Де Янукович загубив 300 тисяч, а Тимошенко заробила 1,5 мільйони

Тетяна Ніколаєнко, Сергій Лещенко, УП — Понеділок, 8 жовтня 2007, 15:18

Вже більше тижня Партія регіонів переконує усіх направо і наліво, що вони переможці виборів, а відтак мають право формувати коаліцію. При цьому регіонали не втомлюються наголошувати, що за цей рік їх підтримка зросла на 2%.

Втім оприлюднені в п'ятницю ЦВК попередні результати виборів наводять на роздуми - а чи не була перемога регіонів пірровою?

Партія регіонів

Якщо брати показники в відсотках, то регіонали дійсно додали 2%, але в абсолютних цифрах картина менш приваблива.

Якщо на виборах 2006 регіоналів підтримали 8 148 745 виборців, то в 2007 – лише 8 013 918.

Таким чином втрати регіоналів становлять 135 тисяч. Але насправді вони можуть бути значно більші.

Нестор Шуфрич та Інна Богословська отримали високі місця в списку регіоналів, напевно, не тільки за цінне вміння красиво говорити. Теоретично, вони мали б підвищити і електоральні показники ПР за рахунок своїх прихильників. На минулих виборах партію "Віче" і блок "Не так" підтримали майже 700 000 виборців.

Звісно, просто так додавати електорат двох сил не можна, але все ж за своїми уподобаннями більшість прихильників Богословської та СДПУ(о) ближче до ПР, ніж до НУНС і БЮТ.

Але ніякого притоку голосів не відбулося. Чи він був, і просто залатав собою дірки реальних втрат у підтримці біло-блакитних?

Порівняно з 2006 роком Партія регіонів зберегла всі свої області. Крім того, регіоналам вдалося підняти свою підтримку в так званій "зоні розширення" – областях Центральної та Західної України.

Звісно, не всюди вони отримали бажаний приріст у 5-10%, але, наприклад, на Хмельниччині та Черкащині і, навіть в Закарпатті, цілком впоралися з завданням, встановленим спеціальною інструкцією штабу.

На 4% зросла підтримка регіоналів у Запорізькій області. Причому, скоріше за все, це сталося за рахунок електорату Наталі Вітренко, чий блок на минулих виборах отримав на Запоріжжі 6.54%, а зараз - лише 1.71%.

Водночас Партія регіонів втратила у рідних для себе областях – Донецькій, Луганській та Харківській. Втрати на Донеччині становили 130,6 тисяч виборців, на Луганщині – 70,6 тисяч, Харківщині – 106,5 тисяч виборців.

Регіонали можуть скільки завгодно хвалитися своїми 34%, але цифри - річ уперта. Прихильників стало менше, а відтак і менше стільців у парламенті (175 проти 185).

Блок Юлії Тимошенко

Другі вибори поспіль БЮТ показує результат кращий, ніж обіцяють соціологи. На цей раз Юлія Тимошенко отримала 30,7 % підтримки, збільшивши за рік число своїх прихильників на 1,5 мільйони (5 652 876 у 2006 році проти 7 162 174 у 2007-му).

Цього року БЮТ виграв вибори у 16 областях, тоді як минулого року він фінішував першим лише в 14.

Цього року Івано-Франківська і Львівська області віддали першість Тимошенко, тоді як минулого року зробили вагомий внесок в перемогу "Нашої України".

Загалом БЮТ наростив свою підтримку по всіх областях України. Немає жодної області, де б показники БЮТ стали гіршими, принаймні в плані відсотків. Найбільший ривок БЮТ зробив у Івано-Франківській, Львівській, Рівненській, Тернопільській областях, де він сягає 15-20%.

Найважчими територіями для Тимошенко досі лишаються Крим, Донецьк і Луганськ.

"Наша Україна-Народна самооборона"

"Наша Україна-Народна самооборона" відстала від своєї соратниці майже на 4 мільйони. Але не це головне. За НУНС проголосувало на цей раз 3 301 012 виборців. А це означає, що об'єднані за наполяганням президента демократичні сили набрали на 238 тисяч голосів менше, ніж "Наша Україна" на минулих виборах ( тоді було 3 539 140).

І це при високому особистому рейтингу Юрія Луценка і при тому, що в блок повернулася УНП і Кармазін, які на минулих виборах разом також зібрали більше півмільйона голосів. Ймовірно, цього разу їх виборці поставили на інших демократів.

Якщо минулого року нашоукраїнці святкували перемогу в Закарпатській, Львівській та Івано-Франківській областях, то цього року в їх активі залишилося лише рідне голові президентського секретаріату Закарпаття.

НУНС покращив порівняно з минулими виборами своє становище у Київській, Харківській, Черкаській, Чернігівській і Закарпатській областях. Покращення відбулося в межах 3-5%. Водночас в Івано-Франківській та Чернівецькій областях показники блоку впали на 9-7% відповідно.

Навіть на Житомирщині, де губернатором є списочник НУНС Юрій Павленко блок посів третє місце, втративши за рік 2,5% голосів. У Запорізькій області, де працює Євген Червоненко, якого цього разу в список не взяли, НУНС посів лише 5 місце в загальному заліку.

Загалом, показники блоку у відсотках погіршилися в 12 областях. А в Хмельницькій області, де блок покращив свій результат у відсотках, насправді він програв за реальними голосами виборців порівняно з 2006 роком.

КПУ

На минулих виборах здавалося, що ще трошки і послідовники Леніна кануть у Лету. Але сталося не так, як гадалося. Комуністи зуміли не тільки покращити свій минулий результат, але й лишитися єдиною лівою силою в парламенті.

Закликаючи голосувати за єдиних прохідних ліваків, Петро Симоненко покращив свій результат на 327 тисяч голосів.

Компартія потрапила до парламенту традиційно за рахунок східних областей, посівши друге місце на виборах на Луганщині і в Севастополі, та 7 третіх місць – у Криму, Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській.

Блок Литвина

Щасливець цих виборів блок Литвина набрав на 304 тисячі голосів більше ніж минулого року. Тиждень тому за нього проголосувало 924 568 українців.

Володимир Литвин найбільше голосів зібрав в Києві та на Дніпропетровщині - в кожній більше 80 тисяч, а найвищі відсотки отримав на рідній Житомирщині (8,29%).

СПУ

Соціалісти, які потерпіли цього року фіаско, втратили за рік спікерства і перебування в антикризовій коаліції 776 тисяч прихильників. З 1 444 224 голосів у 2006 році соціалістичні показники скотилися до 668 185.

СПУ залишилася за бортом парламенту і, здається, не збирається оскаржувати це в судах. Проте Олександр Мороз вже застерігає, що повернення його партії в парламент може виявитись не таким тривалим процесом, як комусь хочеться.

Можливо, він сподівається, що регіонали кинуть йому рятівний круг, відмовившись приймати присягу депутатів і зробивши за прикладом Тимошенко парламент недієздатним.

Порівняти результати лідерів виборчих перегонів можна тут:

***

Як і в останні роки, регіонали мають надзвичайно низькі показники в 4 західних областях, а БЮТ і НУНС – у чотирьох південно-східних. Завдяки цьому політики продовжують розігрувати карту так званого розколу України і вимагати створення "широкої коаліції".

За попередніми підрахунками, ПР отримає в парламенті десь 175 стільців, БЮТ – 156.

Це означає, що обидві сили хоч і не отримали на цих виборах більшість, зате отримали блокуючий пакет і в разі, якщо їх не влаштує розподіл владних повноважень, кожна з них може скласти мандати і знову відправити новий парламент у небуття.