Корпоративна соціальна відповідальність в дії

Вівторок, 26 липня 2016, 10:00

Успіх бізнесу залежить не лише від фінансових показників його діяльності, а й, чи не більше, від ставлення компанії до суспільства, прагнення брати активну участь у розвитку країни та вирішенні її нагальних проблем. Іншими словами, від корпоративної соціальної політики, що є глобальним трендом сьогодення.

Вважається, що рух за соціальну відповідальність бізнесу виник наприкінці 40-х років минулого століття в США як елемент захисту вільного ринку від комуністичної ідеології. Сьогодні інвестиції у цій сфері тільки у Штатах та Європі сягають $2 трлн. В Україні цей рух лише набирає обертів. Його рушієм є великі транснаціональні корпорації, що, як правило, виступають в авангарді глобальних змін.

Розуміючи це, компанія "Кока-Кола" в Україні зробила соціальні проекти та волонтерство основою своєї діяльності. Так, лише минулого року Фундація Coca-Cola інвестувала у соціальні проекти близько 600 тис. доларів, суттєва частина з яких була призначена для розвитку таких напрямків як турбота про добробут громад, підтримка "водних" проектів та здорового способу життя.

Основні напрямки соціальної відповідальності системи компаній "Кока-Кола" в Україні відображені у соціальному відеоролику, знятому нещодавно за участі відомих спортсменів, діячів культури та власне учасників соціальних проектів, до яких долучилася компанія.

Протягни руку допомоги. Співпраця з Фондом Олени Пінчук "АНТИСНІД"

Незважаючи на всі зусилля, Україна залишається лідером по темпам приросту нових випадків ВІЛ/СНІДу в Східній Європі. Кожен день 38 осіб дізнаються про свій діагноз. Більшості з нових пацієнтів ще немає 25 років. За оцінками експертів UNAIDS, в Україні з ВІЛ живе майже 300 тис. осіб, і лише кожен другий знає про свій діагноз.

Провідні компанії, що відчувають свою соціальну відповідальність, не можуть залишатися осторонь цієї проблеми.

Вже майже 6 років компанія "Кока-Кола" в Україні підтримує ініціативи фонду "АНТИСНІД" та допомагає захищати молодь від ризику інфікування ВІЛ. На базі інтернет-платформи safeconnection.org працює команда висококваліфікованих консультантів, молодь долучається до обговорення "незручних" тем, відвідує лекції та інформаційні заходи, які проходять у вигляді квестів, спортивних марафонів та навіть футбольних матчів.

До 130-річчя контурної пляшки молодь, залучена до проектів фонду та Coca-Cola, створила колекцію футболок Fashion AID. Усі гроші від продажу цих футболок йдуть на допомогу дітям з ВІЛ.

 

Цього року фонд "АНТИСНІД" та компанія "Кока-Кола" в Україні об’єднали найвідоміших та найспортивніших українців на щорічному Київському напівмарафоні задля збору грошей для допомоги дітям з ВІЛ, що живуть у маленьких містах України. На проект "Мобільні клініки" було зібрано вже майже 300 тис. гривень. Своїм прикладом відомі люди продемонстрували, що будь-хто може пробігти свою марафонську дистанцію та долучитися до допомоги. Спортивну та благодійну естафету перейняли автомобільні гонщики та учасники Олімпійських Ігор 2016 з важкої атлетики Юля Паратова та Дмитро Чумак, що також долучилися до проекту safeconnection.

Шлях до футбольного Олімпу. Шкіряний м’яч – Кубок Coca-Cola

Хто з хлопців не мріє стати зіркою футболу? Турнір "Шкіряний м’яч – Кубок Coca-Cola" – це реальна можливість проявити свої футбольні таланти для 600 тис. школярів щороку. Один із найпопулярніших непрофесійних дитячих турнірів ще за радянських часів, він подарував Україні Олега Блохіна, Володимира Безсонова, Сергія Реброва.

З 2010 року серед підлітків у віці 13-15 років турнір ініціює "Кока-Кола" в Україні. "Шкіряний м’яч – Кубок Coca-Cola" дає молоді можливість не лише займатися улюбленою справою та вести здоровий спосіб життя, а й отримати неочікуваний, але дуже приємний приз.

Наприклад, у цьому році найкращі гравці команд-переможниць турніру – Денис Чайка та Максим Скибінський – отримали можливість представити Україну в Міжнародному футбольному таборі Copa Coca-Cola™, у Франції, під час проведення Чемпіонату Європи з футболу. Вони також побували у Парижі, на останньому чвертьфінальному матчі УЄФА ЄВРО 2016™!    

Coca-Cola відновлює водні ресурси країни

Ви знаєте, наскільки коштовним ресурсом для людства є вода? Coca-Cola взяла на себе відповідальність перед суспільством за захист та збереження цього унікального і життєво важливого для людини, фауни та флори ресурсу.

В усьому світі компанія реалізує унікальну програму з відновлення водних ресурсів, згідно якої планує до 2020 р. повністю відновити кількість води, використаної для виробництва напоїв у спільноті, де вона працює.

Фото: Андрій Гут і Олег Дудкін

У цьому напрямку "Кока-Кола" в Україні співпрацює з громадською організацією "Українське товариство охорони птахів". Реалізацію проекту вже розпочато! На сьогодні вже відновлено 2 млн м3 води у Бієнкових плавнях, на Миколаївщині. Тут, у колишньому середовищі природнього розмноження цілого розмаїття видів рослин, тварин і птахів, в тому числі й рідкісних, в останні кілька років внаслідок обсипання та заростання каналів, зниження рівня Дніпро-Бузького лиману практично повністю був припинений водообмін, що загрожувало природною катастрофою. Відтепер гідрологічний режим Бієнкових плавнів відновлено, вони знову заповнюються водою з лиману, і вже сьогодні сюди поступово повертається життя.

20 років співпраці Coca-Cola та Національного олімпійського комітету

Історія Олімпійських ігор для України розпочалася у 1996 р. із першим виступом нашої команди в Атланті. З того часу українські спортсмени завоювали 122 нагороди Олімпійських ігор, а світові рекорди легкоатлетів Сергія Бубки та Інеси Кравець вже 20 років лишаються недосяжними.

І з перших олімпійських кроків нашої держави компанія "Кока-Кола" в Україні активно підтримує цей спортивний рух. Цікавим є і той факт, що обидві історії, а саме участь України на Олімпійських іграх та історія створення Coca-Cola розпочалися в одному місті – в Атланті.  

В партнерстві з Національним олімпійським комітетом, Coca-Cola вже 20 років надихає і сприяє залученню молоді до спорту в усіх куточках України. Ця співпраця є частиною глобальної стратегії компанії, яка підтримує національні олімпійські рухи майже у 200 країнах.

В Україні було реалізовано велику кількість спортивних проектів – "Олімпійський день", "Олімпійський урок", щорічні свята спорту та активного способу життя для молоді. Один лише проект #ТиЛідер охопив понад 1 000 000 школярів віком від 12 років з 4000 шкіл по всій країні. До заходів щороку долучаються відомі спортсмени, олімпійські чемпіони, журналісти, телеведучі та зірки шоу-бізнесу.

Coca-Cola підтримує Спеціальну олімпіаду для людей з відхиленнями розумового розвитку

В усьому світі люди з відхиленнями розумового розвитку є повноцінними членами суспільства, що беруть активну участь у різноманітних проектах і заходах: спортивних, творчих, розвивальних. В Україні так само запроваджуються ініціативи підтримки громадян з особливими потребами.

Однією із них є Спеціальна Олімпіада – світова програма спортивних тренувань і змагань для людей з відхиленнями розумового розвитку. За підтримки "Кока-Кола" в Україні до неї вже залучено 18 700 атлетів у 18 регіонах країни. Участь у цих змаганнях допомагає членам суспільства з особливими потребами не лише підтримувати фізичну форму, а й демонструвати свою соціальну активність.

Спеціальна Олімпіада – це змагання і тренування з баскетболу, футболу, легкої атлетики, плавання, волейболу, гімнастики тощо, де українська збірна неодноразово здобувала золоті медалі. Так, на останніх Всесвітніх Літніх Іграх Спеціальної Олімпіади наші атлети здобули 4 золоті, 3 срібні та 3 бронзові медалі. Світлана Росоловська виборола "золото" та "срібло" у плаванні, Мар’яна Ахрарова — золоту медаль у гімнастиці, Христина Климова — "срібло" в бадмінтоні, Степан Синюков — "бронзу" у плаванні, Максим Наливайко бронзову медаль у гімнастиці.

Профорієнтація 1300 підлітків з дитячих будинків

Молодь – наша гордість, щастя і натхнення. Сьогодні в Україні зростає майже 8 млн. маленьких громадян. За даними ЮНІСЕФ, 95 тис. із них перебувають в інтернатах. Тут вихованці із різних причин не можуть отримати відчуття сімейного затишку, материнської та батьківської любові, втрачають найцінніші моменти свого дитинства. Мовою сухої наукової статистики – позбавлені умов соціальної адаптації з раннього дитинства.

Важливим напрямком своєї соціальної політики "Кока-Кола" в Україні є профорієнтаційна робота з вихованцями дит. будинків. На сьогодні більше 1300 українських старшокласників пройшли спеціальне тестування, що допомогло їм виявити власні сильні сторони та визначитись із напрямком своєї майбутньої професії.

За підтримки "Кока-Кола" в Україні були організовані чисельні тренінги із мотивації та особистісного розвитку, діти мали змогу пройти персональні консультації з психологом. Компанія також облаштувала спеціальні комп’ютерні класи із програмним забезпеченням ilearn, завдяки якому старшокласники дит. будинків мають можливість дистанційно готуватися до ЗНО.  

Реалізація корпоративних соціальних проектів для "Кока-Кола" в Україні є не даниною модним тенденціям, а одним із найважливіших напрямків роботи компанії. Соціальна відповідальність Coca-Cola – це природній результат глобального зростання бізнесу та глибинного розуміння суспільних процесів та проблем, що потребують розв’язання. В Україні компанія може пишатися своїми здобутками вже сьогодні.