий працює секретарем Київради, а також Анатолій Матвієнко, племінник якого очолює одне з управлінь мерії.

За другого варіанту, якщо голосів "Нашої України" та блоку Тимошенко не вистачить для дострокових виборів, дефіцит голосів теоретично могли б покрити комуністи. Але можливий і протилежний варіант – що свою золоту акцію, отриману в парламенті, КПУ обміняє на посади в столичній владі.

Третій варіант – майже неймовірний – коли дострокові вибори мера або Київради підтримали би не тільки помаранчеві, але й Партія регіонів.

Це нереально, тому що Партія регіонів на нових виборах не збільшить своє представництво. Крім того, останнім часом Чернівецький знайшов спільну мову з керівництвом донецької групи.

Докази того – домовленості між Борисом Колесніковим і мером. Майже до останнього розглядалася можливіть, що до списку Партії регіонів піде сам Черновецький. Зрештою туди потрапили брат зятя мера Олександр Супруненко, заступник мера Віталій Журавський і друг сина мера Вадим Столар. Останній кадр взагалі є унікальним – він водночас є депутатом Київської обласної ради від... "Нашої України".

Нещодавно столична влада за поданням сина Раїси Богатирьової виділила 240 гектарів землі в Конча-Заспі фірмі "Лісове містечко", а проводили це рішення люди, близькі до Василя Джарти.

"Наша Україна – Народна самооборона"

Кандидатом в мери від "Нашої України – Народної самооборони" збирається стати Юрій Луценко. Побувавши у ролі "українського Саркозі", він прагне його доповнити образом "українського Ширака", який перед обранням президентом був мером Парижа. Сам Луценко в приватних розмовах не приховує, що сходинка за сходинкою іде на вибори президента-2014.

У червні-липні центр Разумкова на замовлення "Нашої України" провів велике соціологічне дослідження в Києві. Було опитано 4040 респондентів, що є дуже високим показником як для одного міста. Результати показали, що найбільшою підтримкою в столиці користується попередній мер.

  • Олександр Омельченко – 17,7%
  • Віталій Кличко – 16,2%
  • Леонід Черновецький – 16%
  • Юрій Луценко – 11%
  • Микола Катеринчук – 5,3%
  • Микола Томенко – 3,9%
  • Михайло Бродський – 0,6%

    За словами джерел у "Нашій Україні", досягнуто домовленість, що Омельченко підтримає Луценка, за допомогою чого екс-міністр зможе посісти перше місце на дострокових виборах.

    - Очевидно, що Омельченко не буде підтримувати Черновецького. Балотування Кличка в 2006 році, яке по-суті позбавило Омельченка мерства, стало для нього особистою образою, тому на дострокових виборах він не підтримає і боксера. Єдиний, хто залишається – це Луценко, - поділився баченням один зі стратегів столичного виборчого штабу.

    Однак опозиції ризиковано іти на вибори без змін до закону, який би передбачав вибори мера в два тури. Інакше зараз у цій грі знову переможе Черновецький, який за рахунок соціальних виплат може розігнати рейтинг до 20-25%.

    Розраховуючи, що мерська кампанія почнеться незабаром, Луценко взяв до парламентського списку "Нашої України – Народної самооборони" Олександра Омельченка.

    Очікується, що Омельченко має стати заступником керівника київського штабу мега-блоку, в чому його підтримує і керівник столичного осередку партії "Наша Україна" Микола Мартиненко.

    Першими про співпрацю Луценка і Омельченка сповістили лайт-бокси, які з’явилися на вулицях Києва. Пряма агітація тоді була ще заборонена, і реклама виглядала як перша шпальта газети "Грані+", що контролюється Луценком. З плакату на перехожих дивився екс-мер столиці.

    Омельченко повертається?

    Столичний штаб мега-блоку на парламентських виборах-2007 очолив Микола Катеринчук, що після виходу з "Нашої України" пристав до "Народної самооборони". Поява Катеринчука на цій посаді також мала символізувати намір його соратника Луценка зосередитися на Києві.

    Однак теплі стосунки між цими двома політиками зіпсувалися після розборок в ніч напередодні затвердження виборчого списку НУНС. В штабі "Нашої України" стався конфлікт, і ледь не дійшло до бійки через зменшення квоти Катеринчука в прохідній частині списку.

    Блок Юлії Тимошенко

    Якщо на виборах мера лідирує Омельченко, то в разі переобрання Київради переміг би блок Тимошенко. Велике дослідження Центру Разумкова проводилося ще до об’єднання "Нашої України" і "Народної самооборони", але в своєму сумарному рейтингу вони все одно трохи не дотягуються до БЮТ.

    Якби вибори Київради відбулися влітку, то їх результати виглядали би так:

  • Блок Тимошенко – 15,8%
  • Народна самооборона – 11,2%
  • Блок Кличка – 10,7%
  • Блок Черновецького – 8,8%
  • Блок Омельченка – 8,7%
  • Партія регіонів – 7,9%
  • Наша Україна – 4,3%

    Відчуваючи своє лідерство в Києві, БЮТ не захоче поступатися посадою мера Луценку – тим самим ще й вирощуючи опонента Тимошенко на президентських виборах-2014.

    У блока Тимошенко є принаймні три варіанти поведінки.

    Перший – підтримати Віталія Кличка. Цей варіант розглядався, однак переговори закінчилися нічим, хоча зустрічі проходили у форматі Кличко-Ющенко-Тимошенко та Кличко-Балога.

    Боксер обговорював з "Нашою Україною" і БЮТ пакет пропозицій: включення його до першої десятки на виборах у Верховну Раду, кілька людей за його протекцією в прохідну частину плюс – головне – гарантії підтримки на виборах мера.

    Ні "Наша Україна", ні блок Тимошенко такого пообіцяти не змогли. Тому поки Кличко залишається вільним кандидатом в мери з високими шансами знайти підтримку в обох силах. Хоча очевидно – розпорошення голосів між ним і представниками помаранчевих сил призведе до повторної перемоги Черновецького.

    Другий варіант поведінки БЮТ – підтримати Миколу Томенка. Він на минулих виборах не балотувався, хоча мав непогані шанси – Київ його запам’ятав як "діджея Майдану". Зараз популярність Томенка знизилася, хоча він нічого й не робить, щоб підтримати її на рівні.

    Третій варіант – несподіваний. За словами джерел в оточенні Тимошенко, вони розглядають варіант висунути на посаду мера... Олександра Турчинова. При цьому їх зовсім не відлякує нульова присутність Турчинова у контексті київських проблем.

    Рецепт розкрутки, як розповів автор ідеї висунення Турчинова, виглядає так:

    - Якщо треба, Турчинов за руку з Тимошенко за два місяці обійдуть всі київські двори, щоб зустрітися з мешканцями. Пряма асоціація Турчинова з найпопулярнішим у столиці політиком, якою є Юлія Володимирівна, гарантує йому перемогу.

    Співрозмовник також звернув увагу, що Турчинов має економічну освіту, тоді як Томенко чи Кличко виступають швидше як обличчя команди.

    Партія регіонів

    Партія регіонів не готова до дострокових виборів мера, хоча усвідомлює їх вірогідність. Свого кандидата у них немає, і це ставить регіоналів перед фактом, що їм нема більше кого підтримати, окрім чинного мера.

    При цьому в самій Партії регіонів усвідомлюють, що шанси Черновецького невисокі: за розрахунками штабу біло-блакитних, протягом останніх місяців рейтинг мера не піднімався вище 12%, тоді як в Омельченка і Кличко він стабільно складає 16-18%.

    За словами джерел, Партія регіонів теж розглядала можливість поставити на Омельченка, і була здивована, коли дізналася, що він уже в списку "Народної самооборони".

    Батько і син Олександри Омельченки ідуть на вибори за списком "Нашої України - Народної самооборони"

    А тим часом Києвом поширюється інформація, що секретаріат президента розглядає можливість почати розслідування діяльності Черновецького. Це дасть можливість на час проведення слідства "тимчасово" усунути його з крісла глави міської державної адміністрації, яке входить в президентську вертикаль.

    Коли Леонід Кучма спробував зняти Олександра Омельченка з аналогічної посади, це виглядало як замах на демократію. Зараз сумнівно, що на захист Черновецького вийде хоч якась група свідомих киян.