Білоруський прем'єр проігнорував зустріч з прем'єрами України та Молдови

П'ятниця, 9 червня 2000, 20:00
Сталося неможливе. Улюбленця західних політиків та українських громадян проігнорували. Віктора Ющенка, якого годинами чекають журналісти, аудієнції якого днями очікують міністри, перевершили. Домовившись про переговори, білоруський прем'єр не приїхав зовсім.

Торгово-економічні відносини, погранична та міжрегіональна співпраця з Україною та Молдовою обминуть Білорусь. І навіть питання сприятливих умов для транзиту грузів всіма видами транспорту через територію України в напрямку "Північ-Південь" залишаться без опіки Володимира Єрмошина, прем'єр-міністра Білорусі. Принаймні сьогодні. Він не приїхав.

Дарма на столі переговорів урядових делегацій в Одесі крім табличок з прізвищами урядовців України та Молдови сьогодні сиротливо стоятимуть таблички з іменами білорусів. Їх немає..

Журналісти губляться у здогадках. Політики висувають різноманітні версії. Готовий літак білоруської делегації самотньо чекає на білоруському ж летовищі. І все дарма.

Замість того, аби поспішати до аеропорту, Єрмошин зранку направив свої стопи в резиденцію президента Білорусі, де взяв участь у нараді з питань розвитку нафтовоої галузі, яке проводив президент Білорусі Олександр Лукашенко, і яке тривало декілька годин. Це - офіційна версія, надана агенцією "Інтерфакс-Україна".

Хоча прем'єр мав приїхати до Одеси о пів на одинадцяту за київським часом, його чекали до полудня. Навіть під час прес-конференції, яка відбулася за результатами двосторонньої зустрічі, Віктор Ющенко пояснював причину "затримки" приїзду прем'єра Білорусі технічними причинами, оскільки жодних офіційних пояснень з Білорусі не надходило.

Цей факт, очевидно, свідчить про те, що вектором руху шановного Єрмошина того ранку керувала не відповідальність за зовнішню політику рідної Білорусі. І навіть не бажання хоча би спробувати підняти авторитет вітчизни на міжнародному поприщі, принаймні в межах СНД. І зовсім не повага до прем'єрів України та Молдови, які чекали на нього в Одесі. І ще менше, мабуть, думка про підлеглих йому людей, які червонітимуть за нього в його мінському офісі, відповідаючи на запитання журналістів. Скоріш за все, ці думки були далеко від голови шановного пана Володимира, коли, сідаючи до службового авто, урядовий шофер почув "Резиденція президента".

Цілком можливо, що прем'єр прокинувся "осяяний" думкою про визначну роль розвитку білоруської нафтової галузі, перед якою запланована зустріч з главами урядів країн-сусідів видалася йому малозначущою і навіть дещо смішною, але однозначно такою, що не заслуговує уваги. Можливо, для білоруського урядовця, вірного соратника Лукашенка, авторитетів крім "бацькі" "нєту". Як би там не було, але без зайвих вибачень та дзвінків, о пів на п'яту вечора Білорусія повідомила про те, що прем'єр не приїде. Тобто візит переноситься. "Знянацку". На невизначений строк. А що тут такого?

За деякими ж даними, наведеними агенцією "Інтерфакс-Україна", причиною затримки відлету могли стати не лише необхідність участі Єрмошина на нараді в президента, але й проблеми, що виникли щодо змісту документів, які планувалося підписати. Цю версію підтверджує прес-секретар українського прем'єра Наталія Зарудна, яка визнала існування "певної неузгодженості" у підготовці документів, які планувалося обговорити при зустрічі.

Очевидно, замість того, щоб летіти до Одеси, чемний прем'єр пішов узгоджувати правки в договір з Лукашенком. А там - спецнарада. Дзвонити в Одесу, пояснювати - соромно. Чекав, чекав, а там уже й пізно стало…

А прем'єри в Одесі - то таке… Аби бацька благословив та документ підписав.