Нові питання з приводу зв'язків керівника кампанії МакКейна з Україною

П'ятниця, 20 червня 2008, 17:16

У самий розпал президентської виборчої кампанії, у Сполучених Штатах Америки розгорівся великий політичний скандал. Під удари з боку преси потрапив кандидат від республіканської партії США Джон МакКейн.

Як з'ясувалося, ключовим у скандалі по-американски виявився "український слід". Американські журналісти з'ясували, що найближчий соратник МакКейна Рік Девіс працював на лідера Партії регіонів Віктора Януковича й одержував за це щомісяця 35 тисяч доларів.

Для українського політичного життя ця історія не менш цікава, оскільки йдеться про команду американських політтехнологів на чолі з Полом Манафортом, які працювали з Партією регіонів з осені 2005 року за рекомендацією Рината Ахметова.

За час співробітництва відомий політтехнолог займався як іміджем всієї Партії регіонів, так і особисто Віктора Януковича.

Як багато знає кандидат у президенти США від республіканської партії Джон МакКейн про лобістську історію керівника його виборчого штабу і його потенційні бізнес-інтереси в Україні? І коли він про це довідався?

Важливість цього питання підвищується через тривалу дискусію про роль лобістів у другій президентській компанії МакКейна, а також через журналістські розслідування про зв'язки менеджера його виборчої компанії Ріка Девіса і глобальні політичні і бізнес інтереси в Україні – країні, яку представляє фірма, що має його ім'я – Девіс – Манафорт.

Ця компанія надавала послуги політтехнологів проросійській Партії регіонів в Україні. Для цього за законом США фірма не повинна була реєструватися як "закордонний агент", оскільки діяла за межами Сполучених Штатів.

Партія регіонів опинилася по інший бік під час Помаранчевої революції 2004 року, яка підкорила багатьох на заході, у тому числі і МакКейна.

Після цього фірму, одним із засновників якої був Девіс, описували як засіб з організації політичної підтримки для колись дискредитованої Партії регіонів. У 2006 році на парламентських виборах цій партії вдалося вийти переможцем.

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер розповів газеті "The Huffington Post", що між програшем Партії регіонів у 2004 році і її перемогою в 2006 відбулося "вливання команди Девіса-Манафорта".

Пайфер не був в Україні під час парламентських виборів 2006 року, але він розповідає, що в манері поведінки українців, з якими працювали Девіс-Манафорт, сильно відчувався вплив американців. Їхній імідж став більш витонченим, більш зрозумілим для ЗМІ.

Пізніше Пайфер був присутнім на виступі прем'єра України у Вашингтоні в грудні 2006. Тоді Януковича супроводжував партнер Девіса - Пол Манафорт.

Згадуючи ті події в бесіді з виданням Huffington Post, Пайфер сказав, що він з інтересом відзначив, що презентація нового прем'єра була "блискучою і впевненою... і спрямованою на те, щоб знайти відгук в американців".

Незважаючи на те, що в 2007 році МакКейн заявляв, що не знає про роботу менеджерів своєї кампанії в Україні до грудня 2006 року, Washington Post описувала, як неприбутковий Інститут Реформ, якому Маккейн допоміг стати на ноги, фактично ділив офісне приміщення з фірмою Девіс-Манафорт у січні 2006 року – саме тоді, коли лобістська організація готувалася до парламентських виборів в Україні.

Більше того, минулого тижня New York Times повідомила, що співробітник Ради Національної безпеки США зв'язувався з офісом сенатора МакКейна в 2005 році, щоб "поскаржитися на те, що лобістська фірма пана Девіса суперечить зовнішній політиці Америки в Україні".

Український кандидат, якому допомагав Девіс-Манафорт, мав тісні зв'язки з тодішнім російським президентом Володимиром Путіним, тоді як МакКейн і президент Буш підтримували його опонента.

Знаючи це, але з думкою, що ідея лобістів під час президентської кампанії набула неприємного запаху (завдяки чуткам з боку керівників обох ймовірних кандидатів), команда МакКейна постійно спростовує, що керівник кампанії має якесь відношення до діяльності його власної фірми в Україні.

"Він (Девіс) не був причетний до того, що робила його фірма в Україні", сказав ABC News споксмен МакКейна Брайан Роджерс у відповідь на репортаж, опублікований минулого тижня.

Ця відповідь, починаючи від того, чи дійсно Девіс практично не співпрацював з політиками в Україні і до заперечення будь-якої бізнес активності в цій країні, зараз піддано сумнівам з боку іншого американського консультанта, який служив радником однієї бізнес-групи в Україні в 2004 році.

Джерело, яке попросило залишитися неназваним для захисту власних бізнес-інтересів, повідомило, що Девіс хвалився в бесіді з ним у 2007 році зростанням прибутковості його внесень у нерухомість в Україні.

Декілька мейлів до вищих посадових осіб виборчої кампанії МакКейна в четвер з приводу інвестицій Девіса в Україну залишилися без відповіді.

Якщо ці нові зв'язки Девіса з Україною отримають своє підтвердження, це може стати новою проблемою для МакКейна, який поставив перед Девісом завдання організувати жорстку політику для всіх працівників його виборчого штабу, щоб вони відмовилися на час виборів від лобізму й одержання інших винагород.

Найважливіша ідея цієї політики стверджує: "Ті, хто працюють на виборчу кампанію, не можуть бути зареєстрованими лобістами або іноземними агентами, або одержувати винагороду за подібний вид діяльності."

Сам Девіс уже припинив роботу своєї лобі-фірми на МакКейна, однак, якщо він досі одержує доходи від інвестицій, що рівносильно лобізму, і це заперечують у штабі МакКейна, то очевидна можливість лицемірства.

Як мінімум, брак прозорості і тривалі спекуляції навколо активної політтехнологічної діяльності керівника кампанії МакКейна, можуть зіпсувати образ непідкупного республіканця-реформатора з Арізони, який він намагається намалювати.

Однак ситуація – за всією її складністю – не безнадійно заплутана. Згідно зі складеною ним самим анкетою для працівників, Девіс вимагає від усіх, хто працює на МакКейна, оприлюднити наступне:

"Весь персонал повинен заповнити прикріплену анкету і повернути її Райану Брейделу в юридичний відділ. Кожен працівник, консультант або волонтер несе персональну відповідальність за розкриття інформації про всіх працівників і клієнтів, з якими вони раніше мали справу, а також зобов'язані оприлюднити інформацію про проблеми і клієнтів, що можуть кинути тінь на сенатора і його виборчу кампанію".

Словом, якщо Рік Девіс отримує прибуток від інвестицій в українську нерухомість, що сталося під час будь-якої лобістської діяльності його фірми в Україні, Джон МакКейн уже зараз про це знає.

Переклад "Української правди" . Першоджерело статті "New Questions Over McCain Campaign Chief's Ties To Ukraine" читайте тут.